Neseniai Švietimo ir mokslo ministerijoje pristatytos 2017–2021 m. gyventojų kaitos prognozės atskleidžia, kad per artimiausius 2017–2021 metus darbingo amžiaus gyventojų Lietuvoje sumažės net 8,76 proc. Tyrimą atlikęs Vilniaus universiteto Geografijos ir kraštotvarkos katedros docentas Rolandas Tučas pastebi ir dar vieną labai svarbią tendenciją. Jis teigia, kad demografinės gyventojų struktūros pokyčiai ir ryškus suburbanizacijos procesas labai padidins vyresnio amžiaus žmonių skaičių. Pavyzdžiui, priešpensinio amžiaus (60–65 m.) gyventojų skaičius gali išaugti net 45 proc. Maža to, prognozuojama, kad 2017–2021 m. laikotarpiu vyresnio išlaikomo amžiaus (65 m. ir vyresnių) gyventojų dalis Lietuvoje išaugs dar 2,35 proc. Įvertinant tai, kad tuo pat metu pati skaitlingiausia gyventojų grupė bus priešpensinio amžiaus (60–64 m.) ir faktą, kad vidutinis gyventojų amžius Lietuvoje ilgėja, vyresnio išlaikomo amžiaus gyventojų skaičius tolesnėje (10 metų) perspektyvoje augs dar sparčiau, teigia R. Tučas.

Anot mokslininko, vyresnio darbingo ir vyresnio išlaikomo amžiaus gyventojų skaičiaus augimas šalia socialinės rūpybos priemonių sistemos pertvarkos turėtų paskatinti dabartinę Seimo valdančiąją daugumą, Vyriausybę ir darbdavius sukurti šalyje palankesnes darbo sąlygas vyresniems žmonėms, kad jie norėtų ir galėtų kuo ilgiau išlikti darbo rinkoje („sidabrinė“ ekonomika).

Vyresniojo amžiaus žmonės dažniau negu jauni serga lėtinėmis ligomis. Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) nurodo, kad sergamumas lėtinėmis neinfekcinėmis ligomis sudaro net 80 proc. viso šiuo metu stebimo sergamumo. Tai reiškia, kad vystant „sidabrinę ekonomiką“ reikės rimtos – sisteminės – ne tik socialinės rūpybos, bet ir sveikatos apsaugos pertvarkos.

Tokioje situacijoje dabartiniai, orientuotos į ligos simptomų slopinimą, sveikatos priežiūros sistemos kosmetiniai pokyčiai gali būti nepakankami. Šalinti ligas sukeliančias priežastis ir sudaryti sveikesniam visuomenės gyvenimui reikalingas sąlygas svarbu visuose gyvenimo tarpsniuose, tačiau kuriant „sidabrinę ekonomiką“ tai reikia aktyviau daryti vyresnio darbingo amžiaus žmonėms. Tam būtina ligų gydymui nukreipiamą finansavimą, kurio visada bus per mažai, atskirti nuo sveikos gyvensenos aktyvinimo išteklių. Šalia gerai veikiančios ligų diagnostikos ir gydymo sistemos reikia suformuoti atskirai nuo Privalomo sveikatos draudimo fondo (PSDF) finansuojamą sveikatos tausojimo ir stiprinimo sistemą. Be to, tai gali pareikalauti Visuomenės sveikatos strategijos peržiūrėjimo.

Siekiant pagrįsti tokio atsakingo žingsnio būtinumą Seimo Sveikatos reikalų komiteto Sveikatos tausojimo ir stiprinimo reikalų pakomitečio, SAM ir trijų šalies universitetų, rengiančių sveikatos specialistus, pastangomis šių metų kovo 12–23 dienomis Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Druskininkuose vyks visa eilė Lietuvos ir užsienio gyvensenos medicinos specialistų pasitarimų ir susitikimų su visuomenės atstovais. Kovo 12–21d. Druskininkų reabilitacijos centre „Upa“ pirmą kartą Lietuvoje ir Europos Sąjungoje rengiamas naujos, medicininiais faktais grindžiamos, klinikinės medicinos srities – Gyvensenos medicinos – praktinio pritaikymo parodomasis kursas „Lėtinių ligų prevencija, reversija ir gydymas be vaistų ir operacijų“.

