Iš pirmo žvilgsnio tai atrodo pozityvi naujiena. Jau seniai kalbame, kad Lietuvoje per didelis mokesčių skaičius, mokestinė sistema neaiški ir neefektyvi, tačiau nieko nedaroma, kad tai pasikeistų. Toks sprendimas iš tiesų gerokai supaprastintų mokesčių administravimą Lietuvoje. Pagaliau žmogus aiškiai suprastų, kiek mokesčių jis valstybei sumoka nuo savo uždirbamų pajamų. Gal tai iš tiesų, kažkiek turėtų įtakos šešėlinės ekonomikos mažėjimui, nors tai labiau teorinis samprotavimas. Tiesa, gyventojai dar moka sveikatos draudimo mokestį. Apie jo likimą kol kas aiškių atsakymų nėra. Manau, kad toks vieningo mokesčio įvedimas, būtų gera proga integruoti ir sveikatos mokestį. To nepadarius, kalbėti apie pilnai įvykdytą permainą būtų sunku.

Paskaičiuota, kad sujungus darbdavio ir darbuotojo mokesčius, pastarojo darbo užmokestis ant popieriaus padidės net 30 procentų. Dar pridėjus jau sumokamus gyventojų pajamų, sveikatos ir visokius kitus smulkius mokesčius, paaiškės, kad dirbantis žmogus valstybei atiduoda beveik 55 proc. visų savo pajamų.

Atlikdama tokias permainas, Vyriausybė turi aiškiai įvardinti tokių pokyčių tikslus. Kol kas to nėra. Manau, galutinis ir svarbiausias tikslas turi būti mokestinės naštos mažinimas gyventojams. Vyriausybė turi aiškiai įvardinti, kiek bus mažinamas vieningas pajamų mokesčio tarifas, ar, pagaliau, kaip jis bus diferencijuojamas pagal žmogaus uždirbamas pajamas.

Kol nėra įvardinti ilgalaikiai tokios pertvarkos tikslai, ji yra diskredituojama. Dar daugiau, pasigirsta įvairaus lygio ekspertų pasamprotavimai, kad sujungus mokesčius ir pasiekus didesnį atlyginimą ant popieriaus, Lietuva labai pasigerins savo statistiką ES, niekas nebegalės prikaišioti, kad Lietuvoje mažiausi atlyginimai Europos Sąjungoje. Tai yra visiškas absurdas. Apgaudinėjame patys save. Realios žmonių pajamos nepadidės, o imituosime reformą vardan statistikos. Tai tiesus kelias į dar didesnį žmonių nusivylimą valdžia. Labai noriu tikėti, kad taip neatsitiks. Nors tokių pavyzdžių jau yra. Garsiai trimitavusi valdžia, kad nuo šiol rūpinsis vaikais kaip niekas dar nesirūpino, įteisino vaiko pinigus. Nuo šių metų kiekvienam vaikui per mėnesį mokama 30 eurų. Tačiau tuo pat metu buvo panaikinta galimybė dirbantiems ir vaikus auginantiems tėvams susigrąžinti dalį jų sumokėto gyventojų pajamų mokesčio, dėl to kai kurioms šeimoms vaiko pinigai sumažėjo.

Neturint aiškių strateginių tikslų, tikslaus veiksmų plano, ši svarbi idėja gali tapti imitacinė parodija. Žmonėms ir vėl nebus sudaryta galimybė realiai uždirbti didesnius atlyginimus, o propogandininkams bus sudaryta galimybė su džiaugsmo ašaromis akyse girtis, kaip pagerėjo Lietuvos statistiniai rodikliai. Statistika viską iškentės, bet kodėl turi kentėti Lietuvoje gyvenantys ir iš savo uždarbio norintys oriai gyventi žmonės?