Pradedant jo noru išlikti greta Gretos – mokėti algą frakcijoje fiktyviai dirbančiai panevėžietei, tęsiant nesibaigiančius viražus su užgrobiama tautiečių žeme bei sofos ūkininkais sūnumis – jaunaisiais Lietuvos milijonieriais ir užbaigiant itin neskaniai kvepiančiu nacionalinio transliuotojo žurnalistų spaudimu.

Šį nemokamą cirką netruko įvertinti šalies žiniasklaida ir žymūs žmonės, iš peties kritikavę R. Karbauskį nuo pirmo veiksmo iki paskutinio bandymo apsiginti. Tačiau paskutinį valstiečio kantrybės nervą nutraukė ne nuolat pasikartojantys žurnalistų klausimai kiek tos Lietuvos žemės jis vis tik turi, bet senieji Lietuvos reperiai, su sveika ironija muzikos apdovanojimų metu drėbę viską, ką galvoja apie žymiausio Lietuvos ūkininko elgesio piruetus.

Tačiau kas pasikeitė pas valstiečius, kai A. Širinskienė kartu su A. Veryga ir R. Karbauskiu buvo nupiešti kaip teroristai ant baro „Keulė Rukė“ sienos? Juk tuomet jie ėjo fotografuotis prie tos sienos, pasidarę asmenukę talpino ją socialiniuose tinkluose ir humorą suprato, o dabar – patyčios. Kas atsitiko valstiečiams, kad jie nebemoka vertinti humoro?

Dabar socialiniuose tinkluose matome kitą žinutę. Cirkininką Ramūną, labai panašų į siaubo romanų rašytojo Stepheno Kingo „It“ herojų. Originalas terorizuoja mažo miestelio gyventojus, o cirkininkas Ramūnas terorizuoja Lietuvą.

Vis dėlto nesiimsiu svarstyti, ką norėjo parodyti „G&G Sindikatas”: pasijuokti, pašaržuoti ar karikatūrą padaryti. Ne mano reikalas vertinti, ką daro menininkai. Valdžia turi įprasti, kad iš jos ir juoksis, ir šaipysis, ir net tyčiosis. Valdžia ir jos atstovai visą laiką buvo tie, iš kurių juokiamasi. Ir nesvarbu, ar jie bus šalies monarchai, ar diktatoriai, ar valdančiosios daugumos lyderiai. Valdžioje esantys žmonės patys turi įvertinti, ką jie daro kitų atžvilgiu ir ar tikrai nepriverčia pasijuokti iš tokios valdžios ar net iš jos pasityčioti.

Tačiau didesnių patyčių man nėra už situaciją, kai valdančiųjų lyderis sako: „Aš nežinau, kiek turiu žemės, nežinau, kiek turiu pinigų, nežinau, kiek mano verslas gauna ES paramos.“

Tai yra didžiausias antausis visai skaidrumo sistemai, teisėsaugai bei jos pareigūnams ir paprastam žmogui. Parodykit man nors vieną, nežinantį, kiek turi žemės, kiek turi pinigų ar kiek uždirbo per praėjusius metus.

Ar R. Karbauskis yra tiesiog pats žiopliausias Lietuvoje ir vienintelis nesusigaudo? Ar yra tiek apgrobęs, kad nebežino, kiek turi? Ar paprasčiausiai taip leidžia sau tyčiotis iš Lietuvos žmonių?

Nė vienas šių variantų neskamba maloniai. Nemaloniai žymiausiam Lietuvos cirkininkui nuskambėjo ir reperių eilutės „Tie, kurių bijo visi, bijo tų, kurie nieko nebijo.“ Ramūnas gali apsimesti nepažeidinėjantis šalies įstatymų juos apeidinėdamas, jis gali uždrausti pilnamečiams pirkti ir vartoti alkoholį, jis taip pat gali pasirinkti sodinti jaunuolius į kalėjimą už pasidalinimą suktine, jis gali galvoti, kad gali viską, tačiau jis niekada negalės uždrausti meno. O patys menininkai nepraleis progos tokiam cirkininkui išrėžti: „Tu – ne karalius man, aš tau – ne vergas.“