Herojus Pijus, scenaristo Karbauskio pakylėtas, dar gerokai iki 2016-ųjų rinkimų išdėstė aiškią kaimo kolchozinio-oligarchinio organizavimo ideologiją. Joje nėra vietos tikram ūkininkui.

Ciniška? Kaip čia pasakius?

Pijus sako, ir, reikia manyti, kad serialo scenarijaus autorius Karbauskis nuoširdžiai tuo tiki, jog kaimui pakaks ir baudžiauninkų: „Tavo žemės, kurią aš užgrobiau, tau neatiduosiu tavo paties labui, ūkininkavimas ne tau, geriau jau tu eik prie mano traktorių ir kombainų, ir apskritai, kodėl čia tau turiu ką nors aiškinti.“

Su žmonėmis, kurie savo noru ar pavaryti nuo žemės eina prie Pijaus traktorių ir kombainų, lengva. Jie – ir pigūs, ir lengvai valdomi. Geradariui savo ranką bučiuoja. Ir nuo Vilniaus elito gina.

Reporteriai ir apžvalgininkai, pakaitomis su politikais, du dešimtmečius dūsavo dėl vargšių kasininkių, keikė jų naujus išnaudotojus. Ir pražiopsojo Pijų. Prie europinių išmokų kaimui prisitaikiusį senojo raugo išnaudotoją. Kuris tapo provincijos tuštėjimo ir emigracijos varikliu.

Pijus sako, ir, reikia manyti, kad serialo scenarijaus autorius Karbauskis nuoširdžiai tuo tiki, jog kaimui pakaks ir baudžiauninkų: „Tavo žemės, kurią aš užgrobiau, tau neatiduosiu tavo paties labui, ūkininkavimas ne tau, geriau jau tu eik prie mano traktorių ir kombainų, ir apskritai, kodėl čia tau turiu ką nors aiškinti.“

Ar norėtumėte gyventi pagal Naisių serialą? Paslėptu „Naisių vasaros“ klausimu į visą Lietuvą iš televizijos ekranų prieš pusantrų metų kreipėsi Pijus-Karbauskis.

Kad kreipimasis būtų įtaigesnis, teko pridėti „dėžutę“. Pasak paties Karbauskio, jo „Agrokoncernas“ serialui tik už 2 iš 7 sezonų reklamą sumokėjo 216 tūkst. eurų. Kiek mokėjo už visus septynis, tu VRK neklausk, tau VRK neatsakys.

O juk mokėti iš „Agrokoncerno“ sąskaitos už valstiečių rinkimų agitaciją yra tiek pat legalu, kaip ir mokėti už Liberalų sąjūdžio renginius iš Masiulio „dėžutės“. Masiulio „dėžutę“ STT ir VRK „uždarė į dėžutę“. Karbauskio „dėžutės“ nei STT, nei VRK nemato iki šiol.
Ar dėl to, ar dėl kitko, bet didesnė rinkėjų dalis, atsakydama į Pijaus kvietimą, subliovė „taaaip!“ Ne tik visi pašalių naisiai, bet ir Kaunas, Klaipėda, dalis Vilniaus.

Seniai niekas nebeklausia, ar norėtumėte gyventi pagal Karbauskio parašytą serialą. Ekspertų reikalavimas iškupiūruoti į mokyklinį vadovėlį įtrauktą klasiko Sruogos „Giesmę apie Gediminą“ būgnija: jau gyvenate.

Kol vaikiškai krykštavote siūlydami idėjas Lietuvai, Pijus neskubėdamas, tiesa, nuolat paaugliškai niršdamas dėl prieštaravimų ir pašaipų, įgyvendino vieną vienintelę iš tėvo kolchozo atsineštą savo idėją – visa Lietuva kaip vienas didelis agrokolchozas. Valdomas Kultūros komiteto Pirmininko.

