Pradžioje norėčiau priminti, kad nuo naujų metų valstybė turi tik vieną valstybinę pensijų sistemą – SODRĄ, kurioje mūsų pensijos ateityje bus maždaug lygios vidutinės algos ketvirtadaliui. Pensijų kaupimo sistema išmesta iš valstybinės sistemos, tapo visiškai privačiu reikalu. Jai bus mokamos įmokos iš mūsų uždirbtų pinigų prieš tai pilnai atsiskaičius su valstybe, t. y. sumokėjus visus priklausančius mokesčius. Tai kiekvieno iš mūsų pinigai, todėl turėtų būti tvarkomi principu „kur noriu, ten juos dedu“.

Tačiau sistemos reformatoriai sugalvojo mechanizmą, kaip dirbtinai priversti tave kaupti pensijai: tai ir priverstinai pririšti jaunus žmones prie kokio nors privataus pensijų fondo, ir mokėti valstybės subsidiją besidraudžiantiems – tiems, kas mokės 3 proc. nuo uždirbtos algos, 1,5 procento nuo vidutinės algos pridės valstybė. Tačiau bėda ta, kad 1,5 proc. valstybės priedas iš esmės yra tik skatinimo priemonė, o ne tvirtas teisinis įsipareigojimas.
Įstatymas nenumato sukauptos pensijų pinigų sumos privalomo indeksavimo, o tai reiškia, kad sukauptos pensijos savo perkamąja verte metai iš metų galės mažėti.
Rimantas Jonas Dagys

Tai reiškia, kad pasikeitus politinei valiai ar esant ekonominiams sunkumams, matyt, jos bus galima ir atsisakyti, kaip ir bet kurios egzistuojančios lengvatos. Taigi kaupimas 3+1,5 gali virsti 3+0. Priminsiu, kad jaunas žmogus apsispręsdamas dėl kaupimo turės atspėti, kokia gali būti politikų valia kokiems 50 metų į priekį... Taigi, kokį variantą skaičiuoja SODROS skaičiuoklė – 3+1,5 ar 3+0?

Toliau dar įdomiau. Atėjus pensijos mokėjimo laikui, sukaupusiems reikiamą įmokų kiekį, reikės pasirinkti anuiteto rūšį, t. y. kokiu būdu sukaupti pinigai bus jiems išmokėti, nes apsidraudęs iš karto jų visų negaus.

Įstatyme numatyti du būdai. Vienas, kai, remiantis prognozuojama gyvenimo trukme išėjus į pensiją (maždaug 20 metų), paskaičiuojama sukauptų pinigų suma, tenkanti kiekvienam pensijos mokėjimo mėnesiui, ir mokama iki gyvenimo pabaigos. Gyveni ilgiau nei 20 metų – išloši, mažiau – praloši, nes toks mokėjimo būdas nenumato likusių neišmokėtų pinigų paveldėjimo. Kitas būdas numato galimą dalies įmokų paveldėjimą. Didžioji dalis (nežinia, kokia konkreti) sukauptų pinigų bus paskirta periodinėms mėnesinėms išmokoms, mažesnioji dalis paskirta Jūsų anuitetui, kuris Jums bus mokamas sulaukus 85 m. ir mokamas iki gyvenimo pabaigos. Paveldimos bus mėnesinės išmokos, kurios mokamos iki 85 metų.

Nesigilinsiu daugiau į šią komplikuotą sistemą. Atkreipsiu dėmesį į dvi problemas. Pirma – įstatymas nenumato sukauptos pensijų pinigų sumos privalomo indeksavimo, o tai reiškia, kad sukauptos pensijos savo perkamąja verte metai iš metų galės mažėti. Antra – iki šiol, nei įstatyme, nei kitur nėra numatyti jokie konkretūs skaičiai, kiek kainuos anuitetų administravimas, kuri sukauptų pinigų dalis bus skirta periodinėms išmokoms, jeigu pasirinksite paveldimo anuiteto kelią, kiek laiko bus mokamos išmokos Jums sukakus 85 m. ir t.t.

Ar Jūs savo valia drausdamiesi ir nežinodami konkrečių skaičių sutiktumėte pasirašyti sutartį su draudimo bendrove? Tai kokius skaičius prognozuodama mūsų pensijas naudoja SODROS skaičiuoklė? Kokia skaičiuoklės prasmė?