Šį kartą tiek Seimas, tiek Premjeras prabilo apie iniciatyvą uždrausti didiesiems prekybos tinklams dirbti švenčių dienomis bei sekmadieniais.

Girdime tris argumentų grupes tokiam sprendimui apginti. Neva nebus išnaudojami žmonės, dirbantys prekybos centruose, kažkokiu mistiniu būdu atsiradus didesnei konkurencijai sumažės prekių kainos ir tokiu būdu bus paskatintas smulkus verslas, nes jis sekmadienį galės atstoti didžiuosius prekybos monstrus.

Taip, darbuotojų atlyginimai prekybos centruose maži. Taip, dažnai už darbą poilsio dienomis ir per šventes jiems deramai nesumokama. Bet uždarius prekybos centrus, jų atlyginimai gali dar susitraukti, nes sumažės poreikis jiems dirbti. Norint, kad situacija keistųsi iš esmės ir darbo rinkoje atsirastų daugiau patrauklesnių darbo pasiūlymų, būtina skatinti ekonomikos augimą, naujoms investicijoms darant palankesnę mokesčių sistemą. Draudimais žmogaus atlyginimo nepadidinsi.

Jau nerasime lietuvio, kuris nežinotų, kad ten, į pietus už Marijampolės ir Lazdijų, galima pigiau apsipirkti. Akivaizdu, kad lenkai sprendimą riboti didelių parduotuvių darbo laiką priėmė ne dėl aukštų kainų savo parduotuvėse. O teoriniai pasamprotavimai apie tai, kad reikia kviesti į Lietuvą naujus prekybos tinklus ir taip didinti konkurenciją, virsta dar labiau teoriniais. Draudimas sekmadieniais dirbti naujus prekybos tinklus tik dar labiau nutolins nuo Lietuvos.

Na, tada didžiuosius prekybos tinklus prispausim tam, kad padėtume ant kojų atsistoti smulkiajam verslui. Drįstu teigti, kad toks sprendimas tik pakenks smulkiajam verslui. Pirmiausiai nukentės visas smulkus verslas, kuris per ilgą laikotarpį prisitaikė prie didžiųjų prekybos tinklų, savo nišines paslaugas teikia ten, kur didžiosios parduotuvės suformuoja pirkėjų srautus. Toks smulkus verslas irgi nedirbs sekmadienį, nes tiesiog nebus pirkėjų.

Antra, ar kas analizavo pirkėjų elgseną? Įprastai žmonės, žinodami, kad rytoj negalės patekti į parduotuvę, apsipirks daugiau iš vakaro. Tas, beje, net plika akimi matosi prieš rugsėjo 1d., kada svaigiųjų gėrimų pirkėjų krepšelyje gerokai padaugėja. Lieka mažos parduotuvėlės, užeigėlės, kurios geografiškai nutolusios nuo prekybos centrų. Giliai abejoju, ar tokia valdžios dovana labai padėtų ir jiems. Kur kas didesnė pagalba smulkiajam verslui būtų iki minimumo sumažinti mokesčiai, pasikeitęs kontroliuojančių institucijų požiūris ir valdžios sudaryta maksimali laisvė veikti.

Apie pirkėjų teisę rinktis, kada ir kur patogiai apsipirkti, jau beveik niekas šioje šalyje nekalba. Vis tiek gi valdžia geriau žino. Dar ir sociologinius tyrimus ištraukė, kur didesnė visuomenės dalis pasisako už parduotuvių sekmadienio tylą. Gal ir taip, priklausomai, kur juos apklausė. Apklauskite tuos, kurie užsimiršę, kad draudimas jau įsigaliojo, sekmadienį atkulniuos į prekybos centrą ir ras užrakintas duris.