20 a. amerikiečių psichologas Abrahamas Maslow nupaišė poreikių hierarchijos piramidę, kurios pagrindą sudaro fiziologiniai poreikiai. Nors pats jis didžiausią dėmesį skyrė piramidės viršūnėje esančiam savęs realizavimui, be kurio žmogus netaps laimingas, daugelis suvulgarino jo teoriją, paversdami ją pasiteisinimu, jog leidžia savo gyvenimus vardan duonos kąsnio.

Iniciatyva „Idėja Lietuvai“ buvo labai drąsus užmanymas ta prasme, kad jis turėjo parodyti, ar esame pajėgūs susikurti kelrodį, kurio siekdami tobulėsime. Nevalyvam patogiau gyventi be veidrodžio, nes tada jis nemato, į ką panašus. Pasirinktos idėjos yra tarsi veidrodis, parodantis realią padėtį.
Ramūnas Bogdanas

Nauji archeologiniai atradimai patvirtina, jog žmonija vystėsi priešingai, negu teigia marksistai: ne žemės ūkis su gyvulininkyste padėjo pamatus dvasiniam gyvenimui, o idėjų įgyvendinimas pavertė žmones iš klajojančių medžiotojų ir rinkėjų į sėslius žemdirbius ir gyvulių augintojus. Dabartinės Turkijos teritorijoje Gobekli Tepe rasta seniausia žinoma 12 000 metų senumo šventykla, kurią statyti pradėjo medžiotojai. Tam, kad įgyvendintų gigantišką tiems laikams sumanymą, jie turėjo pakeisti savo gyvenimo būdą. Jų idėja galiausiai pakeitė žmonijos raidą.

Archeologija patvirtina Biblijos išmintį, jog pirma buvo žodis. Detaliau apie šį atradimą esu rašęs.

IniciatyvaIdėja Lietuvai“ buvo labai drąsus užmanymas ta prasme, kad jis turėjo parodyti, ar esame pajėgūs susikurti kelrodį, kurio siekdami tobulėsime. Nevalyvam patogiau gyventi be veidrodžio, nes tada jis nemato, į ką panašus. Pasirinktos idėjos yra tarsi veidrodis, parodantis realią padėtį.

Jau pats veidrodžio kūrimas parodė, kad net ambicingiausi iš mūsų gali susivienyti, vedini bendro tikslo, – ir tai įkvepia. Turiu omenyje dviejų didžiausių ir tarpusavyje konkuruojančių portalų Delfi ir 15 min. bendrą darbą „Idėjos Lietuvai“ labui.

Trys idėjos atskleidžia ir norus, ir gebėjimus

Bloga žinia, kad iš trijų atrinktų idėjų, dvi paremtos noru gauti, o ne kurti: gauti antrą pilietybę, gauti lengvatines sąlygas būstui. Gavėjai tik naudojasi, o „Idėjų Lietuvai“ prasmė rodėsi esanti rasti gaires kūrybinei energijai.

Dėl būsto jaunoms šeimos galiu tik tiek pridurti, kad ne lengvatas reikia teikti, o sudaryti sąlygas uždirbti tiek, kad jaunos šeimos būtų įgalios pirkti būstus išsimokėtinai.
Ramūnas Bogdanas

Vertingiausia laikyčiau idėją dėl mokytojų prestižo. Tačiau teisingai įspėjo Vytautas Landsbergis per savo pasisakymą baigiamojoje konferencijoje: šiukštu galvoti vien apie algos kėlimą, pamiršus suvokimą, jog mokytojas kuria ne bet ką, o žmogų.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis pristatė paprastutę idėją dėl dvigubos pilietybės. Nežinia, kaip toli ji mus nuvestų. Visų pirma, nesame apsibrėžę, kas Lietuvai yra pilietybė – ar tai lojalumas valstybei, ar savo ekonominių interesų tenkinimas.

JAV atlikta studija apie imigrantus iš penkių Lotynų Amerikos šalių rodo, kad dvigubą pilietybę galintys išsaugoti asmenys lengviau natūralizuojasi JAV. Vadinasi, jie geriau adaptuojasi atvykimo šalyje. Ar nuo to didėja noras grįžti į išvykimo šalį?

Paskutinė idėja buvo dviguba, ją pristatė premjeras. Dėl būsto jaunoms šeimos galiu tik tiek pridurti, kad ne lengvatas reikia teikti, o sudaryti sąlygas uždirbti tiek, kad jaunos šeimos būtų įgalios pirkti būstus išsimokėtinai.

Kitas siekis skaitmenizuoti paslaugas visuomenei skamba graudžiai juokingai, kada žinai, jog rentgeno nuotraukos, darytos ir suskaitmenintos Santariškėse, negali matyti Greitosios pagalbos ligoninėje, nors e-sveikatos programai išleista 15 mln. eurų.

Be to, kompiuterinis bendravimas dar labiau didins valdžios susvetimėjimą, nes mažės tiesioginių kontaktų. Gyvo ryšio trūkumą kompensuotų tik itin kokybiškos e-paslaugos. Praktika rodo, kad iki jų dar toli.

Tegul kažkas kitas daro...

Kuo viskas baigsis, pristatydamas trečią idėją aiškiai pasakė vykdomosios valdžios galva Saulius Skvernelis: jis tiesiog pasiūlė idėją – įgyvendinti idėją. Pasiūlė. Kažkam. Bet sau netaikė, nors būtent jis yra politinės vykdomosios valios galia. Nepriėmė nė vienos idėjos kaip užduoties savo kabinetui.

Iš Seimo gal tik 10 proc. dalyvavo pačioje baigiamosios konferencijos pradžioje, bet beveik visi drauge su ministrais išgaravo po trijų pirmųjų valstybės vadovų pasisakymų. Su jais išgaravo viltis, jog rasis politinė valia, kuri galėtų idėjas įgyvendinti.

Dabar politikai dievagosis, jog internete ar per LRT matė pranešimą apie darbą su pasaulio žydais, jog klausėsi Suomijos švietimo eksperto pranešimo apie tai, kaip Suomija tapo švietimo lydere pasaulyje. Beje, šis ekspertas, prisidėjęs prie tos lyderystės kūrimo, sakė važinėjantis į Lietuvą nuo 1992 m. Kaip regisi pagal esamą padėtį, jo patirtimi ir patarimais liko nepasinaudota.

Kuo viskas baigsis, pristatydamas trečią idėją aiškiai pasakė vykdomosios valdžios galva Saulius Skvernelis: jis tiesiog pasiūlė idėją – įgyvendinti idėją. Pasiūlė. Kažkam. Bet sau netaikė, nors būtent jis yra politinės vykdomosios valios galia. Nepriėmė nė vienos idėjos kaip užduoties savo kabinetui.
Ramūnas Bogdanas

Ar mokytojai, emigrantai ir jaunos šeimos dabar gali tikėtis išskirtinio dėmesio? Vargu. Idėjos vienu sparnu neskrenda.

Gobekli Tepe šventykla buvo apleista, kada nebeliko vienijančios idėjos, vardan ko reikia dėti pastangas laikytis draugėje.