Sakysite, kad čia pagoniška pavasario šventė, apvilkta krikščionišku turiniu. Kliedesiai – apie tą lietuvišką pagonybę mes beveik nieko nežinome, ji nepaliko nei rašytinių šaltinių, nei kulto pastatų griuvėsių, o naujųjų pagonių bandymai iš virvelinės keramikos puodo šukių rekonstruoti dievų panteoną ir žaisti susigalvotas religines apeigas panašūs į Rolando Pakso viltis dar kartą tapti prezidentu – žiūriu ir nesuprantu, ar man juokinga, ar tik jų gaila.

Jei popiežius Pranciškus reguliariai neprimintų Kristaus prisikėlimo, konservatyvioji Lietuvos katalikų dalis visai užmirštų svarbiausią tikėjimo žinią, nes jai kaip ir nelieka nei vietos, nei laiko nuo karų dėl lovos reikalų. Gal todėl šis Šventasis Tėvas jiems nekelia ypatingo susižavėjimo, o kartais ir atvirai pavadinamas leftistu.

Gyvename visuomenėje, kurios žinios apie krikščionybę nedaug skiriasi nuo I a. Romos imperijos gyventojų. Net ir katalikais apklausose save vadinantys lietuviai sugeba savo galvose suderinti kelias vaikystėje nugirstas katalikiškas dogmas su tikėjimu horoskopais, reinkarnacija, būrėjais ir ekstrasensais, LVŽS rinkimų programa ir neapykanta savo artimui.

Kol LRT televizijos „Klausimėlio“ laida randa sau pašnekovų, akivaizdu, kad kiekvienam krikščioniui pirmiausiai turėtų knietėti iš naujo evangelizuoti tokią tamsumoje klaidžiojančią visuomenę. Paprasčiau tariant, daryti tai, ką savo mokinius ragino Jėzus – eiti skelbti jo Evangeliją.
Bet ar daug matėte gatvėje praeivius užkabinėjančių katalikų? Jei koks nepažįstamasis pigiu vestuvių pabrolio kostiumu ir dirbtinės odos batais jus kada užkalbino, neabejoju, kad tai buvo Jehovos liudytojas arba falsifikuotų puodų ir peilių rinkinių pardavėjas.

Net ir katalikais apklausose save vadinantys lietuviai sugeba savo galvose suderinti kelias vaikystėje nugirstas katalikiškas dogmas su tikėjimu horoskopais, reinkarnacija, būrėjais ir ekstrasensais, LVŽS rinkimų programa ir neapykanta savo artimui.
Romas Sadauskas-Kvietkevičius

Galite metų metus dirbti biure prie gretimo stalo su kataliku ir net nesužinoti, kokios jo religinės pažiūros. Galite ištekėti už kataliko ir tik planuodama vestuves sužinosite, kad jis norėtų ne tik surašymo savivaldybėje, bet ir Santuokos sakramento.

Identifikuoti konservatyvų kataliką įmanoma tik vieninteliu būdu – užvedus kalbą apie seksą. Vos tik paminėsite kontracepciją, vienalytes poras, oralinį ir analinį partnerio patenkinimo būdą, sužinosite, kad jūsų bičiulis, kuris įkaušęs darbovietės vakarėlyje labiausiai priekabiavo prie visų kolegių, nepaisant jų amžiaus ir lyties, pusę darbo dienos praleidžia gūglindamas, kaip išvengti alimentų trims pamestiems vaikams mokėjimo, o Didįjį Penktadienį užsisakė didkepsnį su krauju, yra griežtų griežčiausias katalikas, neabejojantis, kad visa bent kiek liberaliau už jį mąstanti žmonija nusipelnė pragaro liepsnų.

Keisčiausia, kad jis nė nebandys jūsų atversti į savo tikėjimą. Galima pamanyti, kad jam netgi šiek tiek malonu žinoti, kad taip ir liksite neįtikėjęs, būsite pasmerktas amžinoms kančioms, kai jis tuo metu jau mėgausis rojaus, panašaus į keturių žvaigždučių Druskininkų SPA centrą, tik be poilsiautojų iš Rusijos, malonumais.

Pašaukimo skelbti Evangeliją vietą konservatyvaus kataliko dienotvarkėje užėmė pastangos ką nors drausti: lyties keitimą, vienalyčių porų partnerystę, prekybą sekso žaislais, alkoholį ir rekreacines kanapes, dirbtinį apvaisinimą, Stambulo konvenciją, žemės pardavimą užsieniečiams ir skalūnų dujų gavybą. Nes kažką uždrausti visai visuomenei – tikintiesiems, kitų religijų išpažinėjams ir ateistams – gerokai paprasčiau, negu juos visus atversti į krikščionybę ir įtikinti, jog tik gyvenimas pagal Kristaus mokymą suteiks tikrąją laimę.

„Vargas ir jums, Įstatymo mokytojai! Jūs kraunate žmonėms nepakeliamas naštas, o patys tų naštų nė vienu pirštu nepajudinate“, – citavo Jėzaus žodžius evangelistas Lukas.

Pašaukimo skelbti Evangeliją vietą konservatyvaus kataliko dienotvarkėje užėmė pastangos ką nors drausti: lyties keitimą, vienalyčių porų partnerystę, prekybą sekso žaislais, alkoholį ir rekreacines kanapes, dirbtinį apvaisinimą, Stambulo konvenciją, žemės pardavimą užsieniečiams ir skalūnų dujų gavybą.
Romas Sadauskas-Kvietkevičius

Lietuviškieji fariziejai ir Įstatymo mokytojai vargo nemato – posėdžiauja Seimo rūmuose ir net tada, kai jų sumanyti draudimai savo absurdiškumu iškyla virš žemės plokštumos ir pramuša kieto dangaus gaubtą, neverta užmiršti, kad jiems dar liko gerokai daugiau kaip pusė kadencijos.
Seimas dar nesudarė komisijos dėl 1408 m. krizės priežasčių ir nenustatė, kodėl Vytautas Didysis, bandydamas išvengti 1391 m. badmečio pasikartojimo, pernelyg brangiai pirko Lenkijoje javus, kuriuos, galimai siekdamas paslėpti neskaidrų viešąjį pirkimą neva plukdant Nemunu ties Ragaine pagrobė kryžiuočiai. Plikbajoris Skerdžius jau tada sakė, kad Aukso Orda javų būtų pardavusi pigiau, tik reikėjo laiku pabučiuoti Didžiajam Chanui pasturgalį. Galės sudaryti, vos tik nustatys, kad 2008 m. Pasaulinę krizę sukėlė Ingrida Šimonytė.

Sveikinu su Šventomis Velykomis, mieli DELFI skaitytojai! Kristus prisikėlė!