Ir tikrai – atrodo, vos Rūta Meilutytė įmerkė koją į baseiną – pokšt ir olimpinė čempionė. Jonas Valančiūnas net iš rūbinės mesdamas kamuolį pataiko į krepšį, o Donato Montvydo pirmas ištartas žodis vaikystėje buvo Eurovizija, todėl du kartus ir išrinkom ten dalyvauti.

Niekas neskaičiuoja, kad prieš tapdama čempione Rūta treniravosi dešimtis tūkstančių valandų ir kasdien gyveno pagal griežtą dienotvarkę.

Niekam tai nerūpi. O ir kodėl turėtų rūpėti? Juk tuomet, kai iškeliame į pirmą vietą talentą, o ne pastangas, ir talentingą žmogų tarsi sudieviname – patiems iškart tampa paprasčiau pateisinti savo neveiklumą, kodėl gyvenime nepasiekiate užsibrėžtų tikslų. Tiesiog sakotės esąs paprastas žmogus, ne toks talentingas, ir viską metate po pirmos arba, geriausiu atveju, antros nesėkmės.

„Žinai, iš tikro tai aš esu nevykėlis tinginys, todėl nieko doro ir nenuveikiau“, pasakė niekas niekada. Greičiau prisigalvoja įvairių pasiteisinimų, kodėl kažkas nepavyko, ir aplinkybių, kurios esą trukdė pasiekti tikslus.
Sandra Vilimaitė

Štai kadaise Paulius norėjo tapti plaukiku, lankė baseiną kokius metus, bet paskui atsirado kitų įdomių veiklų, truputį ir tingėjo, treneris irgi kažkoks negražus, o ir atėjus žiemai šalta iš namų lįsti – tai aišku kaip dieną, kad plaukiku Pauliukas netapo dėl talentingesnių už jį. Arba Angelė – parašė knygos rankraštį, nusiuntė į leidyklą, bet leidykla rankraštį atmetė, todėl rašytojos karjera buvo baigta.

Joanne Rowling 1995 metais taip pat pabaigė rašyti rankraštį apie burtininką Harį Poterį, jos rankraštį irgi atmetė – ne viena, o 12 leidyklų. Dar jai sakė, kad jos šita pasakaitė per ilga ir joks vaikas tokios knygos apskritai niekada neskaitys. Joanne Rowling turėjo 12 progų mesti rašytojos karjerą ir pasiteisinti talento trūkumu, kodėl nepavyko. 1997 metais buvo išleista pirma Hario Poterio dalis, 2017 metais žurnalas „Forbes“ rašytojos turtą įvertino 650 milijonų dolerių.

„Žinai, iš tikro tai aš esu nevykėlis tinginys, todėl nieko doro ir nenuveikiau“, pasakė niekas niekada.

Greičiau prisigalvoja įvairių pasiteisinimų, kodėl kažkas nepavyko, ir aplinkybių, kurios esą trukdė pasiekti tikslus. Taip gimsta legendos apie žmones su dviem aukštaisiais, kurie dirba kasininkais, nes „Lietuvoje geras darbas gaunamas tik per pažintis“.

Apskritai visi žmonės, kurie gyvenime pasiekia daugiau yra arba dieviškai talentingi, arba turi pažinčių. Tai jau tapo tinginių ir nevykėlių klasika. „Gyvenimas yra sunkus ir neteisingas“, dar sako jie, ir praplėšę čipsų pakelį patogiai įsitaiso ant sofos prieš TV, kol mama pakviečia prie stalo vakarienės.

Niekas niekada nepasakoja tos istorijos dalies, kad vargšas kasininkas savo du aukštuosius įgijo tik per plauką praslysdamas egzaminuose su penketu, ir apskritai studijų laikais mėgo labiau tūsintis, nei mokytis.

Dirbti irgi niekur nėjo, nes „nukentės mokslai“. Galiausiai po šešerių metų studijų įgijo gėrimų maišymo ir linksmybių bakalaurą bei profesionalaus šūdmaliavimo magistrą. Močiutė ir tėvai šokiruoti, kodėl darbdaviai nenori priimti tokio šaunaus darbuotojo. Taip gimsta legendos.

Kuo didesnis nevykėlis, tuo garsesnė istorija, kuo jis galėjo būti, ir tuo įspūdingesnis pasakojimas apie kaltas aplinkybes, kurios, kaip byloja istorija, net ir Paksui sutrukdė išlikti širdžių prezidento poste.
Sandra Vilimaitė

Kiti nevykėliai, atvirkščiai, visada visiems aiškina, kad šiaip tai jie be penkių minučių būtų tapę pasaulinio lygio profesionalais, bet visada yra tas bet, kuris sutrukdė pasiekti pasaulinę šlovę.

„Mūsų Matas Johnas tai apsigimęs kulinaras, būtų tapęs antru Jamie Oliveriu, bet būdamas paaugliu nusidegino piršto galiuką prilietęs prie puodo ir ši trauma neatitaisomai sutrukdė jo karjerai“, sako Mato žmona Jolanta, kuri pati be penkių minučių yra garsi Holivudo aktorė.

Ir ne ji pati taip sugalvojo, o kai lankėsi Holivudo šlovės alėjoje jai taip sakė centų prašęs benamis. Tik Jolantos aktorės karjera dar neįsivažiavo, nes, deja, ji gyvena Londone. Viskas tik dėl to.

Tomas būtų tapęs puikiu krepšininku, visi treneriai žadėjo šlovę kaip Saboniui, bet dėl magnetinės audros sutriko Tomo čakros ir pasikeitė karma, todėl nei žinomu, nei krepšininku jis taip ir netapo. O Dovilė turėjo puikius vokalinius duomenis, kai namie dainuodavo, visi kaimynai į taktą mušdavo radiatorius, kaip jiems patiko, būtų ir tą „X faktorių“ laimėjusi, bet per pirmą perklausą gavo tris NE grynai dėl Jazzu pavydo.

Kuo didesnis nevykėlis, tuo garsesnė istorija, kuo jis galėjo būti, ir tuo įspūdingesnis pasakojimas apie kaltas aplinkybes, kurios, kaip byloja istorija, net ir Paksui sutrukdė išlikti širdžių prezidento poste.