Jei Pijaus statytinis gautų Prezidento rūmus, o jo valstiečiai – antrą Seimo kadenciją, svarbiausia antro šimtmečio idėja būtų įgyvendinta: stovėtume prie jo traktorių ir kombainų. Toliau pagal analogiją. Kaip agrokolchozai ištuštino miestelius ir kaimus, taip ištuštėtų ir miestai. Emigracijos pagreitis, įgytas per 15 mėnesių valdant Pijui-Karbauskiui, tai patvirtina.

Naiviai skamba Prezidentės patarėjos žodžiai – pati Prezidentė, nujausdama kažką negero, viešai nebesirodo – kad Pijaus Vyriausybei trūksta gabumų įstatymams įgyvendinti.

Kam taip sofistikuotai? Išvertus į lietuvių kalbą, būtų aiškiau: Pijaus per Skvernelį tampoma Vyriausybė yra neįgali.

Bet neteisinga būtų teigti, kaip aiškina Prezidentūra, kad Vyriausybė diskredituoja valstiečių žadėtas permainas. Priešingai, ši Vyriausybė tiksliai atspindi esminį Pijaus pažadą – suvaryti Lietuvą į tik formaliai laisvų žmonių, valdomų draudimais ir kumščiu, kolektyvinę fermą.

Bet kuri Vyriausybė, kuri valdytų kaip „Naisių vasaroj“, būtų neįgali. Kibucas, agrokoncernas, ką jau kalbėti apie kolchozą, globaliame pasaulyje neveiks iš principo.

O ministrų pašnekesiai su antkapiais ar minedais – plaukus šiaušiančios, bet vis dėlto tik detalės. Pijui nereikia, kad Vyriausybė gerai dirbtų. Jam reikia, kad Vyriausybė visus mus atvarytų prie jo kombainų ir traktorių. Tam nereikia nei Šimtmečio idėjų, nei inovatyvių ministrų. Užteks 3,5 kukuraičio. Visa kita padarys Širinskienė, Veryga ir koks Tomilinas.

Bet neteisinga būtų teigti, kaip aiškina Prezidentūra, kad Vyriausybė diskredituoja valstiečių žadėtas permainas. Priešingai, ši Vyriausybė tiksliai atspindi esminį Pijaus pažadą – suvaryti Lietuvą į tik formaliai laisvų žmonių, valdomų draudimais ir kumščiu, kolektyvinę fermą.

Juokas ima, kai universitetų daktarai svarsto: jo, nevykusi Kukuraičio komunikacija, labai nevykusi. O jo darbai, ką, geri?

Vyriausybė dar pusmečiui pratęsė rietenas tarp Saugomų teritorijų tarnybos ir Kultūros paveldo departamento dėl griovimui pasmerktų pastatų Neringoje. Iki tol pusmetį dvi žinybos nepaisė MP raginimų susitarti, galės niautis dar pusmetį. Ar gaila Lietuvos ūkio laiko – ne zuikis juk?

Trolina premjeras? Rimtai, čia vykdomosios valdžios galvos sprendimas? Bet jei premjeras metus negali priimti sprendimo dėl tokių niekų, kaip gamtą saugančios institucijos bandymų uzurpuoti kultūros paveldą ginančios institucijos sprendimus, tai ar užduotis čia nėra valstybės griovimas?

Taip vykdomas Pijaus planas nepriklausomą valstybę paversti išplerusiu kolchozu. O gal tai tik MP piršlio užsakyta muzika? Iš esmės tai – vienas ir tas pats. Kaip taikliai pastebėjo V. Ališauskas, žmonės ginčijasi, baisisi antraeiliu ministru, ir vėl nebe taip svarbu, kiek žemių ir galių turi, su kuo ryšius turėjo ar tebepalaiko faktinis Lietuvos vadovas.

Ar nieko jums neprimena Karbauskio reakcijos į jo kritiką?

Palyginkite su skandalais Dailės akademijoje. Vienas liudijimas, trečias, penktas, o tas vyrukas – tą patį per tą patį. Kad visi tie šmeižtai ant jo pasipylė po to ir tik todėl, kad jis atskleidė betvarkę ir neskaidrumą Tapybos katedroj! Karbauskis šiurpina naisiečius „tūkstančiu už dainą“. Tapybos katedros teisuolis – 0,25 etato broliui. Trūksta tik remarkos, kad viskas vyko pagal galiojančius įstatymus.

