„Eurovizijos“ ekspertų minia, kuri yra dar kritiškesnė nei krepšinio ar politikos, kuri visada žino geriausiai, ką galima siųsti į konkursą, kas laimės, o kas tikrai pralaimės, šiais metais it pamojus burtų lazdele laukė „Eurovizijos“ romūs ir pūkuoti. Net kieti vyrukai išpažino, kad juos Ievos Zasimauskaitės daina, jos nesimaivymas, jos balso virpėjimas kaskart, kai ant lieptelio susitinka su savo vyru, sugraudina.

Jei Marijonas Mikutavičius ryja ašarą, tai Europa bus ant kelių.

Bet į televizijos ekranus pasiimti iškovotos Eurovizijos statulėlės įsiveržė Izraelio Netta ir... šliuzai atsidarė. Šliuzai atsidarė ir išsiveržė visas tas gaivalas, kuris apsipūkavęs laukė jei ne Ievos Zasimauskaitės pergalės, tai bent jau aukštesnės vietos.

„Bjauri stora nagla boba“ , – šis, perskaičius kone visus, buvo turbūt vienas švelnesnių epitetų. Vieni kitais metais siūlo vežti į „Euroviziją“ kiaulę, dar kiti – kokią nors dar klaikiau atrodančią bobą, kad nustelbtų šią.

Viešpatie Aukščiausias, skaitai ir galvoji – gerai, kad įvyko šita „Eurovizija“, nes juk visi gydytojai perspėja, kad kai neiškalbėtos bobos, kiaulės ir kitos šlykštynės tūno giliai širdelės kamputyje, labai liūdnai baigiasi. Infarktais ir insultais. Širdelės sustoja.

Tai, sakyčiau, tokia gera terapija įvyko. Ačiū „Eurovizijai“.

Netta gaivalui priminė, kad moterų yra visokių. O susidūrę du moterų įvaizdžiai jautrų lietuvį visiškai išvedė iš pusiausvyros. Apsvaigęs nuo įsivaizdavimo, kad dabar štai pagaliau atėjo tokių kaip Ieva tarpsnis ir pasaulis pagaliau stojo į savo vietas, jis netikėtai išvydo Nettą.
Indrė Makaraitytė

Bet terapija reikalinga, kai žmogus serga. Kuo gi mes sergame, jei tokia purvo upė išsilieja vienai jaunutei merginai laimėjus „Euroviziją“. Didybės manija? Etnobambizmu?

Na, gal užsibūrė visi, kad Ieva laimės ir širdelė suskaudo?

Gal ir taip, gal dar kokia priežastis yra, bet, regis, viskas daug paprasčiau – tiesiog gaivalas pamatė, kad ne visos moterys yra ievos. Moterų yra visokių.

Kokie nors gilesni tyrimai dar žiūrėk atrastų, kad Ieva yra lietuvio, tiek vyro, tiek moters idealas. Ilgi tiesūs plaukai. Klasikinio grožio. Romi. Besišypsanti. Gera. Jautri. Prisitaikanti. Gludinanti aštrius kampus. Nedaranti problemų. Gali būti ne katalikė, gali ten sau medituoti, jei tik padeda nekelti scenų nei ant scenos, nei nulipusi nuo jos, tai tegul daro, ką nori.

Ką norit, tą sakykit, Ieva išties yra nuostabi.

Bet Netta gaivalui priminė, kad moterų yra visokių. O susidūrę du moterų įvaizdžiai jautrų lietuvį visiškai išvedė iš pusiausvyros. Apsvaigęs nuo įsivaizdavimo, kad dabar štai pagaliau atėjo tokių kaip Ieva tarpsnis ir pasaulis pagaliau stojo į savo vietas, jis netikėtai išvydo Nettą.

Apkūnią, blizgančia veido oda, vilkinčią ne romantišką rožinę ilgą suknelę, o lietuvio akiai per ryškius, per spalvotus apdarus, kurie tik išryškina figūros netobulumus, o ne juos slepia. Juk moterys, regis, įprastai daro viską, kad tik paslėptų trūkumus. O čia – priešingai, apkūnios krūtys vos nekrenta iš iškirptės. Provokatorė. Ir dar provokuoja ne tik drabužiais.

