Taip, išgirdote teisingai. Po mėnesį trukusio nušalinimo, Jonas Vaitkus grįžta dėstyti studentams į Lietuvos muzikos ir teatro akademiją (LMTA). Etikos (!) komisijos konstatuota, kad nėra pagrindo toliau tęsti nušalinimą.

Slėpkitės tos, kurios garsiai liudijote apie patirtą skriaudą. LMTA jūs esate niekas.

Jūs, Simona Biekšaite, kuri ir atidarė šią Pandoros skrynią. Kaip drįsote maestro nerodyti savo „trikampėlio“? Kodėl žmogui reikėjo ropoti aplink stalą keturiomis, kriokti tiesiogine to žodžio prasme, slinkti blauzdomis į viršų, šlaunų link? Kodėl?

Jūs, J. Vaitkaus asistente Judita Juknele. Kodėl profesoriui nieko neatsakėte, kada jis sapnavo jus skrendant dangumi nuogą, o plaukai plaikstėsi iš TEN? Kodėl pabėgote, kada jis ropojo į jūsų lovą Rumšiškėse filmuojant filmą?

Jūs, JAV gyvenanti aktore Rita Sistrunk. Kodėl, kaip buvo liepta, ranka toliau nelietėte jo lytinio organo, o paskui atsisakėte padovanoti savo nekaltybę?

Susidaro įspūdis, kad šioje šalyje užtenka dėl visko apkaltinti Rusiją, paskelbti, kad apie tai kalbėjai su saugumu, paskui į Nacionalinių kultūros ir meno premijų teikimo ceremoniją Prezidentūroje atsitempti žmoną ir tu jau reabilituotas. Atrodo, kad nieko ir nebuvo įvykę. Maestro grįžta.
Mindaugas Jackevičius

Jūs, eksstudente, aktore Egle Lekstutyte! Kodėl nepatiko, kada užsimerkėte, padavėte delną ir pajutote, kad delną liečia kažkas glitaus? Kodėl, rankoje išvydusi penį, ėmėte šaukti, pabėgote ir užsirakinote tualete, grasinote paskambinti policijai?

Ir Jūs, anonimiškai DELFI liudijusi buvusi studente, kuri ne tik atsisakėte profesoriui atskleisti, kokia forma pas Jus auga plaukai, kokio ilgio klitoris, tačiau netgi atsisakėte tai parodyti.

Deja, visos jūs, išstojusios su vardais ir pavardėmis, iššaukusios į save bangą viešos pajuokos ir patyčių, LMTA esate niekas. Nes J. Vaitkus yra Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, Lietuvos rusų dramos teatro vadovas. Maestro, kuriam visi lankstosi.

Susidaro įspūdis, kad šioje šalyje užtenka dėl visko apkaltinti Rusiją, paskelbti, kad apie tai kalbėjai su saugumu, paskui į Nacionalinių kultūros ir meno premijų teikimo ceremoniją Prezidentūroje atsitempti žmoną ir tu jau reabilituotas. Atrodo, kad nieko ir nebuvo įvykę. Profesorius grįžta.

Dar galima J. Vaitkų paskelbti disidentu ir apdovanoti ordinu – juk nelengva su Rusijos agentėmis grumtis.

Tačiau ar tai ne tas pat, kas nusikaltimo vietoje pagautą vištas pjaunantį lapiną vėl įleisti į vištidę? Arba prievartautoją paskirti dirbti su aukomis? Kas dar turėtų įvykti, kad LMTA pabustų ir jai baigtųsi haliucinacijos?

