Nes ministrė nustebo. Nustebo, kai išgirdo, kas buvo pateikta R. Kazėnienės ir S. Malinausko spaudos konferencijoje. Ir, man regis, ji tikrai nesuprato, kodėl S. Malinauskas, o gal ir premjeras, nes juk S. Malinauskas ne šiaip sau ten, ją taip įžūliai apėjo.

Kai informacija viešinama iškart po žinios apie nužudytą žurnalistą Slovakijoje, tai nori nenori peršasi netiesioginės sąsajos: ten – mafija, čia – kitokia mafija. Bet juk lietuviui visur valdo mafija.
Indrė Makaraitytė

Mums, žinoma, viskas atrodo labai patraukliai. Puikiai tiesiog.

Energingas premjero patarėjas, buvęs žurnalistas, plėšo marškinius nuo krūtinės: arba aš, arba jis, viceministras Raimondas Bakšys. Nes tai, kas vyksta su R. Kazėniene, yra švelniai tariant, sunkiai paaiškinama ir pateisinama.

Ir jis teisus. Tai yra, švelniai tariant, baisu. R. Kazėnienė yra persekiojama, sekama ir spaudžiama. Kai informacija viešinama iškart po žinios apie nužudytą žurnalistą Slovakijoje, tai nori nenori peršasi netiesioginės sąsajos: ten – mafija, čia – kitokia mafija. Bet juk lietuviui visur valdo mafija.

O čia dar pasimetusi ministrė. Ir mums patinka, kai kas nors netenka žado, nes tai tik sustiprina įspūdį. Ir labai nusiminęs viceministras, kad ne taip suprastas. Bet juk visi jie iš pradžių nusimena, vaidina aukas.

Ir dar prezidentė, kuri pasako, kad abejoja M. Vainiutės sugebėjimais.

Ir tas jaukus vaizdelis, kai čia žmogaus gyvybei pavojus iškilęs, mafija juk, o premjeras šildosi Ispanijos saulėje, jaukiai apsuptas savo šeimos.

Dar savaitgalį – Kaziukas, eis visi verbom ir rėčiais apsirūpinti, dzinguliukais, pakabukais, Prezidentė, kaip ir kasmet, kelis žingsnius nuo Prezidentūros paėjusi, pirks riestainių. Bet pirmadienį, o jau pirmadienį, žmogau, tu pamatysi.

Štai toks vaizdelis arktinio šalčio sukaustytoje Lietuvoje. Gerai būtų, kad jis pradėtų lėgti, nes, neduokdie, smegenis sukaustys.

M. Vainiutė jau pasiruošusi pasitraukti, ji nesilaiko įsikabinusi kėdės, bent jau taip atrodo iš jos romaus pareiškimo. Tačiau jei ministrė tokia bloga, ką ji iki šiol veikia šioje reformų Vyriausybėje? Kodėl ji buvo tinkama premjerui, o netinkama tapo premjero patarėjui, kuris prabilo tada, kai premjeras ramiai sau atidavinėja duoklę šeimai žmonos keturiasdešimtmečio proga?

Teisingumo ministrė nespindi it žvaigždė šioje Vyriausybėje ir jei kas rinktų topus, tai ji nepatektų į pirmąjį trejetą. Visuomenės ir ekspertų teismas ją patupdytų greičiausiai į trejetuką nuo galo. Bet žuvis pūva nuo galvos, mielieji, o ne nuo uodegos. Ta senolių išmintis, ji niekada nepaveda. Ypač kai tiek daug interpretacijų ir aistrų, galvos pamesti nevalia. O galva šiuo atveju yra kas?

Galva yra ne viena, gal dėl to ji ir sukasi. Yra S. Skvernelis, yra Ramūnas Karbauskis ir yra koalicijos partneriai – darbo socialdemokratai, ar kaip jie ten. Jie netgi didžiulį naują judėjimą kuria, kad išvis nedingtų nuo žemės paviršiaus. Tai štai šiuo atveju mes turime reikalą su trim galvom. Jos visos skirtingos, bet jas vienija aistros valdžiai ir pasitenkinimo galia pagrindu sulipdyta koalicija.

