Tačiau kai kam iš jų ir pasisekė. Klasikinei, seniausiai, tradicinei Lietuvos socialdemokratų partijai susilpnėjus po nesėkmingų Seimo rinkimų ir pralaimėjusiai vadovybei delsiant atsistatydinti, susiklostė puikios sąlygos „šeškučių“ perversmui. Pirmą kartą surengus tiesioginius partijos pirmininko rinkimus buvo pripažinta Gintauto Palucko pergalė. Tiesa, niekas nepasidomėjo nei kas balsavo, nei kas skaičiavo, nei iš kur tie papildomi balsai antrajame ture nukrito. Viską užgožė trys sukurti mitai, kurie buvo viešojoje erdvėje paskleisti nieko neanalizuojant ir tikint pateiktomis klišėmis.

Pirma, socialdemokratai atsijaunina. Nesvarbu, kad LSDP narių amžiaus vidurkis aiškiai lenkia LSDDP steigėjų, nors pagrindinės pirmininko pavaduotojos – V. Blinkevičiūtė ir R. Budbergytė – artėja prie šešiasdešimties, o A. Raslanas jau peržengė šešiasdešimtmetį, vis tiek skelbiama, kad tai jaunimas. Antra, socialdemokratai atsinaujina. Paskelbto Manifesto pagrindinės nuostatos toli gražu nėra moderni socialdemokratija, tai vis dar Vakaruose rusenantis ir Lietuvoje jokių šansų neturintis neomarksizmas. Trečia, socialdemokratai kairėja. Iš tiesų toks įspūdis gali susidaryti skaitant Manifestą, bet veiksmai rodo ką kitą. Bendras darbas su konservatoriais ir mėginimas sugriauti kairiojo centro valdančiąją koaliciją byloja priešingai.

Po „perversmo“ partijoje prasidėjo politiniu kamufliažu maskuojamas įsitvirtinimas. Svarstymas partijos skyriuose, kaip tobulinti bendradarbiavimą su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, buvo paverstas reikalavimu sugriauti valdančiąją koaliciją. Įtakingi partijos bičiuliai, nepapuolę į vadovo artimąjį ratą, buvo apkaltinti partijos statuto pažeidimais ir pažangos stabdymu. Tiesos dėlei, reikėtų pažymėti, kad būtent socialdemokratų vadovybė ir vadinamoji etikos ir procedūrų komisija toje situacijoje nesilaikė LSDP statuto nuostatų. Įdomu, ką nuspręs kitas LSDP suvažiavimas, kuris privalės apsvarstyti mūsų oficialų kreipimąsi dėl teisių pažeidimo. Dabar gi buvome išvaryti iš partijos, kurią kūrėme, ir apšaukti „atskilėliais“ bei „skaldytojais“.

Nauji kaltinimai pasipylė po LSDDP steigiamojo suvažiavimo. Senųjų socialdemokratų lyderio mantra apie vieningą nebyrančią partiją, pranašavimai apie fiasko kuriant naują partiją, o pabaigoje – apie būsimą esamos ir nebūsimos partijos susijungimą, bičiulių nesužavėjo. Tačiau įvyko tai, kas turėjo įvykti laisvoje demokratinėje valstybėje. Sėkmingas LSDDP steigiamasis suvažiavimas, matyt, senosios partijos vadovybei sukėlė šoką. Nesulaukėme rišlios, apgalvotos reakcijos, pasipylė vaikiški bandymai mus diskredituoti.

Pirma, išsigalvojama, kad naujojoje socialdemokratų partijoje – mažai išeivių iš LSDP. Iš tikrųjų, iš tų trijų tūkstančių bičiulių jau palikusių partiją G. Palucko valdymo laikais (pagal oficialią statistiką: 2016 10 01 buvo 21201 LSDP narys, o 2018 03 01 – tik 18532), ne visi atėjo į mūsų partiją. Turbūt iki šiol nemažai bičiulių dar nenusivylė, nepraregėjo ar neapsisprendė, bet mes laukiame visų. Ir laikas dirba mūsų naudai. Skirtingai nuo buvusios socialdemokratų partijos naujojoje mes nerūšiuojame ir neskirstysime žmonių pagal tai, kuo jie buvo. Čia užteks vietos visiems: ir buvusiems socialdemokratams, ir darbiečiams, ir tvarkiečiams, ir jokiose partijose nebuvusiam jaunimui. Mes pakvietėme visus, kuriems yra svarbios socialdemokratinės idėjos ir kurie yra pasirengę kurti skandinaviškojo modelio gerovės visiems valstybę.

Antra, LSDP šulai galvoja, kad tik jie gali būti socialdemokratais. Kitaip sakant, būtent jie yra vieninteliai „tikrieji socialdemokratai“, jie turi socialdemokratijos „monopolį. Žinoma, tai neturi nieko bendro su demokratinėmis tradicijomis ir su mūsų laisvėmis. Mes gyvename laisvoje valstybėje ir niekas neturi teisės „kontroliuoti“ mūsų mąstymą, riboti mūsų teisę propaguoti socialdemokratines idėjas ir steigti savo socialdemokratinę partiją. Man tai primena senųjų socialdemokratų lyderių pastangas sustabdyti LDDP išėjimą į tarptautinius vandenis. Taigi šiandien noriu pranešti gerą žinią – socialdemokratijos monopolis žlugo, o laisva konkurencija tik paskatins pažangą. Nieko blogo nelinkime ir buvusiai monopolinei socialdemokratų partijai. Tiesiog perauklėkite savo jaunuosius lyderius demokratijos dvasia.