Gali Seimo narys Mykolas Majauskas užčiaupti moteris ir žurnalistus kreipimusi į teisėsaugą, ką ir padarė, gali jo konservatorių partija veidmainiškai tylėti, nes suprato, kad rinkėjas konservatyvus ir #metoo nesupranta, bet kiek ilgai moteris palaikysi užčiauptas?
Indrė Makaraitytė

Lietuviai pamatė moterį, kuri savo begalinį jautrumą slepia po egzaltuota drąsa. Kompleksuotą iki kaulų smegenų, bet kovojančią su tuo taip, kaip gali, kaip išmano ir kaip jai pačiai padeda.

Tokių moterų kaip Netta yra daugiau pasaulyje nei tokių kaip Ieva. Bet „Eurovizijoje“ lietuvio moters idealas krito nelygioje kovoje prieš paprastą moterį, kuri kovoja su savo kompleksais ir visuomenės atmetimu kudakuodama, mojuodama rankomis, vartydama akis ir įvairiais garsais, kurie lietuviui asocijuojasi su pragaru. O blogiau už pragarą turbūt yra tik rėksminga boba.

Tačiau jei tai būtų tik patyčias išgyvenusi mergina, gaivalas būtų garsiai pažvengęs ir nuėjęs miegoti.

Bet toji būtybė atplaukė ant #metoo bangos. Ir čia štai lietuvį, nesvarbu, vyrą ar moterį, iškerta iš pašaknų ir jis negali patikėti, kad #metoo nėra tik slogus sapnas, kad tyla šiame fronte Lietuvoje yra apgaulinga, trumpalaikė ir kad vis tik vieną dieną išties reikės keisti savo įpročius.

Gali Seimo narys Mykolas Majauskas užčiaupti moteris ir žurnalistus kreipimusi į teisėsaugą, ką ir padarė, gali jo konservatorių partija veidmainiškai tylėti, nes suprato, kad rinkėjas konservatyvus ir #metoo nesupranta, bet kiek ilgai moteris palaikysi užčiauptas?

Ir pabandyk užčiaupti Nettą. Pabandyk paskui užčiaupti tas, kurios išgirdo pagrindinę šios atlikėjos žinutę – užspeistos, nestandartinės, nesvajonių moterys ir kiti „kitokie“ įgauna balsą. Juk todėl gimė ši daina. Taip ji buvo sugalvota. Ir todėl, kad Netta, išgyvenusi visas tyčiojimosi iš jos ir kovos su tuo formas, nuo bulimijos iki ašarų po pagalve, ji jai ir buvo skirta.

Šeimos dieną reikia eiti į paradą. Lietuvai šią savaitę užteko ir Nettos.
Indrė Makaraitytė

Tai štai užliekime Nettą purvu, kad toji kiaulė, kuri nelindi po antklode tamsiame kambary, nes juk turėtų gėdytis išvis tokia stora kiaulė rodytis žmonėms, bet vyrus, kurie žemina moteris, išvadina kvailiais, sumaišykime su purvais.

Ir suveskime, kad #metoo yra storos leftistės bobos. Galgi suveiks? Dar pridėkime, kad dėl šios bangos, kuri prasidėjo Jungtinėse Amerikos Valstijose, jau nusižudė du vyrai, o vienas buvo ištrauktas iš kilpos. Dar pridėkime, kad Izraelis skyrė vien reklamai milijoną eurų ir apipinkime visuotiniu sąmokslu, nes juk #metoo negali būti ne sąmokslas.

Ar Lietuvoje veikia?

Tam tikruose sluoksniuose veikia, žinoma, tokia žinutė. Ir net labai. Vyrai moterys vienas su kitu konkuravo, kuris išspaus riebesnę panieką.

Kituose sluoksniuose žinutė – kitokia. Kelios dienos po to, kai gaivalas terapiškai išsivalė sielos užkaborius, Seimo plenarinėje diskusijoje nebuvo leista pasisakyti profesorei Daliai Leinartei, vieno prieš visokias moters diskriminacijos formas kovojančių Jungtinių Tautų komiteto pirmininkei, nes kalbėti apie moterų problemas ir smurtą artimoje aplinkoje Tarptautinę šeimos dieną nedera.

Taip nusprendė Seimas, o finišo tiesiojoje vienodai nuskambėjo abortų draudimo šalininkės Ritos Tamašunienės, esą progresyvaus valstiečių valdžios premjero Sauliaus Skvernelio ir vieno kito konservatoriaus komentarai.

Šeimos dieną reikia eiti į paradą. Lietuvai šią savaitę užteko ir Nettos.