Užsisiūkit ir tylėkit, aukos! Čia jums ne Amerika, čia skurdi postsovietinė Lietuva su savom taisyklėm ir normom. Ar žinote, kas nutiko vienam garsiausių mados fotografų pasaulyje Mario Testino? 13 vyrų davė interviu „New York Times“, kuriame papasakojo, kaip žymusis fotografas prie jų priekabiavo. Fotografo karjera kaip mat ėmė byrėti į šipulius, mados pasaulio grandai nutraukė visus ryšius su M. Testino.
Analogišką skandalą išgyvenanti Vilniaus dailės akademija pasielgė kur kas principingiau. Profesorius siaubūnas, apie kurio metodus liudijo įvairių kartų studentai vyrai ir moterys, Jonas Gasiūnas, nesutiko su kaltinimais, tačiau po anoniminių ir neanoniminių liudijimų buvo priverstas trauktis iš pareigų.

Pasitraukė ir seksualiniu priekabiavimu apkaltintas socialinių mokslų daktaras Arvydas Liepuonius, ir fotografas Gintautas Trimakas. „Yra lygiava, man nesvarbu, ar aš mažiau nusikaltęs, ar daugiau – kitaip ir negalėjo būti“, – išėjimo iš VDA motyvus komentavo G. Trimakas, kuris pripažino netinkamą elgesį su studentėmis. Ironiška, kad J. Vaitkaus šviesoje kaltinimai V. Trimakui atrodo labai švelnūs.

Kita vertus, neįtikėtinai įžūlus LMTA elgesys gal ir neturėtų stebinti. Pamiršote, kaip buvo su 23-ejų aktore Egle Račkyte, prabilusia apie Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro vadovo Lino Zaikausko seksualinį priekabiavimą? Ogi aukštuose pasitikėjimo reitinguose besimaudanti policija nutarė netirti skundo dėl galimo seksualinio priekabiavimo – juk lengviausia nusispjauti ir merginai pasiūlyti kreiptis į teismą civilinio proceso tvarka.

Ir tik kilus triukšmui žiniasklaidoje, Panevėžio apygardos prokuratūros vyriausioji prokurorė Nida Grunskienė pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl pasikėsinimo priversti lytiškai santykiauti.

Užsisiūkit ir tylėkit, aukos! Čia jums ne Amerika, čia skurdi postsovietinė Lietuva su savom taisyklėm ir normom. Ar žinote, kas nutiko vienam garsiausių mados fotografų pasaulyje Mario Testino? 13 vyrų davė interviu „New York Times“, kuriame papasakojo, kaip žymusis fotografas prie jų priekabiavo. Fotografo karjera kaip mat ėmė byrėti į šipulius, mados pasaulio grandai nutraukė visus ryšius su M. Testino.

Šlykščiausią liudytojų smerkimo kampaniją vykdė pačios moterys, šaukiančios, „o prie manęs tai niekas nepriekabiavo“, arba „jei kalė nenorės, joks šuva ant jos neužlips“.
Mindaugas Jackevičius

Analogiškas likimas ištiko aktorių Keviną Spacey. Užteko liudijimų apie jo nederamą elgesį filmavimo aikštelėse. Vienas aktorių papasakojo, kad būdamas 16 metų sulaukė aktoriaus pasiūlymo pažiūrėti kartu pornografiją ir išgerti keletą kokteilių.

Tuo metu J. Vaitkui visi liudijimai kaip vanduo nuo žąsies. Kur tau – kalčiausios tos, kurios kalbėjo.

Kodėl ėjo į namus?
Kodėl dėvėjo sijoną?
Kodėl nesuprato, ko kviesdamas į namus vyras nori?
Kodėl tiek metų tylėjo?
O gal pačios provokavo, gal trynėsi ir lipo kaip katės?
Kodėl, kodėl, kodėl?

Šlykščiausią liudytojų smerkimo kampaniją vykdė pačios moterys, šaukiančios, „o prie manęs tai niekas nepriekabiavo“, arba „jei kalė nenorės, joks šuva ant jos neužlips“.

Keletą feisbuke aptiktų komentarų net išsisaugojau.

