1. Didesni atlyginimai

Jau praėjusiai metais Vilniuje pradėti kelti atlyginimai tiems darbuotojams, kurie buvo tikrai nepelnytai pamiršti daugybę metų. Šiais metais ne tik toliau išlaikomi apie 100 eurų „į rankas“ padidinti atlyginimai darželių auklėtojams, darbo užmokestis taip pat didėja socialiniams darbuotojams bei šeimos gydytojams ir jų komandoje esantiems slaugytojams. Beje, darželiuose didesnį atlygį gaus ne tik auklėtojos ir auklėtojai, bet ir šių įstaigų vadovai.

2. Švietimas: statybos ir kitos naujovės

Investicinėje švietimo programoje – 16,6 milijono eurų savivaldybės lėšų. Jomis bus finansuojamas didelio masto proveržis: bus pastatyti 6 darželių priestatai, pradedamos naujų mokyklų ir darželių statybos Balsiuose, Pašilaičiuose, Bajoruose, Pilaitėje, dar dešimtys ugdymo įstaigų renovuojamos.

Taip pat jaunųjų vilniečių laukia naujos vaikų žaidimų aikštelės, sporto aikštelės, atnaujinami stadionai, naujas sporto salių kompleksas, šiais metais baigsis baseino statyba Fabijoniškėse, kitų pradžioje – Lazdynuose. Statybos nėra tikslas savaime, jie skirti žmonėms, o vienas iš tikslų – kad visi vaikai Vilniuje mokėtų plaukti, todėl šiais metais startuoja antrokų mokymo plauti programa.

Gera žinia pradinukams ir jų tėvams: nuo rugsėjo visiems 1–4 klasių moksleiviams bus užtikrintos prailgintos grupės, kurios tėveliams leis lengviau derinti darbą ir tėvystę, o vaikai turės galimybę po pamokų mokykloje derinti ugdymą bei pramogas.

3. Daugiau kultūros

Finansavimas kultūros įstaigoms ir renginiams šiais metais auga 1,8 milijono lyginant su tuo, kas buvo suplanuota praėjusių metų pradžioje, ir sieks 8,8 milijonų eurų. Vilnius, kaip ir dera sostinei, turi užtikrinti kokybišką ir įvairialypį miesto kultūrinį gyvenimą ir miesto gyventojams, ir svečiams tiek iš Lietuvos, tiek iš užsienio valstybių.

4. Augančio Vilniaus skaičiai

Jei žiūrėtume, kam skiriami augančio Vilniaus pinigai pagal kuruojančius departamentus, labai išryškėja miesto prioritetai. Visų pirma, švietimas ir miesto tvarkymas: Švietimo, kultūros ir sporto departamento kuruojamos išlaidos auga 66 milijonais eurų nuo 249 iki 315 milijonų, o Miesto ūkio ir transporto departamento prižiūrimi darbai, kurių vertė auga 41 milijonu nuo 114 iki 155 milijonų eurų. Sveikatos ir socialinių reikalų sritis bus finansuojama 11 milijonų eurų daugiau. Čia skaičiuojamos visos išlaidos, įskaitant tikslines dotacijas ir Europos Sąjungos lėšas.

Vilniaus skola 2018 metų vasario 6 dieną sudaro 240 milijonų eurų – visai neblogas rezultatas, palyginus su 370 milijonų prieš lygiai dvejus metus.

5. Vilnius ir visa Lietuva

Neužmirškime, kad iš vilniečių sumokamo gyventojų pajamų mokesčio Seimas į sostinę sugrąžina tik kiek daugiau nei pusę. Šiais metais – apie 290 milijonus eurų. Galima fantazuoti, ką miestas galėtų nuveikti, jei visi vilniečių sumokami mokesčiai liktų Vilniaus mieste. Kaip paskirstytumėte papildomus 250 milijonų eurų? 100 milijonų užtektų visų miesto gatvių perasfaltavimui, 50 milijonų – mokyklų ir darželių statyboms ir masiniam atnaujinimui. Kiek milijonų būtų galima skirti socialinėms paslaugoms? Metro ar kitos modernios susisiekimo priemonės įdiegimui?

Tačiau iš kitos pusės, akivaizdu, kad Vilnius pritraukia talentingus ir darbščius žmones iš visos Lietuvos. Todėl logiška, kad jų uždirbamais pinigais dalijamasi su kitais Lietuvos miestais ir miesteliais. Tad kviečiu vilniečius pasidžiaugti savo darbo rezultatais: jūsų sumokami mokesčiai leidžia ne tik augti Vilniui, bet ir padeda puoselėti visą Lietuvą.