Kodėl žiaurus nusikaltimas ir dar žiauresnė kaimynų reakcija nenuvilnijo per Lietuvą?

Gal kad vasara tokia graži. Turbūt ne paskutinėj vietoj būtų ir faktas, kad žmonių empatijos atsargos – ne begalinės, o tokių istorijų daug. Pagaliau kriminalinė kronika daug kam sukelia alergiją. Pilietiški žmonės apskritai negali jos pakęsti. Ima šiauštis, kam to reikia, geriau žiniasklaida rašytų apie gerus mokytojus, bandelių kepėjus, mechanikus ir geras burtininkes.

Juos galima suprasti. Bet yra ir kita medalio pusė.

Kriminalinė kronika yra negailestingas mūsų visuomenės veidrodis. Apie mus ji pasako daugiau nei bandome nuduoti. Jei tik skaitydami neiškirptume tų klaikių vaizdų ir nepadėtume savo aikštės užribyje, o pamąstytume ir palygintume. Kad ir su dorų aplinkinių elgesiu ar valdžios sprendimais.

Kaimynai matė, kad leisgyvė kruvina moteris guli kieme, bet 5 val. nepranešė nei „greitajai“, nei policijai. Nes tas degradas turi šautuvą ir kirvį. Kaimynė, užuot paskambinusi 112, nuėjo į lovą ir apsiklojo galvą. Taip laukusi, kol namo sugrįžo vyras.

Kriminalinė kronika yra negailestingas mūsų pačių veidrodis. Apie mus ji pasako daugiau nei bandome nuduoti. Jei tik skaitydami neiškirptume tų klaikių vaizdų ir nepadėtume savo aikštės užribyje, o pamąstytume ir palygintume. Kad ir su dorų aplinkinių elgesiu ar valdžios sprendimais.

Po šiais kaimo patalais baigiasi XXI a. antrasis dešimtmetis ir Europos sąjunga.

Kaip skambutis 112 galėjo sukelti moteriai didesnį pavojų už tą, kurį kėlė siautėjantis degradas, vienas gerasis Dievas težino. Ji iš tų, kuriems jų troba – visada kraštinė. Kai kitąmet bus rinkimai, taip ir balsuos – po patalais pakišusi galvą. Iš ten ir iki ausų apsimelavęs Naisių ponas – baltas ir pūkuotas.

O dabar – kitas klausimas. Kuri Karbauskio valstiečių Seimo priimta Alkoholio kontrolės įstatymo pataisa turėjo užkirsti kelią smurtui Panevėžio r. Naujamiesčio kaime? Beje, toks klausimas kilo tik vienam Sveikatos mokslų universiteto profesoriui. Vieninteliam šalyje!

Taigi, kuri iš kolchozinių Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų, už kurią entuziastingai balsavo net konservatoriai, ir kurią gynė mistine blaivybe akis užsipylusi nemaža dalis likusios Lietuvos, turėjo užkirsti kelią tokiam smurtui kaime?

Gal tai vyno ir alaus reklamos uždraudimas? Vyno ir alaus prekybos uždraudimas po 20 valandos? Vyno ir alaus prekybos uždraudimas sekmadieniais po 15 valandos? Draudimas neštis vyno butelį rankoje? Draudimas vežtis butelį automobilio salone? Vyno žurnalų plėšymas Respublikos vardu?

O gal degradą turėjo sustabdyti draudimas restorane ant stalo statyti „Veuve Clicquot“ ar vyno butelį su „Grand Cru“ ženklu taip, kad matytųsi etiketė?

Vartykit įstatymą, kaip norit, bet bambaliais ar namine degančias šachtas gesinančio degrado nepalietė nė viena Karbauskio-Verygos įstatymo pataisa.

Viena iš dviejų – arba verygininkai yra buki kaip autobusas (kuo sunku patikėti), arba tai padaryta iš keršto ir siekiant įbauginti tuos, kuriems iš principo yra nepakeliui su Karbauskiu ir jo surinkta lūzerių šušara.

Pataisos palietė tik tuos, kurie savo artimo kaulų netraiško automobiliais, nemėto vaikų į šulinius ir neuždaužo savo sūnaus negyvai tik todėl, kad to norėjo narkotikais apsinešęs sugyventinis. Ir dar, žinoma, užsienio turistus.

Tai jei įstatymas nieko nekeičia ten, kur alkoholis žudo ir luošina čia ir dabar, o ne kada nors po ilgų vartojimo dešimtmečių sulaukus senatvės, kam to išvis reikėjo?

Viena iš dviejų – arba verygininkai yra buki kaip autobusas (kuo sunku patikėti), arba tai padaryta iš keršto ir siekiant įbauginti tuos, kuriems iš principo yra nepakeliui su Karbauskiu ir jo surinkta lūzerių šušara.

Iš vieno pavyzdžio negalima daryti tokių išvadų? Teisingai, negalima. Bet tai dar ne viskas. Vien tik liepą iš šeimų dėl nepriežiūros, smurto ir tėvų girtavimo paimta 600 vaikų. Per metus bus 7 200. Galite tai įsivaizduoti? Širvintose tiek gyventojų nėra. Tai išeina, kad dzin degradams tas Veryga ir kova.

