Tačiau panašu, kad nebevalstybėje ir nesąmonę reikia paaiškinti. Tad apie viską iš eilės.

Apie M. Basčio istoriją

Reiktų prisiminti, kad tuo metu, t. y. 2012 m., Mindaugas Bastys buvo šiek tiek žinomas politikas ir nebuvo girdėta apie jo kitus ryšius su „Rosatom“ atstovais. Jei VSD turėjo norą padėti Lietuvai, o ne retrospektyviai siekti kompromituoti atskirus asmenis, bendravusius su M. Basčiu, galėjo tiesiog įspėti nebendrauti su juo.

Tai, kas buvo privačių asmenų pasisėdėjimai prie kavos ar viskio taurės ir pasvarstymai apie vieną ar kitą galimą žemės ūkio konferencijos scenarijų, kurią rengti buvo mano, kaip tuometinio VŠĮ Baltijos agroverslo instituto vadovo sumanymas, pažymose tapo imperatyviniais tekstais su žodeliu „nurodė“, o tai – melas.
Tai, kas buvo privačių asmenų pasisėdėjimai prie kavos ar viskio taurės ir pasvarstymai apie vieną ar kitą galimą žemės ūkio konferencijos scenarijų, kurią rengti buvo mano, kaip tuometinio VŠĮ Baltijos agroverslo instituto vadovo sumanymas, pažymose tapo imperatyviniais tekstais su žodeliu „nurodė“, o tai – melas.

Tuo metu tai nebuvo nieko įtartino ir, be abejo, nusikalstamo bent tiems asmenims, kurie diskutavo apie eventualius Žemės ūkio ministrus. Dabar, po nepavykusios M. Basčio apkaltos, sudėliojus laike atskirus faktus, kažkas su VSD pagalba bando išvesti eilinę sąmokslo teoriją. Konferencija įvyko. Joje dalyvavo virš 20 žmonių, kurių tarpe ir buvę Žemės Ūkio ministrai. Ir, beje, nedalyvavo nei V. Kučinskas, nei V. Matijošaitis, nei kiti pažymoje minimi asmenys.

Pateikiamo sąmokslo teorijos dalis yra ta, kad V. Kučinskas buvo Rusijos garbės konsulas Marijampolėje. Bet jei tai yra problema, tai reikia tada papasakoti dar keletą faktų, kad taptų aišku, ar epizodas su M. Basčiu čia yra kuo nors ypatingas. Ir klausti, kodėl jie netirti?

Tie faktai būtų apie V. Kučinską ir jo „įtaką“ politikams ir visuomenės gyvenimui, kuri, jei nežiūrėti per visur priešus įžiūrinčią prizmę, buvo natūrali to meto politikos būsena.

Apie to meto būseną. Marijampolės forumas ir Ordinas

Pirmiausia, vertėtų prisiminti, kad V. Kučinskas su signataro, ambasadoriaus A. Kumžos ir mano pagalba nuo 2011 m. nuolat organizuodavo viešų diskusijų apie Lietuvos problemas forumą, kuriame be M. Basčio yra dalyvavę beveik visi rimtesni Lietuvos politikai iš visų pagrindinių, sisteminėmis vadinamų partijų, save šiuo metu kandidatais į Lietuvos Respublikos Prezidentus laikantys asmenys, o taip pat dauguma viešųjų intelektualų, bažnyčios tarnų, „sėkmės“ ir „nesėkmės“ verslininkų bei įvairių valstybės valdymo (administravimo) sričių specialistų – profesionalų atstovų. Pavardes čia praleidžiu. Įprastinės forumų auditorijos – virš 150 Lietuvos Respublikos piliečių. Apie šiuos forumus yra išleista atskira knyga.