Dar akivaizdžiau šalies rekolchozinimas atsiskleidžia, kai kalba pasisuka apie tai, kaip visuomenei elgtis su savo ydomis, prigimtimi. Gydyti ar bausti?

Europa, įskaitant Verygos pamėgtą Norvegiją, ką tik pasirinkusią gydyti tautą, o ne bausti ją net už narkotikus, sako „gydyti“. Pagal Naisių serialą kuriama Lietuva tuo pat metu pasirinko bausti ne tik atsitiktinai marihuanos suktinę užtraukusius, bet net devyniolikmečius už alų!

Civiliai vilkintys policininkai vaikosi žmones, kurie iš barų po aštuntos vakaro išsineša kokakolos butelį. Uosto, ar nėra vodkos. Bet kai Klaipėdoje iš didžiausio viešbučio iškrenta jauna mergina, į nusikaltimo vietą siunčiami jauni patruliai. Nes kriminalistai gaudo barų lankytojus.

Karbauskis sakė, kad lietuvis yra nepalyginti nekultūringesnis už ispaną. Todėl lietuvį reikia nuvaryti prie „Agrokoncerno“ traktorių ir kombainų. Ir nuolat bausti.

Bet samdinių darbas kaime jokioje formacijoje neprilygo laisvo valstiečio darbui. Ir neprilygs, kad ir ką jums suokė Naisių Pijus. Tačiau prie pono traktorių pastatytam žmogui pačiam ima atrodyti, kad be pono jis pražūtų. O visi tie, kurie čia pliurpia apie laisvę, tik trukdo jam geriau gyventi prie pono traktorių, nes visi jie vogiai – tik pažiūrėk, kiek jie tame telike gauna!

Ratas užsidaro. Vergai reikalauja uždaryti, uždrausti, bausti. Tuos, kurie dar ne vergai.

Yra tokia kvailius mėgusio dramaturgo J. Grušo tragikomedija „Pijus nebuvo protingas“. Peržiūrint „Naisių vasaros“ serijas inercija traukia už liežuvio sakyti, kad ir Naisų Pijus nebuvo protingas. Neapsigaukime. Kukuraičio fotosesija ant vaiko kapo ar Vinkaus – senelių prieglaudoje pasibaisėjimą kelia ne visiems. Jei būtų surengta apklausa, kiek žmonių fotografuojasi ir filmuojasi prie savo nabašnikų, ir kiek ne, kažin katrų būtų daugiau?

Lietuva švenčia Vėlines, bet ne Visų Šventųjų dieną. Pijus ir jo propagandistai žino tai. Tarp ministro pašnekesių su mirusiuoju ir prezidento gydymo tualetiniu popierium vis dar neįmanoma nubrėžti atstumą žyminčios tiesės.

Yra tokia herojus kvailius mėgusio dramaturgo J. Grušo tragikomedija „Pijus nebuvo protingas“. Peržiūrint „Naisių vasaros“ serijas inercija traukia už liežuvio sakyti, kad ir Naisų Pijus nebuvo protingas. Neapsigaukime. Kukuraičio fotosesija ant vaiko kapo ar Vinkaus – senelių prieglaudoje pasibaisėjimą kelia ne visiems. Jei būtų surengta apklausa, kiek žmonių fotografuojasi ir filmuojasi prie savo nabašnikų, ir kiek ne, kažin katrų būtų daugiau?

Tai – vaikščiojimas ratu aplink tą patį stulpą pagal tą pačią negudrią melodiją: stinta-pukis, stinta pukis. O jei kas nors keisto čia ir yra, tai nebent tai, kad net dalis vyskupų eina išvien su oligarchu Pijum dechristianizuodami ir rekolchozindami Lietuvą.

Naisių Pijus nebuvo protingas. Naisių Pijus yra gudrus. Ir atviras. Tik niekas iki Seimo rinkimų į jį nekreipė dėmesio. O dabar mes jau pakeliui prie jo traktorių ir kombainų.