Net karatė juodojo diržo – aštuntojo dano savininkui. Net Sankt Peterburgo daugkartiniam sambo čempionui, taip pat dziudo meistrui. Ne generalisimui – ginkluotųjų pajėgų vyriausiajam vadui, kuris valdo lagaminėlį su branduolinio ginklo mygtuku.

Bet jis lieka savo poste, dirba, tvirtina prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas. Geria „Ivan čaj“, visokias tinktūras, yra prižiūrimas daktarų ir „dirba su dokumentais“.

Tad jokio pasitraukimo iš rinkiminės kovos, kaip gąsdina britų „Independent“, nenusimato. Rusijos prezidento rinkimai jau mažiau negu po mėnesio, kovo 18-ąją, ir Vladimiras Vladimirovičius eis „iki galo“, tiesa, ne gyvenimo, o rinkiminės kampanijos prasme. Antraip, laikraštyje „Obozrevatel“ teigia „Dešiniųjų jėgų sąjungos“ vadovas Leonidas Gozmanas, šalyje kils suirutė, o šito rusai, Dieve gink, nenori...

Na, liga yra liga, ir iš jos šaipytis nevalia. Bet įdomu kitkas. V. Putinas staiga susirgo, kai Sirijoje atsitiko baisus dalykas: amerikiečiai subombardavo šalia Deir al Zoro miesto riedančią koloną „Vagner“ su rusų kareiviais.

Įvairiais duomenimis, žuvo nuo penkių (Rusijos URM atstovė Marija Zacharova) iki 100 (Reuters) ar net iki 300 (Bloomberg) samdinių, o garsusis Kremliaus kritikas, Dūmos deputatas Viktoras Alksnis, kažkada įnirtingai gynęs sovietinę imperiją ir dergęs Lietuvos kovotojus, savo FB paskyroje rašo, kad žuvo 334 žmonės.

Jis skaičiuoja: tarp visų šių vasario 7 d. žuvusiųjų 217 žmonių buvo iš 5-ojo šturmo būrio, 10 – iš antrojo, 94 priklausė šturmo daliniui „Vesna“ (jis vadinosi ir „Karpatai“), 13 buvo artilerijos diviziono kariai. Be to nežinia, kiek tarp smogikų buvo Rusijos ginkluotųjų pajėgų specialiųjų operacijų kareivių. Reuters tvirtina, kad be to sužeista keli šimtai rusų samdinių.

Kas toji paslaptingoji kompanija „Vagner“?

Organizacijos Conflict Intelligence Team (CIT) aktyvistai išsiaiškino, kad Rusijoje ji paskelbta už įstatymo ribų, bet Kremliuje ir Dūmoje apie ją visi žino. Įvairiu metu joje būna nuo 1350 iki 2500 samdinių. Sirijoje jie nuo 2013 metų, bet 2014-ųjų gegužę veikė Donbase ir dalyvavo Donecko oro uosto šturme birželį bei kovos veiksmuose prie Debalcevo.

BBC priduria, kad „Vagner“ (tai samdinių organizacijos šaukinys, vadovas – kažkoks 47-rių Dimitrijus Utkinas) praėjusių metų pabaigoje buvo pastebėta Sudane. Jų pratybų bazė yra Krasnodaro krašte, prie Molkino miestelio, šalia 10-osios specialios paskirties Rusijos karinės brigados būstinės.

Samdinių organizaciją išlaiko Rusijos verslininkas Jevgenijus Prigožinas, kuris yra artimas V. Putinui.

Jį net praminė „Putino virėju“. Portalas RBK pranešė, kad jis pateko į JAV sankcijų sąrašą, kaip vienas iš firmos „Evro Polis“, tiriančios naftos ir dujų tekinius Sirijoje, akcininkų.

Pernai vasarą firma sudarė kontraktą su Sirijos valstybine kompanija ir gauna ketvirtadalį pajamų iš tų telkinių, kurias atkovojo iš „Islamo valstybės“.

Žinomas rusų žurnalistas Jevgenijus Kiseliovas televizijai „Dožd“ atskleidė, kad J. Prigožinas įeina į dvylikos V. Putino draugų ratą iš vadinamo „trolių fabriko“ Sankt Peterburge, kuriems mestas kaltinimas dalyvavus darant įtaką 2016 m. JAV prezidento rinkimų rezultatus D. Trumpo pusėje. Žurnalistas mano, kad jie turi būti ir bus pasodinti už grotų, bet kol kas išvada viena: Rusija valstybiniu lygiu kišasi į Sirijos reikalus.

Tad nusikalstama gija – nuo nusikaltimų Amerikoje ir rusų samdinių žūties Sirijoje – nusitęsia iki Kremliaus, iki Putino režimo, pabrėžia J. Kiseliovas.

Bet kuo čia dėtas susirgęs prezidentas?

Sąmokslo teorijų šalininkai teigia, kad taip V. Putinas bando išvengti sprendimo kaip nors atsakyti amerikiečiams už rusų kareivių žūtį.

O atsakymas gali būti skaudus – nuo panašaus smūgio JAV bazėms iki branduolinio mygtuko nuspaudimo. Tai reikštų Trečiojo pasaulinio karo pradžią. Po vasario 7-osios Rusijos žiniasklaida buvo tiesiog pakraupusi nuo panašių galimų scenarijų. Tačiau V. Putinas staiga nutilo...

Rusijos kareivių žūtis Sirijoje pakibo ore. „Generalisimas“ pasitraukė į savo rezidenciją, kaip J. Stalinas pirmosiomis nacių įsiveržimo į SSRS dienomis keletui dienų buvo puolęs į depresiją ir dingęs iš viešumos.

Visiška rezignacija. J. Stalinui ji kainavo tūkstančių Raudonosios armijos kareivių žūtį, prarastas teritorijas, V. Putinui – kelių šimtų samdinių mirtį ir visišką fiasko Artimųjų Rytų scenoje.

Dar 2017 m. lapkritį metinėje spaudos konferencijoje jis sakė, kad „Sirija kaip valstybė išgelbėta“, o Rusija baigia savo karinę operaciją šioje šalyje, nes „Islamo valstybė“ įveikta...

Dar V. Putinas tvirtino, kad Sirijos operacijoje dalyvauja vien Rusijos aviacija, bet ne sausumos pajėgos. Dabar pasirodė, kad „žalieji žmogeliukai“ – prisimenant Krymą ir Rytų Ukrainą – siunčiami kur kas toliau.

Nėra abejonių, kad V. Putinas tyliai „prasirgs“ savo rezidencijoje ir nesiims jokių atsakomųjų veiksmų. Jis sutrikęs.

Sprendimas smogti ir taip sutelkti aplink save daugumą rinkėjų prieš prezidento rinkimus taptų didžiule kaina Rusijai. Dar vienas susidūrimas su Amerika ir dabartiniu sunkiai nuspėjamu jo prezidentu D. Trumpu niekam neišeitų į gera. Žinoma, ir Lietuvai.