Sąrašą galima tęsti.

Rugpjūčio 8-ąją, 22 val. Šiaulių r. Kentraičių kaime 2,65 prom. įpūtusi ponia peiliu perpjovė delną, o šakute – kaklą girtam sugyventiniui. Rugpjūčio 9-ąją, 6 val. 45 min. Šakių r. Margiškių k. vestuvėse nepažįstami asmenys (sic!) kumščiu trenkė poniai į veidą ir spyrė į pilvą. Tos pačios dienos vėlų vakarą Jonavos r. Palankesių k. namo kieme girta moteris padegė BMW ir lovą. Raseinių r. Butkiškės k. 2,29 prom. įpūtęs ponas peiliu sužalojo buvusią žmoną ir dukrą. Ir t.t.

Ar reikia pakartoti klausimus? Sakote, reikia visiškai uždrausti vyną ir alų (su vodka, kaip žinome, valstiečiai nelinkę kovoti – Seimo valstietės jos nešasi į ilgesnius posėdžius)?

Skaitom toliau: Pravieniškių kolonijos 1-ojo sektoriaus pareigūnai paėmė dar tris paketus su... litru alkoholio, 5 švirkštais ir 17 adatų. Prieš tai ten pat rado kubilą vodkos raugo. Po velnių, bet juk tai kalėjimas. Čia sausas įstatymas veikia nuo pat kalėjimo išradimo. Ką dėl svaigalų kalėjime kaltinsite, kai net vyno reklama uždrausta, o po 20-os vakaro krautuvėj negausi net alaus?

Kiek laiko reikės, kad tai, jog valstiečių Seimo „kova“ su alkoholio vartojimu yra tik asmeninių problemų turinčių veikėjų kerštas normaliems žmonėms, suprastų bent tie, kurie naiviai manė, jog valstiečių kova su vynu yra kažkas daugiau nei tik Karbauskio ir Verygos politinė „Mein Kamph“?

Greičiau jau sulauksim naujų draudimų. Va, jūsų katinus už kniaukimą jau žada bausti. O seną Brisių – už lojimą. Vargšai naminiai gyvūnėliai, jie ir taip jau iškastruoti, o dabar dar ir balso stygas žiaurus valstiečių veterinorius nugnybs.

Jie keršija mokytojams ir gydytojams. Keršija vaistininkams. Ligoniams keršija, prievarta brukdami pasenusius vaistus vietoj naujesnių. Ką tai davė žmonėms? Tik trumpesnį buvimą šioje ašarų pakalnėje. Kaip reikia nemylėti žmonių, kad priimtum tokį Vyriausybės nutarimą dėl vaistų?

Bet galima tik įsivaizduoti, kas iki šio Seimo kadencijos pabaigos laukia papūgų, kurias vyno mėgėjai išmokė kartoti „Karbauskis – b....!“.

Jie keršija mokytojams ir gydytojams. Keršija vaistininkams. Ligoniams keršija, prievarta brukdami pasenusius vaistus vietoj naujesnių. Ką tai davė žmonėms? Tik trumpesnį buvimą šioje ašarų pakalnėje. Kaip reikia nemylėti žmonių, kad priimtum tokį Vyriausybės nutarimą dėl vaistų?
Su mokytojais – karas. Vieną dieną gąsdinami dyzelinių automobilių savininkai, kitą – pyragaičių valgytojai. Karas jau vyksta net su tėviškės miškais ir gojais. Kuriuos Karbauskio referendumas dėl žemės nepardavimo užsieniečiams dar neseniai skelbėsi ginantis nuo kryžiuočių.

Skvernelio Vyriausybė ką tik pranešė apie planą kasmet iškirsti 6 proc. daugiau miškų. Atsiverskite Valstiečių ir žaliųjų (cha cha) sąjungos „Darnios Lietuvos Vyriausybės programą“: „Deja, pastaruoju metu matoma tendencija mišką vertinti tik kaip medienos išteklių, pamirštant kitas miško funkcijas: rekreacinį, buveinių, miško gėrybių.“

Jie pamiršo ne tik kitas miško funkcijas. Jie ant savo programos deda skersą. Apskritai, su kuo jie dar nekariauja? Kam nekeršija?

Su žiniasklaida – totalinis karas. Užuot tyrusi Skardžiaus prajovus, Širinskienės komisija tyrė Skardžių demaskavusius žurnalistus. Taip prisikariavo, kad Vyriausybės kanceliarija artėjantį TV sezoną pasitinka sprendimu pirkti žiniasklaidos plotų ir eterio už 1,5 mln. eurų. Neva tai kibernetinėms grėsmėms užkardyti, informaciniam atsparumui užtikrinti.

Kas išdrįs leptelėti, kad tai – pakiša Skvernelio reitingų atsparumui padidinti prieš Prezidento rinkimus, tą konkurse ir užbanins. Ir aidės per kalnus ir klonius: geras Skvernelis, labai geras.

Kinų patarlė sako, kad tas, kuris siekia keršto, turėtų neužmiršti išsikasti dvi duobes. Bet mes juk ne kinai.