Irena buvo Zanavykuose ir su zanavykais

Dar praėjusį šeštadienį konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis viešai pakartojo TS-LKD matantis kaip žmonių partiją. I. Haase yra puikus žmonių partijos politikės pavyzdys ir praeitos savaitės galas tai parodė. Jau antrą dešimtį metų ji yra tikra visuomenininkė, veikianti Šakių rajono savivaldybės taryboje, dirbanti laisvės kovų įamžinimo klausimais bei ginanti šakiečius teismuose.

Kandidatės kampanijos šūkis „Teisingumas ir bendruomenė“ nebuvo eilinis iš piršto laužtas lozungas. „Teisingumas“ šiuo atveju reiškia šimtus laimėtų bylų ir prasmingų konsultacijų vietiniams žmonėms. „Bendruomenė“ įgarsina I. Haase veikimą atstovaujant šakiečiams savivaldoje ir keliant svarbius klausimus veikiant kaip visuomenininkei.

Rinkimuose pasirinkta strategija būti su žmonėmis atrodo savaime aiški. Tačiau šiuo atveju tai buvo daryta ne simboliškai apsilankant kokioje nors šventėje, bet sistemingai vaikščiojant tiesiai pas apygardos gyventojus į namus. Per paskutinius tris mėnesius pas gyventojus apsilankyta 37 apylinkėse iš 40. Kalbant skaičiais: turėta tūkstančiai brošiūrų ir laiškų. Iš šiųjų po rinkimų neišdalinta liko tik po kelis šimtus. Ir tai nebuvo tiesiog mechaniškas rinkiminės makulatūros mėtymas į pašto dėžutes. Didelę dalį lankstinukų Irena ir jos komanda išdalino asmeniškai bendraujant su žmonėmis gatvėse, kiemuose ar laiptinėse. Kiekvieną mėginant išklausyti ir suprasti.

Vaikščiojant ne vienas sutiktas pasakė, kad kandidatai esą taip daro tik prieš rinkimus, o išrinkus, iki kitų rinkimų apygardoje nebesirodo. Tikėkimės, Irenos atstovavimas zanavykams bus tokį mitą griaunantis, o užmegztas ryšys su rinkėjais bus saugojamas ir puoselėjamas.

Socialdemokratų ir valstiečių rinkėjai parodė norą atsinaujinti

Zanavykų apygarda tradiciškai buvo žaliai raudona – valdoma valstiečių ir socialdemokratų. Tačiau tiek valstietis meras, tiek socialdemokratas Seimo vienmandatininkas paliko savo postus skandalingai: vienas iš posto išvestas STT, kitas, sulaužęs priesaiką, išėjo pats. Ir tai nutiko per dviejų metų laikotarpį. Vietiniai rinkėjai akivaizdžiai pavargo nuo valdžiusiųjų skandalų, tą puikiai rodo rinkimų rezultatai.

Apylinkėse, kurios buvo laikomos socdemiškomis, už Mindaugą Bastį balsuota labai neužtikrintai. Kauno rajono gyventojų dalis, taip aktyviai pirmajame ture palaikiusi socialdemokratą Paulių Visocką, palaikė I. Haase arba nėjo balsuoti visai. Kudirkos Naumiestis, kuriame socialdemokratai 2011–2017 m. visuomet užtikrintai laimėdavo, antrus metus iš eilės nubalsavo už konservatorių kandidatą. Netgi M. Basčio gimtinėje Kriūkuose I. Haase teatsiliko 12 balsų.