„Gražus vyras ir tiek, ardykite jo šeimą, būsite laimingos, nepamirškite – ištikimų vyrų nėra, bet kai to nežinai, ir širdis neskauda, bet atsiranda viena p... ir sugadina visą gyvenimą“, – apie merginą, prabilusią apie Seimo narį Mykolą Majauską, kalbėjo Nijolė.

„Nereikia kaltinti vien jo. Kam ji ėjo kartu su juo, nejaugi neturi smegenų“, – antrino Jūratė. O apibendrino Žydrūnas: „Reik teisti tą šliuchą“.

Tai – tipiniai moterų, kurių vyrai visą gyvenimą eina į kairę, liudijimai. Lengviausia save guosti užsimerkiant ir kartojant maldelę, kad visi vyrai tokie – lyg kokie eržilai, kurie, pamatę kumelę, nesusivaldo. Kodėl miniu eržilus? Nes esu matęs, kas įvyksta jiems pievoje pamačius kumelę ir nutrūkus nuo grandinės.

„#MeToo galėtų tapti pretekstu į susitaikiusią ir pagarbesnę visuomenę. Mes esame sovietmečio produktai ir visi esame totalitarinio režimo aukos. Aš manau, vyrai rinkosi seksualinį priekabiavimą, nes jautė visuomenės pritarimą jų elgesiui ir nebaudžiamumą.

Bet juk širdies gilumoje jie, ypač išsilavinę menininkai, puikiai žinojo, kad prieš merginas taiko patyčias“, – interviu DELFI taikliai apibendrino Jungtinių Tautų Moterų diskriminacijos panaikinimo komiteto (CEDAW) pirmininkė, Vytauto Didžiojo universiteto profesorė Dalia Leinartė.

„Sveikas, please, parašyk straipsnį Delfi, apginantį vyrus, susiejant su #MeToo. Esmė, kad net ir emancipuotos moterys vis dar nori, kad vyrai su jomis elgtųsi kaip su moterimis. Kur ta riba. Makaraitytė skiedžia ir svaigsta per daug“ , – feisbuko žinutę atsiuntė vienas vyriškis. Ir greit dingo, kai parašiau visiškai palaikantis žurnalistės Indrės Makaraitytės poziciją.

Galvojau, ką reiškia tas „elgtųsi kaip su moterimis“... Graibytų krūtinę, užspaustų į kampą ir prievartautų, grybšteltų už užpakalio? Nes, žinai, jos visos to nori.

Drąsiai smerkiantys prabilusias merginas, nepamirškite: kitąkart penį delne gali tekti laikyti jūsų dukroms. Prisiminkite, kai eilinį kartą tyčiositės iš aukų.
Mindaugas Jackevičius

Jau mokykloje prisižiūrėjau, kaip elgiamasi su moterimis. Kiekvienoje klasėje yra savi #MeToo. Ir mano klasėje buvo mergaitė, kuri turėdavo atsiimti už visas – pamenu ją visą išmuštą raudonio, kada keletas vaikinų užpuolė ir graibė krūtis. Pamenu ir kitą atvejį – už tai, kad timptelėjo liemenėlę, mergina taip užvožė klasiokui, kad praskėlė lūpą. Krauju pasruvusiam paaugliui fantazijos greit išgaravo.

Kaip pastebi D. Leinartė, didesnei visuomenės daliai nuostata, kad seksualinis priekabiavimas yra nusižengimas arba nusikaltimas, nėra suprantama. Tad, sako ji, lietuviškas #MeToo judėjimas skleidžiasi jam absoliučiai „nežinomoje žemėje“, kurioje tradiciškai moters ar merginos „ne“, kaip „gerais“ sovietiniais laikais, traktuojamas kaip „taip“.

Tą parodo ir LMTA pozicija dėl J. Vaitkaus. Profesorius grįžta. Merginos, ruoškite delnus.

O drąsiai smerkiantys prabilusias merginas, nepamirškite: kitąkart penį delne gali tekti laikyti jūsų dukroms. Prisiminkite, kai eilinį kartą tyčiositės iš aukų.