Žinot gi, kaip būna, kai visur užsisuka ventiliatorius, į kurį krenta š***? Niekas nieko nesupranta, o tada kas nors dar įmeta kokį nors š***, ir jei sėkmingai įmeta, tai tas š*** nutaško visus iš eilės, o pats to š*** metikas lieka lyg ir niekuo dėtas ir nekaltas. Bent jau paprastai tokio scenarijaus tikisi tie, kas tuos š*** įmeta.

Ponas Jonas Survila pabandė žaisti šitą žaidimą – mestelti taip, kad pakaktų visiems. Ir mestelėjo pas save FB ir portale DELFI.lt. Padarys įspūdį – anam labai patiko Vytautas Bakas su žiniasklaidos uždarinėjimo idėjomis. Matyt, iš tų idėjų koksai tai bendras tarpusavio supratimas atsirado.

Aš suprantu, aišku, kad visokie politiniai žaidimai būna žaidžiami. Ir suprantu, aišku, kad kartais vargiai galima apsieiti be tų nesąmonių.

Ir kitos partijos tą daro irgi. Nu bet ponai ir ponios, nu reikia gi turėti saiką – nes sugebėti pralenkti netgi Karbauskio alkomafijos sąmokslus žiniasklaidoje – čia jau reikia turėti truputį talento, ar kaip čia pasakius. Š*** talento gal.

Jo, žinoma, uždaryti pusę Lietuvos TV auditorijos žiūrimų laidų – puiki idėja. Žinoma. Taip, tik imkim ir uždarykim kokią pusę žiniasklaidos, nes kažkas kažką įtarė. Dar iki bet kokio teismo uždarykim.
Rokiškis Rabinovičius

Bet gal nepavyks. Ne šį kartą. Ir ne taip, kada populistinėmis demagogijomis bandomas naikinti pats laisvos žiniasklaidos pagrindas – konkurencija. Na, ir kartu, aišku, pati žiniasklaida, kokia bebūtų.

Žodžiu, Jonas Survila rašo, kad išgirdo iš Vytauto Bako puikią idėją – atimti transliavimo licenciją iš LNK (be tos licencijos TV negauna radijo dažnių, o jei negauna – negali ir transliuoti). Jo, žinoma, uždaryti pusę Lietuvos TV auditorijos žiūrimų laidų – puiki idėja. Žinoma. Taip, tik imkim ir uždarykim kokią pusę žiniasklaidos, nes kažkas kažką įtarė. Dar iki bet kokio teismo uždarykim.

Jo, aš jums priminsiu, kad iš esmės Lietuvoje tėra tik LNK ir TV3 – t. y. jau ir taip mažiau TV kanalų, nei reikia tam, kad atsirastų konkurencija. Ir, beje, kur nors Latvijoje, kur kažkaip teliko TV3 (nes susipirko konkurentus), reklamos kainos padidėjo trečdaliu, o dar kažkas ten iš konkurencijos tarnybų nusprendė, kad nuolaidos už reklamos pirkimus yra nekonkurenciška, tai vat, štai jums ir prašom.

Aš jums dar pasakysiu kai ką: dabar vat yra pasirinkimo pas mus. Pusė TV lyg ir su kažkuo ten susijusi, užtat kita pusė šioje istorijoje gavosi nesusijusi. O dabar įsivaizduokite, kas būtų, jei visa TV būtų su kažkuo susijusi? Tiksliau, jei būtų tik viena TV kompanija, ir ji ten būtų su kažkuo susijusi, o nesusijusios tiesiog nebūtų. Kad ir ta pati LNK. Norisi tokios situacijos?

Žiniasklaida gali būti susijusi su kuo tik nori, jei tik jos pakankamai daug, o nei viena nėra priartėjusi prie dominavimo. Žmonės tada gali rinktis visokias nuomones, klausytis ką nori ir lieka laisvė. Taip ir veikia laisva rinka – aišku, kol ji yra. Bet kai konkurencijos nelieka – nelieka ir galimybės rinktis.

Žodžiu, Jonas Survila, atrodo, biškelį pamiršo ne tik apie tai, kuo paremta Vakarų žiniasklaida, bet ir išvis nelabai orientuojasi, ką šneka. Bet čia atsiprašau, kad nukrypau. Grįžkim prie Jono Survilos šnekų.

O Jonas Survila savo rašymuose prideda apie tai, kad MG Baltic bandė užvaldyti valstybę (aš čia priminsiu, kad kadaise TS-LKD buvo bene dosniausiai MG Baltic remta partija, bet kita vertus MG Baltic išties rėmė visus, beje, LVŽS irgi). Ir dar prideda, kad tikrai būtų viską užvaldę, jei ne teisėsauga – nes Masiulis būtų užvaldęs viską. Ir tada Lietuva būtų pavirtusi į kokią tai oligarchinę Moldaviją.

Aišku, kad MG Baltic ką nors ten užvaldyti norėjo – tai gal ir norėjo. Ale man čia labai norisi paklausti, kokiu čia būdu tą Masiuliu paremtą užvaldymą pats Jonas Survila įsivaizduoja, ir kaip jis čia įsivaizduoja, kad Masiulis būtų tapęs tuo užvaldymo demonu, ar kaip čia pavadinus?