Taip pat, tenka prisiminti, kad iki buvusio Šakių mero Juozo Bertašiaus atsistatydinimo 2017 m., valstiečiai Zanavykų apygardoje buvo itin populiarūs daugumoje apylinkių. Ten, kur nelaimėdavo socialdemokratai, tradiciškai balsus susižerdavo valstiečių partija ar jos kandidatai. Radikalus pokytis įvyko 2017 m. išankstiniuose mero rinkimuose, kai valstiečiais nusivylę rinkėjai išreiškė palaikymą konservatoriui Edgarui Pylipaičiui. Dalis šio (buvusio) valstiečių elektorato 2018 m. nebebalsavo už LVŽS kandidatą Giedrių Surplį – jis laimėjo tik vienos apylinkės gyventojų simpatijų. Dalį šių balsų pirmajame rinkimų ture daugumoje apylinkių gavo I. Haase. Savo ruožtu, antrojo turo rezultatai parodė, kad valstiečiais nusivylę rinkėjai konservatorių kandidatę palaikyti gali masiškai.

Šitokį pokytį matau kaip dalies socialdemokratų ir valstiečių rinkėjų norą atsinaujinti po poros metų jų favoritų politinių skandalų. O atsinaujinimui jie pasirinko vietinę, krašto problemas išmanančią konservatorę. Galbūt tokių pokyčių noras ryškės ir toliau už Šakių, Kauno ar Vilkaviškio rajonų ribų?

Zanavykai pademonstravo Konstituciją ir viešąją nuomonę jiems esant svarbiomis

Po pirmojo turo nemažai viešų nuomonės lyderių ar politikų (tarp jų ir premjeras su Seimo pirmininku) stebėjosi ir pergyveno dėl zanavykų preferencijų M. Basčiui. Viešojoje erdvėje apie šį asmenį buvo atsiliepiama kaip apie priesaikos ir Konstitucijos laužytoją, bandantį sugrįžti į Seimą.

Zanavykų rinkėjams M. Bastys pateikė kitokią savo istorijos versiją: esą jo istorija sufabrikuota norint jį apšmeižti, Konstitucinis teismas priėmė šališką nuosprendį, o visą šią situaciją sumodeliavo nematomas „vyriausiasis lėlininkas“. Save jis pristatė kaip auką ir šių metų pirmojo turo rezultatai parodo, kad dalį rinkėjų tokia versija įtikino. Belaukiant antrojo turo rezultatų kilo klausimas, ar M. Basčio rėmėjų ratas itin reikšmingai plėsis? Toks scenarijus būtų reiškęs daugumos zanavykų gyventojų viešosios nuomonės M. Basčio atžvilgiu ignoravimą.

Tačiau antrajame ture M. Bastį parėmė tik šiek tiek daugiau nei tūkstantis gyventojų ir zanavykai Konstitucijos egzaminą išlaikė. Iš tikrųjų, vaikštant vadinamąjį Door 2 Door, neretai žmonės, paklausti apie M. Bastį, sakydavo, kad jis paprasčiausias begėdis. Vienas argumentų būdavo tai, kad dėl spaudimo išėjęs iš Seimo jis bando grįžti. Kitą kartą rinkėjai argumentuodavo antipatiją tuo, kad M. Basčio pergalės atveju iš Zanavykų gyventojų juoktųsi visa Lietuva. Kad ir kokių dar buvo argumentų, atrodo, kad jie buvo pakankamai motyvuojantis neišrinkti į Seimą M. Basčio.

---------------

Galėtų atrodyti, kad paprasti rinkimai į Seimą šiaurinėje Suvalkijos dalyje galėtų ne daug ką reikšti ir mažai ką parodyti. Tačiau vien tai, kad per kelis mėnesius šioje Lietuvos dalyje apsilankė kone pusšimtis Seimo narių, arti pusės ministrų ir keletas partijų pirmininkų, rodo išankstinius rinkimus Zanavykuose buvus dėmesio centre. O rugsėjo 30 d. pamatėme ne tik I. Haase pergalę, bet ir įsitikinome: a) kad konservatorius puikiai tinka būti žmonių kandidatu; b) ilgamečiai valstiečių ir socialdemokratų rinkėjai gali masiškai palaikyti dešiniųjų kandidatą; c) lemiamu momentu Konstitucija ir viešoji nuomonė yra svarbi daugumai zanavykų. Ar išvysime panašių situacijų artėjančiuose rinkimuose? Tikėtina, kad pamatysime jau mažiau nei po pusmečio.