Kurso metu bus siekiama sergančius lėtinėmis ligomis pacientus detaliai supažindinti su ligų atsiradimo priežastimis ir, pasitelkiant sveikos gyvensenos principus, jų susirgimų eigą sustabdyti ir pasukti savaiminio pasveikimo linkme. Parodomąjį lėtinių ligų reversijos ir prevencijos kursą bei mokymus rengia žinomiausi pasaulyje šios srities žinovai iš užsienio: prevencinės medicinos, gyvensenos keitimo ir epigenetikos profesorius, gyvensenos medicinos klinikos „Black Hills LM Clinik“ vadovas John H. Kelly (JAV), dietologė ir mitybos specialistė, 9 knygų autorė Brenda Davis (Kanada) ir Lietuvos universitetų mokslininkai bei klinicistai.

Ši programa JAV daugiau negu dešimtmetį sėkmingai taikoma medžiagų apytakos sutrikimo sindromo (II tipo cukrinio diabeto, nutukimo, padidinto kraujo spaudimo, širdies ir kraujagyslių ligoms), vėžio, metabolinio sąnarių pakenkimo ir kitų lėtinių ligų gydyme. Mokslininkų įrodyta, kad efektyviai laikantis gyvensenos medicinos specialisto nurodymų sergantieji II tipo diabetu medikamentų vartojimo atsisako jau po dviejų savaičių, o kiti pacientai pajunta ženklų pagerėjimą (smulkiau žr. Caldwell B. Esselstyn Jr. knygoje „Širdies ligos prevencija ir išgydymas“).

Mokomasis-gydomasis gyvensenos medicinos kursas remiasi amerikiečių holistinės sveikatos gerinimo programos CHIP (angl. Complete Health Improvement Program) metodika ir yra skirtas sumažinti lėtinių ligų rizikos veiksnius bei sudaryti geresnes sąlygas pačiam organizmui pasveikti be kitų medicininių invazijų. Tai atliekama ugdant geresnius sveikos gyvensenos įpročius, tik biomedicinos mokslo pasiekimais patvirtinus jų efektyvumą. Pasirenkant subalansuotą ir visavertę mitybą (didesnį dėmesį skiriant augalinės kilmės produktams), skatinamas fizinis aktyvumas, reguliuojama sutrikdyta psichoemocinė pusiausvyra bei stiprinamos kitos, sveikatą palaikančios, organizmo sistemos.

Gyvensenos medicinos kursuose bus įvertinama kiekvieno programos dalyvio organizmo somatinė būklė, analizuojama medicininė dokumentacija, vertinama nusiskundimų ir gyvensenos anamnezė, atliekami kraujo tyrimai. Be periodinių specialistų konsultacijų ir sveikos gyvensenos mokymų vyks kineziterapijos ir kitos fizinės veiklos užsiėmimai, speciali mankšta baseine. Neatskiriama programos dalis – kasdien ruošiamas subalansuotas, sveikas ir visavertis maistas bei tokio maisto gaminimo pamokos.

Mokomosios-gydomosios gyvensenos medicinos kurso dalyviai ir svečiai apsigyvens jaukiuose keturių žvaigždučių viešbučio komforto lygio kambariuose Druskininkų reabilitacijos centre UPA. Ramioje ir atpalaiduojančioje miško aplinkoje gyvensenos medicinos specialistai iš JAV, Kanados ir Lietuvos ne tik ištirs ir įvertins kursų dalyvių sveikatą, bet ir sudarys kiekvienam individualų rekomenduojamų gyvensenos pokyčių planą, suteiks žinių, kaip šio plano laikytis. Jie ves dalyvius įdomiu ir nepatirtu pokyčių keliu, lavins praktinius įgūdžius ir džiaugsis kiekvienu jų pasiekimu.