Nors įstatymų tobulinimui dar yra erdvės, tačiau situacija šiek tiek gerėja, ir darbo rinkoje matomi pakeitimai tampa palankesni neįgaliesiems. Apie šiuos pakeitimus reikėtų žinoti kiekvienam dirbančiam neįgaliam žmogui, kad jis žinotų ne tik savo pareigas – kokius mokesčius mokėti valstybei, – bet galėtų pasinaudoti medicinine reabilitaciją, sanatorijomis ar atostogomis.

Darbingumo lygio nustatymo tvarka

Noriu priminti, kad darbingumo lygio terminai nustatomi atsižvelgiant į ligos sukeltas komplikacijas. Nustatant sergančiojo darbingumo lygį, atsižvelgiama į tai, kaip sunkiai sutrikusios organų sistemų funkcijos. Darbingumo lygis vertinamas pagal medicininius ir socialinius kriterijus. Paprastai kalbant, gydantysis gydytojas parengtame siuntime į Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybą (NDNT) pateikia medicininę informaciją ir socialinius kriterijus, nustatytus pagal asmens veiklos ir gebėjimų klausimyną. ribotą darbingumą (neįgalumą), galimi apribojimai veiklai ir darbui, atsirandantys turint nedarbingumą (neįgalumą), neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) taikymas 30–55 % darbingumą turintiems žmonėms, pateikiamas Asmens veiklos ir gebėjimo dalyvauti klausimynas. Tikiuosi, kad mano skaitytas pranešimas padės išryškinti bei rasti būdus išspręsti neįgaliesiems rūpimus klausimus.Siuntimas į NDNT yra rengiamas baigus gydymą, kai yra išnaudotos visos medicininės reabilitacijos galimybės, bet dėl ligos lieka organizmo funkcijų sutrikimų, mažinančių asmens darbingumą. Darbingumo lygis gali būti nustatytas šešiems mėnesiams, kai darbingumo lygis vertinamas pirmą kartą ir prognozuojamas greitas asmens sveikatos būklės pasikeitimas, turintis įtakos darbingumo lygiui.

Sunkesniu atveju darbingumo lygis gali būti nustatytas vieneriems ar dvejiems metams, iki profesinės reabilitacijos programos pabaigos arba net iki senatvės pensijos amžiaus sukakties dienos, kai neprognozuojamas sveikatos būklės ir profesinių, funkcinių veiksnių pasikeitimas. Neterminuotai darbingumo lygis nustatomas dėl nelaimingo atsitikimo (suluošinimo) darbe ar dėl profesinės ligos.

Nurodyti terminai gali būti tęsiami ne ilgiau kaip 6 metus, jei asmeniui nesikeičia arba mažėja nustatyti darbingumo lygio procentai. Po 6 metų darbingumo lygio terminas nurodomas iki senatvės pensijos amžiaus.

Naujasis darbo kodeksas neįgaliesiems suteikia daugiau galimybių

Galime pasidžiaugti įsigaliojusiomis Valstybinio socialinio draudimo pataisomis, kuriomis nustatyta minimali socialinio draudimo įmokų bazė, ir naujuoju Darbo Kodeksu, kuris yra palankesnis neįgaliesiems.

Ir sudarant darbo sutartį, ir ją vykdant, žmogus gali susitarti dėl ne viso darbo laiko. Taip pat darbuotojas, kurio darbo santykiai su darbdaviu trunka ne trumpiau kaip trejus metus, turi teisę pateikti prašymą raštu laikinai dirbti ne visą darbo laiką.

Nors šiuo metu sanatorinio gydymo paslaugos suaugusiesiems iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto nebekompensuojamos, tačiau medicininė reabilitacija yra apmokama valstybės lėšomis. Sergantiesiems ligomis, kurios įrašytos į Sveikatos apsaugos ministro patvirtintą sąrašą, gali būti skiriama pakartotinė ir palaikomoji reabilitacija, kurios metu viskas, t. y. medicininės reabilitacijos paslaugos, maitinimo ir pragyvenimo išlaidos, yra apmokama PSDF biudžeto lėšomis.

Noriu atkreipti dėmesį, kad Darbo Kodekse numatytos pailgintos atostogos, papildomos atostogos ir kitos lengvatos neįgaliems darbuotojams bei darbuotojams, auginantiems neįgalius vaikus.

Neįgaliems darbuotojams darbdavys privalo suteikti dvidešimt penkių darbo dienų kasmetines atostogas, jeigu dirbama penkias dienas per savaitę; arba trisdešimt darbo dienų kasmetines atostogas, jeigu dirbama šešias darbo dienas per savaitę.

„Sodros“ „grindys“

Šiemet nuo sausio 1 d. įsigaliojo Valstybinio socialinio draudimo įstatymo pataisos, kuriomis nustatyta minimali socialinio draudimo įmokų bazė, t. y. kad draudėjo įmokos už tarnautojus ar darbuotojus, dirbančius pagal darbo sutartis ne visą darbo laiką, mokamos nuo nustatyto darbo užmokesčio, ne mažesnio kaip minimalioji mėnesinė alga.

„Sodros“ duomenimis, sausį buvo 131 tūkst. apraustųjų, dirbusių visą mėnesį ir uždirbusių mažesnes negu MMA draudžiamąsias pajamas, iš jų 58 tūkst. asmenų taikytos „grindų“ reikalavimo išimtys. Iš jų – 12 tūkst. asmenų gavo netekto darbingumo (invalidumo) pensiją, 11 tūkst. asmenų turėjo kelis darbdavius, 3 tūkst. drausti valstybės lėšomis, 19 tūkst. gavo senatvės pensiją, 15 tūkst. jaunesni negu 24 metų. Kitiems 73 tūkst. asmenų netaikytos „grindų“ reikalavimo išimtys. Iš jų – 38 tūkst. asmenų sumokėtos papildomos įmokos, didinančios jų socialinio draudimo garantijas.

Neįgaliesiems, kaip ir visą darbingumą turintiems darbuotojams, gali būti taikomas NPD. Šiuo metu skiriasi apmokestinimo pajamų mokesčiu tvarka dirbantiems savarankiškai ir pagal darbo sutartis. NPD taikomas tik dirbantiems pagal darbo sutartis. Lietuvos Bankas yra pateikęs pasiūlymą suvienodinti pajamų iš samdomo darbo ir savarankiškos veiklos apmokestinimo GPM tvarką ir visiems taikyti NPD. Šis klausimas bus svarstomas.