Atsivertus naujausią statistiką pasirodo, kad jau dabar vien tik cigarečių kontrabandos augimas Lietuvoje yra pats didžiausias per paskutinius penkerius metus.

Nežinau, ar ši Vyriausybė tai supranta, tačiau, skaitant Vyriausybės siūlomų mokesčių ir šešėlinės ekonomikos mažinimo priemonių planą, Vyriausybė rizikuoja, kad ir vartotojai, ir verslas grįš į tą pačią stadiją, tą pačią komplikuotą situaciją, kurią įveikėme prieš 10 metų: šešėlinė ekonomika, suaktyvėjusi kontrabanda, valdžiai nepasiekiami pinigų srautai.

Tyrimai rodo, jog vien tik šešėlinės tabako rinkos mastas Lietuvoje pernai IV-ąjį ketvirtį siekė 19,6 proc. ir per metus išaugo 2,1 proc. bei pasiekė didžiausią mastą nuo 2014 m. Taip rodo 2017 m. bendrovės „Nielsen“ atliktas „tuščių pakelių tyrimas“. Kas penktas Lietuvoje surūkomas pakelis yra kontrabandinis, o 85 proc. neapmokestintų cigarečių Lietuvą pasiekė iš mūsų kaimynės Baltarusijos.

Manau, jog buvusiam Vidaus reikalų ministrui ir Policijos generaliniam komisarui Sauliui Skverneliui turėtų ypatingai rūpėti į Lietuvą sugrįžusi nemaloni tendencija, nes vien tik dėl nelegaliai į Lietuvos rinką įvežtų cigarečių šalies biudžetas prarado daugiau kaip 60 mln. eurų vien tik dėl nesurinkto akcizo. Šios lėšos galėtų puikiausiai „nugulti“ mokytojų ar gydytojų piniginėse, jų algų pakėlimui, tačiau Vyriausybės priemonių plane apie kovą su kontrabanda nė žodeliu neužsimenama.

Nors šalies ekonomika auga kartu su vidaus vartojimu, tačiau Finansų ministerija praėjusią savaitę pripažino, kad pastaruoju metu stringa ir PVM, ir akcizų surinkimas.

Už visas akcizines prekes šiemet sausio–kovo mėnesiais valstybė gavo 319 mln. eurų, tai yra net 23,8 mln. eurų (6,9 proc.) mažiau, nei buvo surinkta pernai tuo pačiu metu.

Tokios neigiamos tendencijos, manyčiau, yra susijusios dar ir su tuo, kad akcizinių prekių įperkamumas Lietuvoje, tai yra pajamų ir akcizinių prekių kainų santykis, yra vienas mažiausių Europos Sąjungoje. Už mus mažesnis jis yra tik Bulgarijoje. Pagal šį rodiklį Europoje esame antroje vietoje „nuo galo“.

Tenka tik apgailestauti, kad Premjeras S. Skvernelis visas savo jėgas eilinį kartą yra nukreipęs ne aktualioms problemoms spręsti, bet dar vienai kovai su Prezidente Dalia Grybauskaite. Gaila, kad Vyriausybės galva užimta ne siūlymais, kaip sukurti subalansuotas šešėlinės ekonomikos mažinimo priemones, kurios realiai papildytų Valstybės biudžetą, bet politinėmis intrigėlėmis.