Balandžio 17 d. įvyks iškilmingas parodos atidarymas Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Vėliau paroda bus eksponuojama dar dešimtyje Lietuvos miestų. Esame nepaprastai dėkingi Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekai bei Fulbright moksliniam darbuotojui iš JAV Čarlzui Perinui už bendradarbiavimą. Tikiuosi, kad visi iš parodos išeis įkvėpti mūsų bendros istorijos ir vertybių.

Per šiuos šimtą metų lietuviams teko daug išbandymų. 1918 metais atgavusi nepriklausomybę Lietuva išgyveno dar vieną nuožmų pasaulinį karą, o vėliau ir žlugdančią sovietų okupaciją. Tačiau šiandien Lietuva atlieka svarbų vaidmenį tarptautinėje arenoje – prieš 25 metus tai galėjo atrodyti tik kaip tolima svajonė. Šalis pirmininkavo Europos Sąjungos Tarybai ir JT Saugumo tarybai; pradėjo skirti 2 proc. BVP gynybai; tapo energijos šaltinių diversifikavimo ir energetinio saugumo lydere regione; išplėtojo klestinčią pramonę gyvybės mokslų, technologijų ir IT sektoriuose; sukūrė gyvybingą ekosistemą inovacijoms. Tokie pasiekimai būtų išskirtiniai bet kuriai šaliai, juo labiau Lietuvai, kuri tik neseniai atgavo nepriklausomybę.

Lietuvos-JAV santykiai šiandien yra kaip niekad tvirti. Ką tik praėjęs JAV ir Baltijos šalių prezidentų susitikimas aiškiai parodė, kad JAV Prezidentas Donaldas Trumpas ir amerikiečių tauta labai rimtai vertina Baltijos valstybes. Šis viršūnių susitikimas vainikavo eilę kitų aukšto rango susitikimų, tarp jų su Viceprezidentu Pensu, Gynybos sekretoriumi Matisu ir kitais aukšto rango Kongreso pareigūnais. Be to, po susitikimo keturių prezidentų paskelbta Jungtinė deklaracija patvirtina, kad bus tęsiamas bendradarbiavimas saugumo, verslo ir kultūros srityse.

JAV ir Lietuva toliau gins bendrus saugumo interesus. Šią vasarą daugiau nei 5 000 JAV karių dalyvaus tarptautinėse „Kardo kirčio“ (angl. Saber Strike) pratybose – didžiausiame tokio pobūdžio renginyje Baltijos šalyse. Šios pratybos, greta kitų dvišalio karinio bendradarbiavimo susitarimų, parodo mūsų įsipareigojimą Baltijos ir Europos šalių saugumui bei NATO Vašingtono sutarties V straipsniui. Kolektyvinės gynybos įsipareigojimai išlieka geležiniai. Šalia rotuojančių JAV karinių pajėgų Lietuvoje, JAV ir toliau teiks paramą mokymais bei įranga Lietuvos gynybiniams pajėgumams stiprinti. Vienas iš svarbesnių tokios paramos elementų yra 25-erius metus trunkanti draugystė tarp Pensilvanijos nacionalinės gvardijos ir Lietuvos karinių pajėgų.

Tvirti mūsų santykiai padeda klestėti ir ekonominiams bei prekybos santykiams tarp mūsų šalių. Per pastaruosius septynerius metus JAV įmonės sukūrė daugiau darbo vietų Lietuvoje nei bet kuri kita šalis. Šiandien Lietuvoje veikiančios 85 JAV įmonės yra įdarbinusios 11 500 žmonių. JAV taip pat yra penkta pagal dydį Lietuvos eksporto rinka. JAV ir Baltijos prezidentų susitikimo Vašingtone metu vyko ir verslo susitikimai, kuriuose dalyvavo virš 300 Amerikos įmonių. Toks pripažinimas rodo verslo vystymo Baltijos šalyse potencialą. Tam pradžią davė Teksaso Freeport SGD terminalas, pasirašęs sutartis su dviem Lietuvos įmonėmis.

Mus siejančios bendros vertybės ir demokratijos idealai sutvirtinami asmeniniais ryšiais tarp mūsų tautiečių. Didžiuojuosi JAV ambasados pastangomis plėsti ir gilinti šiuos ryšius per visuomenei skirtus kultūrinius renginius bei mainų programas. Šiais metais, minint šimtmetį, JAV valstybės departamentas nusprendė suteikti galimybę šimtui jaunuolių iš Baltijos šalių dalyvauti įvairiose mainų programose JAV. Mūsų puoselėjami santykiai kuria XXI amžiaus draugystę ir partnerystę.

Manau, kad Lietuvos potencialas yra didžiulis. Nekantrauju išvysti tai, ką drauge pasieksime ateityje. Man didelė garbė būti JAV ambasadore Lietuvoje tokiu istoriniu JAV-Lietuvos santykiams metu. Linkiu mūsų draugystei tęstis dar šimtą metų!