Sveika proto logika tai vertintų teigiamai. Viską įtariančio seklio logika galėtų klausti, kaip protingai sugalvojo V. Kučinskas, kad priartintų forumų dalyvius prie Rusijos. Ir sekliai galėtų domėtis, kas kiek po konferencijos buvusiuose pasisėdėjimuose iki vidurnakčio ir, nereikia slėpti, ir neretai po vidurnakčio suvalgė ir išgėrė verslininko sąskaita, kas nakvojo V. Kučinsko viešbutyje Marijampolėje nesusimokėjęs iš savo kišenės. Visi gi jie dabar pažeidžiami?!

Čia verta prisiminti ir dar vieną Baltijos Agroverslo Instituto bei „ARVI“ visuomeninę iniciatyvą, kurią palaikė Aleksandro Stulginskio Universitetas (ASU), Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba - pagerbti šalies žemės ūkiui nusipelniusius žmones. Nuo 2011 m. visuomeniniai ordinai ir medaliai „Už nuopelnus Lietuvos kaimui“ buvo įteikti beveik šimtui Lietuvos piliečių, tame tarpe ir tuometiniam ASU vieno iš fakultetų dekanui Viktorui Pranckiečiui. Jis ir kiti apdovanotieji, beje, apdovanoti dalyvaujant aukščiausiems valstybės pareigūnams, pažeidžiami?

„Kalakutų istorijos“: B. Vėsaitė, E. Masiulis

Prisiminkime Birutės Vėsaitės istoriją. Ūkio ministrė dėl ryšių su verslininku turėjo pasitraukti iš posto ir kas tuo metu buvo rašoma viešai.

„Aiškėja, kad privačiame bendrovės „Arvi‘ išnuomotame lėktuve atsidūrusi ir dėl to ūkio ministro portfelio netenkanti socialdemokratų partijos vicepirmininkė Birutė Vėsaitė – tik dalis iš aukštus postus užimančių politikų, kuriuos šalies verslininkai pasitelkia savo problemoms spręsti. Kas sieja įtakingus politikus su Rusijos garbės konsulo verslu?

Dabar opozicijoje esančiam buvusiam Susisiekimo ministrui, Liberalų sąjūdžio lyderiui Eligijui Masiuliui pašmaikštavus, kad posto netenkanti Ūkio ministrė socialdemokratė B. Vėsaitė paslydo ant kalakuto šlaunelės, „Arvi“ vadovas Vidmanatas Kučinskas netruko sureaguoti. Jis pasidžiaugė, kad buvęs ministras vis dar neužmiršta kalakutų šlaunelių, kurių reagavo lankydamasis „Arvi“ prieš gerą pusmetį“.

Lietuvos ekonominė diplomatija ir „ARVI“

Mūsų valstybė aukščiausių šalies pareigūnų lūpomis pastoviai deklaruoja, kaip jie skatina lietuviškąsias investicijas užsienyje ir jas gina.

2009 m. Serbijos privatizavimo agentūrai nutraukus serbų „Azotaros“, kurią įgijo V. Kučinskas, privatizavimo sutartį ir neatlygintinai nusavinus tuo metu daugiau nei 100 milijonų litų vertės investicijų Serbijoje, Lietuvos politikai ir diplomatai šiam skandalui neliko abejingi.

Lietuva savo laiku buvo Europos Sąjungoje vienintelė, nepritarusi Serbijos narystės ES perspektyvai. Štai ką apie tai rašė mūsų spauda:

„Kai kurios įmonės turi interesų, kai kurios įmonės yra nukentėję galbūt dėl tam tikros veiklos truputėlį priešiškos, vyksta bylinėjamasis ir, žinoma, kad tai nesukuria palankios atmosferos ir natūralu, kad kai kurie Seimo nariai tuo rūpinasi“, - aiškino Užsienio reikalų ministras L. Linkevičius.