Ar tipo Liberalų Sąjūdis būtų surinkęs absoliučią daugumą Seime, o TS-LKD būtų pasilikę prie skilusios rinkiminių strategijų geldos, kaip kad pasiliko po ilgai ilgai besitęsusio priešrinkiminio flirto su LVŽS? Ar gal tiesiog Masiulis būtų perėmęs TS-LKD valdymą koalicijoje? Ar MG Baltic būtų užvaldę Masiulį, o tada šis būtų užhipnotizavęs TS-LKD narius?

Žinote, čia tas mechanizmas – imkim ir ištraukim kažką, kas gali būti iš oro padarytas kaltesniu už MG Baltic, kažką, kas rodo kažkokius emocinius reagavimus į visuomenės elgesį (nes jei šiaip kokį nekultūringą budulį išsitrauksim – tas dar nesupras ir pasiūlys į snukį) ir užpulkim, padarykim kaltesniu už visus.
Rokiškis Rabinovičius

Nesvarbu, aš manau, kad čia atsakymų nesusilauksim.

Žodžiu, pratęsdamas kalbas apie valstybės užvaldymus, Jonas Survila pavaro savo poste ant žiniasklaidos, kuri tipo baisiai dabar tyli ir nieko apie skandalus nekalba.

Nors žiniasklaida, kaip žinia, šiuos skandalus ir įsuko, ir toliau suka. Nu, gerai, tebūnie kalta žiniasklaida dėl to, kad nėra šitų skandalų, kuriuos matome per žiniasklaidą. Ir labai blogai visa tai, labai blogai. Reikia kažką daryti.

Paskui Jonas Survila pamoralizuoja apie tai, kaip neetiškai visas verslas Lietuvoje elgiasi, nes Vakaruose visas verslas jau būtų netinkamą televiziją subankrotinęs, nes būtų atsisakęs pirkti reklamą. Ir tada Jonas Survila nutaria ištraukti kokią papuola kompaniją ir pradeda ją pulti. Labai patogiai išsitraukia Tele2. Labai patogi kompanija. Kultūringa ir gera tokia, ir maloni, ir reaguojanti į kritikas.

Žinote, čia tas mechanizmas – imkim ir ištraukim kažką, kas gali būti iš oro padarytas kaltesniu už MG Baltic, kažką, kas rodo kažkokius emocinius reagavimus į visuomenės elgesį (nes jei šiaip kokį nekultūringą budulį išsitrauksim – tas dar nesupras ir pasiūlys į snukį) ir užpulkim, padarykim kaltesniu už visus. Žodžiu, ištraukim gerai ir maloniai atrodančią auką iš šono.

Nes mušti paties MG Baltic nesugebam, tiesiogiai mušti kokios nors žiniasklaidos nedrįstam, nu tai šiaip ištraukim ką nors, ką galėtume kaltu padaryt. Nes nu ir kas, kad politikai susiš*** – negalim juk daug kalbėti apie politikus ir jų moralę, nes čia, žinot, subtilu bus labai. Labai subtilu. Negalim kalbėti apie politikus, nes teks apie save kalbėti. Tai geriau kažką iš šono ištraukim. Ką nors, kas gerai atrodo.

Ir jau tada tą atsitiktinę auką apkaltinkim tuo, kad ta atsitiktinė auka kalta dėl to, kad perkasi reklamos laiką visur, įskaitant ir LNK, o todėl ji čia kalčiausia už viską, nes turėtų tenai nieko nesipirkti, o pirktis, matyt, tik pas TV3. Žodžiu, politikas ima nurodinėti verslui, kam su kuo sandėrius sudarinėti ir kur reklamuotis.

Įsivaizduokit, atsisakai rodyti save pusei Lietuvos, nes gi LNK negalima. Ir tada kitai pusei Lietuvos rodai save per TV3, t. y. per įmonę, kuri priklauso tiems pat savininkams, kaip ir tavo visiškai tiesioginiai konkurentai – Bitė. Vat čia jau yra realiai ****. Jonai Survila, čia tu?

Tada jau Jonas Survila parašo, kad jei jau rinka ir verslas yra kalti dėl tokių visokių kompanijų, kurios televizijas transliuoja, tai dėl to reikia kažką daryti. Ir iš anksto pasisako, kad už tą kažko darymą bus neteisingai apkaltinti vargšai besiaukojantys politikai, kad uždarinėja tas žiniasklaidas ir kad nieko tiems politikams nelieka, kaip tik kilniaširdiškai aukotis ir nešti skaidžią šventą kankinio naštą ir uždaryt tas žiniasklaidas, nors juos ir neteisingai kaltins cenzūromis ar dar kažkuo, bet jie bus tokie šventi kankiniai.

Ir tada Jonas Survila paberia visokias idėjas. Taip paberia, kad mažai nepasirodytų.

