Jūs manote, kad sunku šiandien liberalams? Taip, labai sunku – partijos nebėra, o savivaldybių rinkimai visai šalia. Kai Klaipėdoje vienas liberalas stoja prieš kitą liberalą, o Vilniuje liberalai išstoja iš Liberalų sąjūdžio, neatrodo, kad apskritai kvepėtų kieno nors pergale.

Sunku ir konservatoriams – vos laimėjo demokratijos šventę ir atsikratė V. Ušacko. Sunku G. Kirkilo ir J. Bernatonio „socdarbiečiams“, nes STT kyšininkavimu įtaria jų šviežiai iškeptą partietį, buvusį R. Pakso bendražygį, R. Ačą.

Bet užvis sunkiausia dabar yra Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovui Vytautui Bakui.

Gaila žmogaus. Draskomas abejonių, kylančių iš pat širdies gelmių, tiek, kad žiniasklaidoje viena po kitos liejasi jo viešos išpažintys.

Kodėl V. Bakui taip blogai? Jis ir pats neslepia, kad ėjo su „valstiečiais“, ir „valstiečiai“ į Seimą ėjo ne šiaip sau, o žadėdami iš esmės pakeisti korumpuotą valdantįjį elitą ir daryti reformas. O per dvejus metus – nieko.

V. Bakas savikritiškas – taip, tyrimą apie verslo įtaką politikams atliko, bet ne visus žadėtus įstatymų projektus pats geba kompetentingai parengti, ne viskas taip lengvai kaip suplanuota einasi.

Sunku V. Bakui, dar ir neramu labai, nes jis jaučiasi sužadinęs Seimo narių smalsumą sužinoti, kokius gi dokumentus per daug metų valstybės vadovams pateikė žvalgybininkai. Toks prašymas tikrai, anot jo, pakenks valstybės saugumui – juk Seimo nariai nori gauti informacijos apie save, ką apie juos turi surinkusios specialiosios tarnybos.

Šie piktavaliai esą naudojasi gera jo frakcijos narės Agnės Širinskienės valia.

Kad ir kaip būtų blogai, kad ir kiek A. Širinskienė, jo frakcijos narė, kolegė, kurptų komisijų ir komisijų išvadų, V. Bakas vis dar tiki, kad „valstiečiai“ atėjo dėl kilnesnių tikslų. Ir tuos gerus darbus dar darys. Tereikia susėsti visiems ir susitelkti.

Kaži ar yra kas blogiau už naiviu apsimetantį demagogą, kuris bando išsukti save ir dar gauti iš šios politinės situacijos kuo daugiau naudos.

V. Bako inicijuotas tyrimas Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete buvo gan svarbus įvykis. Būtų buvęs dar svarbesnis, jei tyrime būtų lygiai vienodai įvertintos visos politinės jėgos ir visas lietuviškas bei užsienio verslas, kada nors mėginęs grubiai ir tiesmukai nusipirkti politinius sprendimus.
Vytautas Bakas

Kad tyrimas baigtųsi nors kokiomis išvadomis, V. Bakas turėjo padaryti mažiausiai du kompromisus. Abu vienodai skausmingus. Vieną – su R. Karbauskiu. Antrą – su konservatoriais. Nepadaręs pirmojo, V. Bakas nebebūtų komiteto vadovu. Nepadaręs antrojo – neturėtų išvadų.

Štai kodėl šios, verslo įtakos politikams tyrimo, išvados išėjo pusiau skustos, pusiau luptos. Ten nė žodžiu neužsimenama apie „Agrokoncerno“ savininko Ramūno Karbauskio ryšius su Rusijos verslo struktūromis ir tai, kaip jis, vienas stambiausių Lietuvos verslininkų, ne tik susipirko sąrašą politikų ir dabar turi bent 56, o kritinėmis situacijomis ir daugiau, sau ištikimų kareivių, bet ir dalies Lietuvos gyventojų nuomonę. „Naisių vasara“ komiteto tyrime būtų galėjusi tapti įdomiu kultūriniu rakursu.

