Tiek iš to, tiek iš kitų žmogiškų kognityvinių nuokrypių gyvena visos horoskopų, pranašysčių, egzorcizmo bei kitų šarlatanysčių industrijos. Taip pat loterijos, finansinės piramidės greito uždirbimo metodų pardavėjai. Tai yra visos geresnę ateitį už tikėjimą pardavinėjančios institucijos.

Šiandien puikiausias to pavyzdys yra kriptovaliutos. Šioje rinkoje yra tiek daug sluoksnių ir visi jie tokie matyti, jog net keista, kad tas pats gali kartotis tiek daug kartų. Žiūrint iš tolo, kripto industrijoje yra dvi grupės žmonių: kurie supranta ir kurie nesupranta.

Suprantantys kripto reikalais arba užsiiminėja jau ne vienerius metus, turi kalnus kriptovaliutų bei pardavinėja įvairias paslaugas, nuo bendro konsultavimo iki pagalbos leidžiant nuosavas valiutas, arba tiesiog beveik nesikiša į rinką.

Čia stovi visi uždirbę bei uždirbantys. Žmonės, kurie žino, kodėl ir iš ko uždirba bei kada nebeuždirbs. Jie neturi prisirišimo prie kažkokios valiutos. Supranta skirtumą tarp technologijos ir technologinio produkto. Žino, kad uždarbis ateina iš įdėto darbo, laiko, pinigų.

Kaip visuomet, būtent nesuprantantys neša pinigus suprantantiems. Perka įvairias paslaugas, klauso jų patarimų, moka pinigus už reklamą bei šventai tiki, kad savo unikalių gabumų dėka jau tuoj taip pat iš savo 0,0001 bitkoino nusipirks vilą.
Tautvydas Marčiulaitis

Tuo tarpu nesuprantančių pusėje stovi viltis. Skaitine prasme, didžioji dalis visos šios rinkos. Žmonės, kurie nuoširdžiai tiki, kad prieš mėnesį ar du pradėję prekiauti kriptovaliutomis savo pinigus pasididino ne dėl vyraujančios situacijos, o dėl savų gabumų.

Kad jų informacija, gaunama iš kokio forumo, Reddit ar viešo internetinio portalo, yra kažko verta. O jų prekybiniai gabumai, išsivystę per viso 30 valandų prekybos, yra unikaliai nuostabūs.

Šie žmonės nelabai supranta, kuo Bitcoin yra blogiau nei kai kurios kitos kriptovaliutos. Jie nesuvokia, kas bendrai yra ir turėtų būti atsiskaitymo priemonė. Kodėl visuotinio decentralizavimo svajonė aktuali tik nedideliam būreliui. Bei iš esmės, kodėl rinka šiandien juda taip, kaip ji juda, o Bitcoin kainuoja tiek, kiek kainuoja.

Kaip visuomet, būtent nesuprantantys neša pinigus suprantantiems. Perka įvairias paslaugas, klauso jų patarimų, moka pinigus už reklamą bei šventai tiki, kad savo unikalių gabumų dėka jau tuoj taip pat iš savo 0,0001 bitkoino nusipirks vilą.

Noras gauti viską, nedarant nieko, dažniausiai prasideda jaunystėje. Kuomet iš matematikos gavus prastesnį pažymį sužinoma apie milijonierius, kurie jokio universiteto net nebaigė. Nes reikia kažkaip save pasiguosti. Reikia tikėti, kad tavo unikalūs ir nuostabūs gebėjimai nėra moksle, jie yra kitur.
Tautvydas Marčiulaitis

Vienok tai yra nuostabu. Šis gilus tikėjimas, kylantis iš kognityvinių nuokrypių, kurie leidžia atmesti faktus, objektyvią realybę bei patikėti, kad tu, būtent tu, esi gudresnis už visą likusį pasaulį. Kad visi bandantys tave pažadinti iš sapno yra kvailiai, kurie nieko nesupranta. O tu juk viską žinai, Reddit‘e skaitei.

Nors dabartinis kripto vajus geriausias žmogaus savybes atskleidžia puikiausiai, tačiau tokia būsena, tik kiek lengvesnė jos forma, mums yra įprasta. Milijonai žmonių kiekvieną dieną skaito horoskopus ir, nors visiems sako, kad netiki, iš tikro stengiasi, tik dėl viso pikto, vengti to, ko horoskopas liepia.

