Tačiau kažko Seimo valstiečiams pritrūko. Gal kompetencijos, gal sveiko proto, gal noro įsigilinti, ar tos pažymos tikslios ir paremtos tikrais faktais. Galiausiai, valstiečiai net nesigilino, ar pažymose pateikta medžiaga yra surinkta ir saugota teisėtai. Į negrabias valstiečių rankas atkeliavo įdomus ir daug žadantis žaisliukas ir jie nebežinojo, ką su juo daryti.

Atėjus laikui formuluoti NSGK nagrinėtų pažymų išvadas kartu atėjo ir supratimas, kad didelė dalis pažymose esančių teiginių remiasi ne faktais, o prielaidomis ir bendras valstiečių sudėliotas apokaliptinis žaidimo scenarijus griūva. Išvados tapo panašios ne į bombos sprogimą, o į burbulus kūdros dugne. Nepagrįstos buvo ir iki šiol vykusios žurnalistų, politologų ir visuomenės spėlionės, kokio dydžio bomba sprogs ar kaip stipriai politinė arena sudrebės paskelbus išvadas.

NSGK išvadų nepilnavertiškumą paryškina ir tai, kad buvo vengiama vertinti dabartinius politinius procesus, susijusius su pačiais valstiečiais ir „Agrokoncernu“ bei konservatorių ar socialdemokratų ilgalaikius ryšius su verslo struktūromis. Net prezidentė atkreipė dėmesį į pažymų ir pačios NSGK darbo selektyvumą.

Apmaudu, kad NSGK pritrūko ryžto skirti pakankamai dėmesio realioms nacionalinio saugumo grėsmėms, kylančioms iš rusiškų koncernų ir mūsų politikų bendradarbiavimo su rytų kaimynėmis. Komitetui nenorint koncentruoti dėmesio ar nesugebant kalbėti apie realias nacionalinio saugumo grėsmes ir verslo poveikį politikai bei politiniams procesams buvo išviešinta vienintelė pažyma, kurioje kalbama apie prezidentės labai nemėgstamo koncerno įtakas Lietuvoje.

Taigi, kaip visada – daug triukšmo sprogdinant burbulus, nors buvo galima atlikti rimtą analizę. Visuomenė nuvilta, politinė arena – nesudrebinta. Gandus tiriantys ir save aplenkiantys valstiečiai gavo išvadas, kuriomis ir toliau tendencingai manipuliuos plaudami rusiškų trąšų aptaškytą caro R. Karbauskio mundurą.

Visa politinė arena gavo menkas išvadas, tačiau gal bent komiteto pasiūlymai buvo rimti? Nenuvertinu jų, tačiau tokius abstrakčius pasiūlymus buvo galima parengti ir be tokios visuomenėje audras kėlusios komisijos.

Vertiname NSGK pastangas, bet visa atsakomybė už abstrakčių ir selektyvių užduočių formulavimą komitetui atitenka Seimo daugumai. Todėl liberalai siūlys nepalikti baltų dėmių tiriant verslo ir politikų santykius Lietuvoje.