Tačiau ne tik Naisiai V. Bako ir jo vadovaujamo komiteto nedomino. Tyrime taip pat „išplauta“ Tėvynės Sąjungos politikų atsakomybė, kai kontroliuodami strategines pozicijas energetikos sektoriuje, užmerkė akis arba laimino saviškių dvigubus sandorius su „Rosatom“ dirbusiais asmenimis ir pasidavė ne tik Europos Sąjungos, bet ir vietinių lobistų spaudimui pasirašyti nepalankius Lietuvai taikos susitarimus su „Nukem Technologies“. Konservatoriams komitete irgi gerai – kam kelti naują bangą ir inicijuoti atskirąją nuomonę „Agrokoncerno“ klausimu, jei ką tik nuslopinta banga, galėjusi juos rimtai paplauti. Juk net A. Sekmokas, buvęs A. Kubiliaus energetikos ministras, dabar – visuomeninis V. Bako konsultantas.

V. Bakas šventai tikėjo, kad ramiai važinės po Lietuvą pasigaminęs iš esmės dvi skaidres – kad Lietuvoje labiausiai politikus pirko „MG Baltic“ ir „Rosatom“ ir iki prezidento rinkimų bus rimtai prisidėjęs prie premjero Sauliaus Skvernelio prezidentinės, ir savo – politinės – kampanijos.

Bet gyvenimas daug spalvingesnis. Ir jei nori kalbėti apie verslo įtaką politikams, negali eliminuoti R. Karbauskio. Tyrimas dėl „MG Baltic“ įtakos politikams – puiku, dėl „Rosatom“ – labai gerai, dėl „VP Market“ – taip pat, o kur gi tyrimas apie „Agrokoncerno“ savininką?

Ir V. Bakas sutrinka, atsakymo nerasta.

Yra ko sutrikti, nes juk čia asmeninės dramos esama. Ir ją pridengti gali tik dviveidystė.

Kiek ilgai būsi skaistus, jei į Seimą patekai už R. Karbauskio pinigus? Jei R. Karbauskis ir toliau elgiasi kaip tinkamas – perka, parduoda įtakas Seime ir net V. Bakas tai pripažįsta – susitarimą rasti lėšų atskilėliams nuo socialdemokratų finansuoti jis pats vadina politine korupcija.

A. Širinskienė kapstosi po lietuviškų žvalgybų dokumentus ne todėl, kad pati sugalvojo – čia R. Karbauskiui kilo įtarimų, kad šitiek investicijų reikalavęs Seimo paėmimas V. Bako komitete baigėsi tuo, kad konservatoriai – pernelyg švarūs. O sau kabindami medalį už tai, kad pasikeitė LRT administracija, valdantieji, tiksliau, „valstiečiai“, negali patikėti, jog ši leidžia žurnalistams dirbti darbą kaip šie supranta, o ne taip, kaip jį supranta valdantieji.

Tai štai V. Bakas juk galėtų vietoj išpažinčių žiniasklaidoje ir virkavimų tiesiog eiti ir išeiti iš frakcijos, kurioje kaip kareiviai balsuoja ištikimi R. Karbauskiui jo frakcijos nariai. Bet V. Bakas neina, jis net svarsto galimybę dalyvauti mero rinkimuose, nes tokio pasiūlymo sulaukė iš „valstiečių“. Ir iš R. Karbausko, suprantama.

Ir, atkreipkite dėmesį, kad V. Bakas susilaikė dėl Komisijos LRT klausimu išvadų. Bet jis balsavo už tai, kad LRT klausimas dabar būtų sprendžiamas Kultūros, o ne Audito komitete. Beje, lygiai tą patį padarė ir kitas paskutiniu metu išpažinčių žanrą pamėgęs valdančiosios koalicijos narys, buvęs premjeras Algirdas Butkevičius.

Truputį pakritikuosiu, bet balsuosiu taip, kaip reikia?

Bet pabandykime suprasti V. Baką. Ir kitus, panašius į jį. Kuo gi būsi, pasitraukęs iš valdančiosios frakcijos? Vienu iš eilinių „mišrūnų“? Nei komiteto, nei įtakos, nei tyrimų. Nieko.

Kita vertus, gal dar ne laikas mesti pirštinę? Nes jei tikslas – S. Skvernelio prezidentinė kampanija, tai dėl pergalės galima paaukoti ir savo politinį veidą, moralę, kiek jos ten išvis kada nors buvo. Arba trauktis kartu su premjeru, triukšmingai ir prieš pat rinkimus, nes būti su Karbauskiu vienoje valtyje kasdien yra vis rizikingiau.