Pirmiausiai birsteli idėją apie tai, kad politikai nesireklamuotų jokiose žiniasklaidose, kurios turi kažkokių įtarimų. Žodžiu, „mes, politikai, tokie švarūs, o jau MES – tai išvis tokie švariausi“.

Čia panašiai: gal, pvz., uždrauskime prekiauti bulvėmis visiems, kas prekiauja kompiuteriais. Arba uždrauskime įsigyti morkų visiems, kas įsigijo televizorių. Arba uždrauskim įsigyti karvę visiems, kas pabalsavo už TS-LKD. O kodėl? O todėl, nes koks nors veterinarijos įstatymas ir pinigai.
Rokiškis Rabinovičius

Paskui mesteli idėją apie tai, kad jei kas gauna įtarimų (taip, ne įrodytų dalykų, o tiesiog įtarimų) – tai uždrausti gauti pinigus iš viešųjų pirkimų ir viešinimų.

Nes nu, o kodėl. Jo, aš šiaip suprantu, kad per tuos viešuosius pirkimus eina krūvos visokių pasikorumpavimų ir taip toliau, bet čia yra nuostabu, kaip kalbėdamas apie teisėtumus, apie Vakarus, Jonas Survila ima įvedinėti kažkokius šyvos kumelės pseudoteisinius kliedesius, už kuriuos paskui Lietuvai dar reiktų atsiskaitinėti per tarptautinius teismus, nes baudimas, paremtas ne įrodymu, o įtarimais – prieštarauja bet kokiems teisiniams principams.

Prisiminkim tai, kad vos per kelias pastraipas aukščiau Jonas Survila šneka apie tai, kaip čia baisiai Lietuva vos nepavirto į Moldaviją, o dabar pats siūlo įvedinėti kažkokius moldaviškus teisingumus su ikiteisminėmis kaltėmis.

O paskui Jonas Survila sugalvoja jau išvis tobulą įstatymą – tokį, kad uždrausti tiems patiems akcininkams turėti ir žiniasklaidos priemonių, ir alkoholiu prekiaujančių įmonių, nes atseit, blablabla, akcizų įstatymas ir pinigai. Much logic, wow.

Čia panašiai: gal, pvz., uždrauskime prekiauti bulvėmis visiems, kas prekiauja kompiuteriais. Arba uždrauskime įsigyti morkų visiems, kas įsigijo televizorių. Arba uždrauskim įsigyti karvę visiems, kas pabalsavo už TS-LKD. O kodėl? O todėl, nes koks nors veterinarijos įstatymas ir pinigai.

Galim čia suprasti, kad išties visa idėja – tai tiesiog specialiai konkrečiai būtent MG Baltic uždrausti turėti žiniasklaidos priemonių, t. y. kokių nors ten televizijų ar portalų. Tik pateikta taip iškreiptai ir veidmainiškai (nors net neaišku, kodėl), kad kyla klausimas, o kodėl išvis taip pateikinėti?

Beje, joks panašus įstatymas realiai nieko niekam neuždraustų – jei ponas Jonas Survila bent minimaliai susivoktų korporacijų valdymo mechanizmuose, tai puikiai žinotų, kad perstruktūruoti kapitalą galima kaip tik nori, o paskui, jei labiau kažką drausi, tai galima dar susilaukti ir tarptautinių teismų, kur valstybei už rinkos ribojimus teks mokėti.

Brangus Jonai Survila. Jei neklystu, MG Baltic yra didžiausias Lietuvoje alkoholio platintojas. Siūlau tamstai paskelbti tai įmonei asmeninį boikotą ar kažką ten, kad nereiktų piktintis kitais asmenimis.
Rokiškis Rabinovičius

Normalūs mechanizmai žiniasklaidos nepriklausomumui didinti išties gali būti – pvz., kad ir bendri įsigijimo ribojimai (kad apribotų tokius variantus, kokie nutiko su TV Latvijoje), bet jie jau turi būti paremti bendrais kriterijais, pvz., draudimais kištis į žiniasklaidos veiklą, draudimais žiniasklaidos priemonių vadovams dalyvauti kitų įmonių valdyme, draudimai kitų įmonių vadovams dalyvauti žiniasklaidos valdyme, etc.

Ir čia pat slypi ir priežastis, dėl kurios pačiam MG Baltic vertėtų kam nors tą savo media grupę parduoti ar bent jau restruktūruoti taip, kad galimos įtakos būtų panaikintos – tada ateityje niekas negalėtų ir jų kaltinti kišimaisis į kur nors. Bet uždaryti TV dėl to, kad kažkam kažkas kažkur kažką įtarė?

Brangus Jonai Survila. Jei neklystu, MG Baltic yra didžiausias Lietuvoje alkoholio platintojas. Siūlau tamstai paskelbti tai įmonei asmeninį boikotą ar kažką ten, kad nereiktų piktintis kitais asmenimis. Taip pat informuoju, kad kartais, kai užš*** ant ventiliatoriaus visokiais briedais, tai tas ventiliatorius gi būna neprognozuojamas ir teškia kokį nors tą š*** atgal. Taip vat netikėtai.

B***, kad jūs žinotumėt, kaip mane biesina visokie demagogai. Negaliu žiūrėt.