Pastarosiomis dienomis Lietuvos Respublikinių būsto valdymo ir priežiūros rūmų išplatintas tyrimas apie Vilniaus savivaldybės vykdomą daugiabučių namų administratorių atranką atskleidžia daug skandalingų, su demokratija nieko bendra neturinčių, faktų.

Savivaldybė dar liepos mėnesį sostinės daugiabučiuose paskelbė visuotinius daugiabučių namų administratorių rinkimus. Galiojantys teisės aktai numato, kad kiekvieno namo patys gyventojai turi visus teisinius įrankius pasirinkti ir pakeisti jų namus administruojančias įmones. Vilniaus miesto savivaldybė ėmėsi prievartinės demokratijos, nekreipdama dėmesio, ar yra išreikšta gyventojų valia, į Vilniaus daugiabučius išsiuntė per 100 000 biuletenių. Kaip aiškėja iš surinktų duomenų, pats procesas vyko chaotiškai, ignoruojant pačius demokratijos principus ir, kaip pastebi Busto rūmai, šių rinkimų eigą lydi aibė pažeidimų, o jų organizavimas turi net korupcinės veiklos požymių.

Kaip rodo Būsto rūmų atliktame tyrime surinkta informacija, dalis gyventojų negavo balsavimo biuletenių, nepriklausomi stebėtojai neįleidžiami į balsų skaičiavimo komisiją, savivaldybės Būsto skyriuje, atsakingame už rinkimų procesą, dirba iki tol administravimo įmonėje, taip pat dalyvaujančioje atrankoje, dirbę valstybės tarnautojai, o kiti buvę savivaldybės specialistai įsidarbino rinkimuose dalyvaujančiose administravimo įmonėse, kurios po pirmojo rinkimų turo pasiekė stebėtinai gerų rezultatų.

Niekas nekontroliuoja, ar vilniečių užpildyti balsavimo biuleteniai nėra suklastoti. Esant tokiai situacijai, akivaizdu, kad turime interesų konfliktus, o galbūt ir konkrečių įmonių protegavimus. Dar sunkiau paaiškinti, kodėl esant akivaizdiems faktams, kad dalyje biuletenių yra suklastoti gyventojų parašai, Savivaldybė šią skandalingą informaciją ignoravo ir nesikreipė į teisėsaugos institucijas, kad būtų pradėtas tyrimas.

Įvertinus visą surinktą informaciją, susidaro įspūdis, kad kai kurie Vilniaus savivaldybės tarnautojai, prisidengdami kilniais demokratijos tikslais, piktnaudžiauja savo padėtimi, manipuliuoja rinkimų procedūromis ir siekia sau palankia linkme tiesiog perskirstyti Vilniaus daugiabučių namų administratorių rinką. Klausimas lieka atviras, ar tai daroma su Vilniaus miesto vadovų žinia, ar tai yra žemesnės grandies valdininkų purvini žaidimai?

Bet kokiu atveju, prasidėjęs atrankos procesas, kuris Vilniaus miesto mokesčių mokėtojams jau kainavo 49 000 eurų, jau yra susikompromitavęs, todėl nedelsiant turi būti stabdomas. Tyrimo ataskaitoje pateikti faktai yra pagrindas pradėti išsamų tyrimą miesto Taryboje tam, kad būtų nustatyti šios gėdą Savivaldybei darančios procedūros užsakovai, atlikėjai. Tam, kad būtų patikrinta tyrime surinkta informacija. Ir tam, kad ateityje niekam nekiltų pagundų žaisti demokratija tam, kad galėtų dangstyti savo nešvarius darbelius.