Kai Naujosios Vilnios apygardoje siekiau pergalės rinkimų kovoje prieš Algirdą Paleckį, jaučiau tokį žmonių palaikymą, kokio dar niekada nebuvau patyrusi. Nors nebuvau žinoma politikė ir dariau viską, kad žmonės išgirstų mano žinią: vaikščiojau po namus, prašiau paramos, aiškinausi problemas, diskutavau apie savo viziją, laukiau pasiūlymų ir visų sutiktų žmonių nuomonės.

Tačiau ir šiandien galiu pasakyti, kad man pergalę antrajame rinkimų ture pavyko pasiekti tik žmonių vienybės ir susitelkimo dėka. Net ir tie, kurie galimai nėra Tėvynės Sąjungos gerbėjai ir rėmėjai, negalėjo rinktis žmogaus, kuris rodė didžiulę nepagarbą žuvusiems už Lietuvos laisvę, dergė mūsų valstybę ir tuo pačiu joje gyvenančiuosius, nesvarbu, kokios tautybės jie būtų. Pergalę pavyko pasiekti dar ir todėl, kad laisvei neabejingi visuomenės nuomonės lyderiai stojo į kovą už ją ir tuo pačius prieš tuos, kurie mūsų laisvę dergia.

Netrukus Zanavykų apygardos žmonės atsidurs panašioje situacijoje. Suvalkijos, krašto, kuris užaugino ir išugdė gausų būrį šalies patriotų, kuriame šiuo metu gyvena, dirba ir kuria garbingi žmonės pasirinkime turės ir nepagarbą Lietuvai ir jos piliečiams parodžiusį – Konstituciją ir Seimo nario priesaiką sulaužiusį Mindaugą Bastį.

Manau, kad artėjančius Zanavykų apygardos rinkimus galima drąsiai vadinti kova tarp tamsos ir šviesos, tarp vakar dienos ir šiandienos. Rinkimuose dalyvaujantis M. Bastys, kaip teigiama VSD ataskaitose, bendravo su mūsų valstybei priešiškais asmenimis, siekė paveikti politinius procesus ir padaryti žalos Lietuvos valstybei. Jis sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją, nuslėpęs savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju. M. Bastys ilgai siekė išsaugoti savo kėdę Seime net ir Konstituciniam Teismui paskelbus nutarimą, bet galiausiai pasitraukė po piliečių prie Seimo surengto mitingo „Mes kaltinam!“. Dabar jis siekia vėl grįžti į Seimą.

Žinoma, aš rinkčiau mūsų bendruomenės narę, kuri savo darbais įrodė atsidavimą Zanavykų bendruomenei ir jos skaudulių gydymui. Irena Haase ne kartą gynė savo krašto žmonių teises teismuose kaip advokatė ir miesto taryboje kaip tarybos narė. Dėsninga, kad ji – ir Lietuvos valstybės patriotė, vertybiškai stiprus ir šviesus žmogus, turintis aukštus teisingumo standartus.
Ji – rūpestingas žmogus, kuriam ne tas pats, kas bus su tais, kuriems reikia pagalbos, paramos ir užtarimo. Irena dirba daug ir nuoširdžiai, todėl jos sėkme aš tikiu.

Tačiau labai neramina keletas dalykų, kuriuos girdžiu kalbėdama su Šakių krašto žmonėmis. Pasirodo, kad dar ne visi žmonės girdėjo apie M. Basčio išdavystę. Ne visi jų tiki, kad jis sulaužė Konstituciją ir priesaiką. Tai negera ir bauginanti tendencija, kuri atskleidžia, kaip melas ir manipuliacijos veikia mūsų žmones. Neabejokime, už M. Basčio stovi didelės jėgos, kurios turi pajėgumų suklaidinti ne vieną. Panašiai buvo ir mano Naujosios Vilnios apygardoje. Būdas jas atremti – tai mūsų visų vienybė, visos Lietuvos žmonių kova Zanavykų fronte už Lietuvą ir mūsų šalies interesus.

Šiandien, matydami mūsų šalyje vykstančius politinius procesus, kai nebėra daug turinio politinėse kalbose, daug tiesos sakomuose kaltinimuose, daug esmės tik taip vadinamose reformose, o vieninteliu tikslu tampa įsitvirtinimas valdžioje ir rinkėjų protų skandinimas išgalvotuose skandaluose bei netikrose žiniose, vis dėlto turime atrasti savyje jėgos iš naujo susitelkti. Lietuva kenčia kartu su kitomis Europos šalimis. Kenčia nuo neatsakingų politikų veiksmų bei pasisakymų, kurie veda į abejingumą, nusivylimą o vėliau – į pigių bet garsiai rėkiančių gelbėtojų paieškas. Tačiau privalome vėl drauge įrodyti, kad Lietuvos valstybė yra stipresnė nei priešiškos jai jėgos.

Nors dabartiniame informaciniame lauke žmonėms vis sunkiau pasitikėti politikais ir politika, drauge pasitikėti savimi ir savo bendruomenėmis, bet pasirinkimų svarba šiandien yra akivaizdi.

Prieš kiekvieną rėkiantį populistą turime pastatyti konstruktyvų, intelektualų politiką. Prieš kiekvieną Kremliaus pusėn besižvalgantį melagį turime pastatyti vakarietiškos, laisvosios demokratijos vertę suprantantį Lietuvos patriotą. Seime svarbus kiekvienas balsas, kuris gali padėti mūsų šaliai eiti į Vakarus, o ne gręžtis į Rytus, kuris gali atremti proto balsą destruktyvių siūlymų ar fiktyvių reformų kontekstuose. Kiekvienas balsas svarbus.

Mūsų dėmesio šiandien labai reikia zanavykams. Šiuose rinkimuose vėl reikia visų piliečių, visų nuomonių lyderių, visų Lietuvą mylinčių politikų. Galinga parama, kurią jutau tąkart Naujojoje Vilnioje, šiandien vėl reikalinga tam, kad apsaugotume savo demokratinių vertybių demarkacines linijas. Nelikime abejingi, nes tai yra visų mūsų bendra atsakomybė.