Taip pat milijonai žmonių perka loterijų bilietus. Juk nežaisi – nelaimėsi, taip? Nevisai. Jei žaisi, garantuotai ilguoju laikotarpiu prarasi daugiau pinigų, nei laimėsi. Tačiau kam įdomu ta matematika, juk yra, kas laimi! Kuo aš blogesnis?

Noras gauti viską, nedarant nieko, dažniausiai prasideda jaunystėje. Kuomet iš matematikos gavus prastesnį pažymį sužinoma apie milijonierius, kurie jokio universiteto net nebaigė. Nes reikia kažkaip save pasiguosti. Reikia tikėti, kad tavo unikalūs ir nuostabūs gebėjimai nėra moksle, jie yra kitur.

Retais atvejais tai yra tiesa. Nors bendrąja prasme išsilavinimas nekenkia niekam, tačiau yra žmonių, kurie save versle realizuoja žymiai geriau nei akademiniuose sluoksniuose. Todėl ir visuomet pervertinama aukštojo išsilavinimo būtinybė yra nesąmonė. Kaip bebūtų, kreivas suvokimas apie šiuos dalykus geruoju nesibaigia.

Kam ta realybė, juk iš specialiai surinktų detalių sudėliotas paveikslas, kuris leidžia tikėti, yra nepalyginamai gražesnis. Nes realybėje tie kliedesiai apie nieko neveiksiu, bet viską turėsiu, yra juokingi. O svajonėse – nuostabūs.
Tautvydas Marčiulaitis

Yra žmonės, kurie sako, kad mokslai ne jiems, todėl eina ir su savo gyvenimu kažką daro. Ar lipdo verslą, ar monetizuoja savo hobį, tačiau realiai įgyvendina savo užmojus. Su jais viskas yra gerai ir juos versti eiti būti akademikais yra kvailystė.

Tačiau dažniausiai situacija būna kiek kitokia. Žmogus pareiškia, jog su mokslu jam ne pakeliui, o tuomet neveikia nieko. Tik aiškina, kad va, visų didžiausių technologinių įmonių įkūrėjai universitetų nebaigė, o A. Einšteinui mokykloje matematika nesisekė.

Nors didžioji dalis tų įkūrėjų universitetų nebaigė tik todėl, kad nebeturėjo akademiniams reikalams laiko, nes kompanijos augo per sparčiai. Tačiau iki tol studijavo prestižiniuose universitetuose, kur įstoja tik aukščiausius rezultatus mokyklose rodantys mokiniai. O Einšteinas nuo mažens buvo stiprus matematikas. Tad mitai apie jį greičiausiai buvo sukurti kokios supermamytės, kuri norėjo pateisinti savo vaiko tingumą.

Bet kam ta realybė, juk iš specialiai surinktų detalių sudėliotas paveikslas, kuris leidžia tikėti, yra nepalyginamai gražesnis. Nes realybėje tie kliedesiai apie nieko neveiksiu, bet viską turėsiu, yra juokingi. O svajonėse – nuostabūs.

Visa tai yra šiandienos kriptovaliutų rinka, tik kiek kita forma. Kiekvienas nori būti nuostabus, unikalus, puikus. Todėl, tik gavęs galimybę, įtiki, jog šį kartą viskas yra kitaip. Pagaliau jo genialumas bus apdovanotas, nesėkmės liks toli praeityje ir, beveik be jokių pastangų, gyvenimas taps pasaka.

Daug nereikia. Užtenka nusipirkti loterijos bilietą, ar tai bitkoiną, ir laukti. Laukti, tikėtis ir žinoti, kad viskas bus gerai. Kad dar spėsi uždirbti kalnus. Kad dar savaitė, mėnesis, metai ir viskas bus gerai. Gyvenimas taps gražus, garaže stovės S coupe‘as, o tikra meilė taip pat ateis – ne dėl pinigų, savaime suprantama, o dėl visuotinės tavo unikalumo epifanijos.

Tad pirk, brol, bitkoiną. Susitvarkyk savo gyvenimą. Šį kartą viskas yra kitaip, šį kartą viskas paprasčiau. Nereikia nei darbo, nei pastangų, nei galvos sukti. Rinka gali tik kilti, uždirbti gali visi. Kiekvienas ketvirtakursis ar jaunesnysis specialistas gali gyventi kaip karalius. Tereikia tuo tikėti ir nusipirkti bitkoiną.