A. Kumža tvirtina, kad tai normali parama verslui. „Mes sulaukėme labai didelės pagalbos iš Lietuvos politikų – ir iš Seimo narių, ir iš diplomatų, ir iš aukščiausių šalies pareigūnų, ir už tai mes, žinoma, norime padėkoti, ir, matyt, dėl to Lietuva, kai ratifikuojamas susitarimas tarp ES ir Serbijos, Lietuva būtent dėl šitų priežasčių atvirai tai pasako, liko paskutinė neratifikavusi šitos sutarties. (Ar L. Linkevičius padeda? - aut. klausimas). „Be jokios abejonės, jis tą pagalbą suteikė“, - sakė buvęs „Arvi grupės“ tarptautinių ryšių ir komunikacijos direktorius A. Kumža“.

Reikia pripažinti, kad už lietuviškas „Arvi“ investicijas mūru stojo ir kiti Lietuvos aukščiausi pareigūnai. Prieš L. Linkevičių buvęs Užsienio reikalų ministru A. Ažubalis taip pat negailėjo rašalo oficialiems dokumentams, skirtiems ginti „Arvi“ investicijas Serbijoje. Ir tik išrinkta prezidente D. Grybauskaitė aštriai aiškino tuometiniam Serbijos prezidentui, kas yra ES, ką reiškia ES valstybės-narės privataus kapitalo investicijos į šalį, kuri stengiasi tapti šio klubo nare.
Ir paminėti šalies aukščiausi pareigūnai buvo ir yra pažeidžiami?

Dar epizodų

Kučinskas Vidmantas ir Rusijos Federacija.

Iš spaudos:

„Rusijos garbės konsulas Marijampolėje, buvęs Kazimiros Prunskienės Liaudies partijos vicepirmininkas V. Kučinskas turi dar įspūdingesnių ryšių Maskvoje. ...Jo verslą Rusijoje užtaria dabartinis Valstybės Dūmos pirmininkas Sergėjus Naryškinas.

„Be abejonės, „Arvi“ turi daug verslo ryšių su Rusija, „Arvi“ turi vieną didžiulę trąšų gamyklą Kaliningrado srityje ir tie vizitai į Rusijos sostinę, jie būna dažni, ir prezidentui Kučinskui tenka lankytis įvairiuose kabinetuose“, -–sakė buvęs „Arvi grupės“ tarptautinių ryšių ir komunikacijos direktorius A. Kumža.

Aiškėja, kad ministrę B. Vėsaitę skraidinę „Arvi“ savininkai turi didelių interesų Ūkio ministerijoje. Pranešama, kad viena šiai bendrovei priklausančių įmonių „Marijampolės Arvi“ pretenduoja tapti Marijampolės laisvosios ekonominės zonos valdytoja ir šiuo metu dėl to derasi su Ūkio ministerija. „Arvi“ atstovai teigia, kad sutartis gali būti pasirašyta jau šį mėnesį, o investicijos į laisvosios zonos infrastruktūrą siektų 37 milijonus litų per trejus metus. Negana to, „Arvi“ į Kazachstaną keliavo ne šiaip sau. Bendrovė investuoja į didžiausią Kazachstano trąšų gamintoją „Kazfosfat“.

Ulbinaitė Daiva, Lietuvos Respublikos Prezidentės patarėja.

Iš spaudos:

„Paaiškėjo, kuo D. Ulbinaitė užsiiminėjo palikusi prezidentūrą. Viena jos veiklų buvo konsultavimas viešųjų ryšių klausimais. Įdomu tai, kad ji dirbo ir „Arvi“ įmonių grupės savininko Rusijos garbės konsulo Vidmanto Kučinsko ISM vadybos ir ekonomikos universitetui. Kaip buvo pasamdyta D. Ulbinaitė, universiteto atstovė pasakyti negalėjo.

D. Ulbinaitė tikina nežinojusi, kad universitetas priklauso Rusijos garbės konsului. Kaip buvo įdarbinta, D. Ulbinaitė taip pat nesako.