Tai nėra juokinga. Tai yra rimta. Tai yra tiek rimta, kad šį klausimą ir dėl R. Kazėnienės, ir dėl to, kas vyksta Teisingumo ministerijoje, jei iš tiesų vyksta, turėtų kelti ne S. Malinauskas, o premjeras.
Indrė Makaraitytė

Juk viską mes regėjom, juodu ant balto surašyta, kai tik R. Kazėnienė išdrįso viešinti korupcines viešųjų pirkimų schemas pataisos namuose, kurios išvertė iš postų ne vieną pareigūną. Schemos tiesiogiai vedė pas socialdemokratus, tąją partiją, kuri nebuvo skilusi. Ilgą laiką stogu šioms schemoms buvo Juozas Bernatonis, socdemų Teisingumo ministras. Socdemai skilo, G. Paluckas pasitraukė iš koalicijos, iš Teisingumo ministerijos išėjo G. Palucko perspektyvą pasirinkę kadrai. Bet Algirdo Butkevičiaus, Juozo Bernatonio ir kitų buvusių socialdemokratų indėlis į valdančiąją koaliciją buvo tinkamai įvertintas. G. Paluckas išvadintas išdaviku, o atskilėliai – patikimais gelbėtojais.

Ir Teisingumo ministerija liko jiems.

Su M. Vainiute, kuri tarsi ir pasiteisino, jokių klaidų iki šiol nepadariusi. Ir su G. Bakšiu. Kuris, beda pirštu S. Malinauskas, yra buvęs A. Butkevičiaus, tuomet premjero, patarėjas teisės klausimais, ir kuris dabar yra korupcinių schemų stogu ir tuo, kuris trukdo ir net žlugdo R. Kazėnienės ir jos bendradarbių atliekamus tyrimus ir pridengia tuos, kurie jai grasina.

Ar S. Skvernelis išstūmė S. Malinauską į pirmąsias gretas, nes asmeniškai jam neužtenka drąsos mesti pirštinės koalicijos partneriams ir Ramūnui?
Indrė Makaraitytė

O tai reiškia, kad G. Bakšys, jei visa, kas buvo pasakyta trečiadienį, tiesa, arba yra paskutinis kvailys, arba toks įtakingas, kad nebijo S. Skvernelio. Nes R. Kazėnienė juk yra tiesiogiai premjero pavedimu perkelta į Teisingumo ministeriją ir turi su Vyriausybe tiesioginį ryšį. Arba ne G. Bakšys įtakingas, o J. Bernatonis ir visa ši darbo socialdemokratų frakcija, kuri niekada nei iš valstiečių frakcijos, nei iš R. Karbauskio, nei iš S. Skvernelio nėra sulaukusi klausimų apie korupcines schemas, nukreipusias mokesčių mokėtojų milijonus į saviškių verslininkų kišenes, kurie paskui buvo galimai pasidalyti partinių šulų asmeniniams arba partiniams reikalams.

Tai nėra juokinga. Tai yra rimta. Tai yra tiek rimta, kad šį klausimą ir dėl R. Kazėnienės, ir dėl to, kas vyksta Teisingumo ministerijoje, jei iš tiesų vyksta, turėtų kelti ne S. Malinauskas, o premjeras.

Tai kas čia įvyko? Šiek tiek netikėtos savivalės? Ar S. Skvernelis išstūmė S. Malinauską į pirmąsias gretas, nes asmeniškai jam neužtenka drąsos mesti pirštinės koalicijos partneriams ir Ramūnui? Juk antra ir trečia galva nueis į kabinetą ir susitars, ką daryti su ta trečiąja. O patarėjui drąsos užtenka, sąžinės, atrodo, irgi, ir atsistatydinti jis galės, jei ką. Tik jei viceministras R. Bakšys nė trupučio nebijo S. Skvernelio, gal ne M. Vainiutė yra problema?

Žuvis pūva nuo galvos, ponai. Ne nuo uodegos.