Prezidentės patarėja teisme kaltinta, kad žurnalistei galimai paviešino valstybės paslaptimi laikomą informaciją, mat žiniasklaidoje buvo atskleista dalis saugumo slaptos pažymos turinio, esą Rusija gali paviešinti prezidentę kompromituojančią ir šmeižiančią informaciją“.

Gedvilas Vydas, politikas, buvęs Lietuvos Respublikos Seimo pirmininkas.

Iš spaudos:

„Buvęs Seimo pirmininkas „darbietis“ Vydas Gedvilas tapo trąšų, pašarų, cukraus ir kalakutienos gamybos grupės „Arvi“ valdymo bendrovės „Arvi ir Ko“ viceprezidentu, BNS patvirtino įmonės atstovė. „Iš tiesų informacija (apie V. Gedvilą – BNS) yra teisinga (...) Ponas Vydas pas mus dirba nuo sausio 11 dienos. Jo, kaip viceprezidento, atsakomybės yra labai plačios. Jis bus atsakingas praktiškai už visą įmonės veiklą. Kodėl šis žmogus? Tai buvo nuspręsta pono Vidmanto Kučinsko“, – BNS sakė „Arvi ir Ko“ valdybos padėjėja Evelina Gintnerytė. BNS nepavyko susisiekti su pačiu V. Gedvilu. 2015 metais Darbo partijai iškėlus V. Gedvilo kandidatūrą į švietimo ir mokslo ministrus, žiniasklaida skelbė, jog politiko bernvakarį 2013 metais apmokėjo „Arvi ir Ko“ savininkas Vidmantas Kučinskas“.

Neaprašyti epizodai

Esu jau rašęs, kad dar kiti epizodai, dar neaprašyti spaudoje, galėtų būti mano asmeniniai patyrimai, kaip ir kokie politikai, bei prezidentės rinkimų štabo buvęs vadovas yra prašę iš Rusijos garbės konsulo V. Kučinsko paramos rinkimuose, apie tai kaip konservatorių žemės ūkio ministras naudojo "Arvi" paramą, kiek Seimo narių mielai Kalėdų proga už dyką valgydavo "Arvi" kalakutus ir nei vienas nepaspringo. Tai aš siūliau Seimo NSGK liudyti raštu. Jie nepanoro, net nesiteikė man atsakyti. Gal V. Bakas neperdavė mano prašymo komisijos nariams?

Išvada?

Daugelis "kompromituojančių" faktų apie realią ar tariamą V. Kučinsko įtaką politikams seniai buvo žinomi ir aprašyti spaudoje. Aš rašau žodį - kompromituojančių - kabutėse, nes visai nesu įsitikinęs, ar dauguma šių faktų yra labai jau problemiški, ar tiesiog atspindi mūsų kasdieninę politinę realybę.

Tai, kad selektyviai iš daugybės epizodų buvo pasirinktas iš esmės tik vienas, rodo tam tikras NSGK tyrimo šališkas intencijas bei selektyvumą. Aš net pabrėžčiau - pasibaisėtiną selektyvumą. Ir neišsižadu savo nuomonės, kad privačių pokalbių išslaptinimas ir išviešinimas yra nusikaltimas prieš žmogaus teises, demokratiją bei teisinę valstybę ir sieksiu, kad tai būtų įvertinta.
Ir retorinis klausimas- ar tai kam nors Lietuvoje dar įdomu?
Tai, kad selektyviai iš daugybės epizodų buvo pasirinktas iš esmės tik vienas, rodo tam tikras NSGK tyrimo šališkas intencijas bei selektyvumą. Aš net pabrėžčiau - pasibaisėtiną selektyvumą. Ir neišsižadu savo nuomonės, kad privačių pokalbių išslaptinimas ir išviešinimas yra nusikaltimas

Aš klausiu rimtai - įdomu realios problemos? Konservatoriai pagaliau suprato, kad jie tėra žaisliukai R. Karbauskio ir S. Skvernelio politinėse manipuliacijose, ir pasitraukė iš visų "tyrimo" komisijų.