Tačiau Seime R. Karbauskis nepaskandinamas. Šios problemos nuteka nuo R. Karbauskio it vanduo nuo žąsies. Balsuojant už biudžetą jis surinko daugiau nei 80 balsų, kas buvo sunkiai tikėtina, ir net Povilas Urbšys, R. Karbauskio ir valstiečių moralinio veido sergėtojas, vis dar tiki R. Karbauskio idealais ir kritikuodamas jį dėl painiavos su frakcijos moterimis tarp eilučių sako: ne Ramūnas čia kaltas, o toji intrigantė, galvą jam apsukusi G. Kildišienė.

Moterys – tema tokia subtili, betgi ji nekenksminga. Čia viena moteris, čia kita, patriarchalinių pažiūrų lietuviui vis tiek juk dėl visko kalta moteris – ji sugundė, apgavo ar intriguoja. Tačiau trąšos – jau rimčiau.
Indrė Makaraitytė

Trąšų klausimu valstiečių frakcija labai tyli. Ir tas pats P. Urbšys sako, kad taip, klausimai iškelti, R. Karbauskis turėtų atsakyti. Bet R. Karbauskis neatsako ir P. Urbšys kol kas klausimų iš savo pusės dėl trąšų jam nekelia. Jam taip pat atrodo, kad R. Karbauskio šeimos verslo reikalai viešumo sulaukė tik todėl, kad iškėlė neskaidraus finansų tvarkymo problemą LRT.

Mažiau drąsius ir savarankiškus valstiečius ši versija taip pat visiškai tenkina. Remiami prie sienos jie mykia, kad kai bus tyrimo išvados, jie ir pasisakys. O kol jokio tyrimo nėra, duomenų nėra ir kalbėti apie ką – nėra.

Moterys – tema tokia subtili, betgi ji nekenksminga. Čia viena moteris, čia kita, patriarchalinių pažiūrų lietuviui vis tiek juk dėl visko kalta moteris – ji sugundė, apgavo ar intriguoja. Tačiau trąšos – jau rimčiau.

Trąšos – esmė . Čia pinigai, už kuriuos ir „supirkta“ valstiečių frakcija.

Seimo rinkimus laimėjo R. Karbauskio pinigai, už jo pinigus padarytas įdirbis Naisiuose ir aplink – Naisiai per rinkimus jau buvo išsuktas ženklas – ir S. Skvernelio žinomumas ir tuometinis populiarumas, o ne garbingų kandidatų ir jų darbų eilė. Šis aspektas tolstant rinkimams vis labiau pasimiršta, bet retas kuris, su valstiečiais atėjęs į Seimą, politikas iš savo kišenės galėjo apmokėti brangią rinkimų kampaniją.

„Prieš septynerius metus mes su Ramūnu Karbauskiu sugalvojom šitą idėją, ji visai ne nauja, Sveikos gyvensenos komisija“, – sako D. Kepenis. Ir aiškina, kad tokia komisija reikalinga, nes Aurelijus Veryga, Sveikatos apsaugos ministras, taip pat iš sveikuolių tarpo, yra užkrautas vaistų kainomis ir medikų atlyginimais ir jam tikrai ne iki sveikos gyvensenos reikalų. O D. Kepenis yra pasiryžęs pinigus, kurie „sudeginami“, jo žodžiais, kažkaip šiaip sau, paimti ir panaudoti žmonių edukacijai.

Idėjos geros, niekas neginčija. Lietuvos žmonės ir sirgti galėtų mažiau, ir mirti mažesniais tempais nuo širdies ir kraujagyslių ligų, ir žymiai sutaupyti, jei jiems nereiktų tiekos vaistų.

Net ir D. Kepenis pripažįsta, kad nors Komisijos iki šiol nebuvo, įstatymai ir kiti teisės aktai visi yra. Kaip ir nieko netrūksta. Dabar dar ir Vyriausybė sava, ne kokia liberalų ar konservatorių, jau ir net ministras sveikuolis. Ko dar reikia, kad ruonių gretos papilnėtų? Nejaugi tik Sveikos gyvensenos komisijos trūko, kad Lietuvoje žmonės pradėtų labiau rūpintis, kad nesirgtų. Tai jei tik tiek, tebūnie kad ir dešimt tokių komisijų.

Bet, mielieji, naujos Seimo komisijos funkcija yra visai kita.

Pinigų, sako D. Kepenis, reikia pinigų edukacijai. Kitaip tariant, reikia pinigų specialiems centrams, kurie mokytų žmones sveikos gyvensenos. D. Kepenis labai aiškiai sako – reikia atskiros biudžeto eilutės.

Jie ir yra smogiamoji Ramūno Karbauskio jėga. Pirma, jie dėkingi už pareigas. Antra, jie dėkingi už rūpestį. Trečia, jie dar nelabai patyrę, o gal ir niekada tokie nebus. O ketvirta – jie mano, kad kitaip ir būti negali. O visų svarbiausia – kas jie būtų be R. Karbauskio?
Indrė Makaraitytė

Štai turim dar vieną, kone chrestomatinį, atvejį, kaip yra palaikomas lojalumas. Postai ir pinigai.

Jei ir toliau reikalai judės taip, kokia trajektorija juda dabar, kitų metų biudžete turėtų atsirasti atskira eilutė sveikuoliškumo edukacijai. D. Kepeniui, nelabai tempiančiam iki Sveikatos reikalų komiteto vadovų, bet reikalingam, kuriama komisija. Tada – biudžeto eilutė. Ir tokių veidų – ne vienas. Kai kam postas buvo pats Seimo nario mandatas. Kitiems, svarbesniems ir labiau prakutusiems, komitetų vadovų pozicijos. Galimybė būti svarbiems ir reikšmingiems. Jiems patikimos funkcijos. Pareigos. Pareigos yra ir įtaka.

Jie ir yra smogiamoji Ramūno Karbauskio jėga. Pirma, jie dėkingi už pareigas. Antra, jie dėkingi už rūpestį. Trečia, jie dar nelabai patyrę, o gal ir niekada tokie nebus. O ketvirta – jie mano, kad kitaip ir būti negali. O visų svarbiausia – kas jie būtų be R. Karbauskio? Net ir S. Skvernelis be R. Karbauskio ir jo įtakos Seimui – vienas lauke karys.

Ir toji smogiamoji jėga R. Karbauskiui leidžia nebijoti sunkių klausimų apie šeimos verslą – galimas manipuliacijas trąšų sudėtimi, išvengiant mokesčių ar diriant silpnesniųjų kailį.

D. Kepenis pažadą iš R. Karbauskio leisti jam formuoti sveikos gyvensenos politiką ir tam turėti atskirą biudžeto eilutę gavo prieš septynerius metus. Kažin, kiek kainavo Seimo Pirmininko Viktoro Pranckiečio lojalumas? Tik šis postas ir per „Agrokoncerno“ įmonę V. Pranckiečio žmonai priklausančio žemės sklypo nuoma?

Bet kai reikia sprendimų, ši lojalistų kariauna dirba išsijuosusi.

R. Karbauskis interesų urėdijose, matyt, didelių neturėjo, tai reforma pavyko. Tačiau kol nepatenkintas R. Karbauskis aukštojo mokslo reforma, visa tai stringa. Skubos tvarka padidina atlyginimus prokurorams ir STT agentams – S. Skvernelis vis dar yra R. Karbauskio pusėje, tad jis leidžia premjerui statyti savo bastioną. Bet R. Karbauskiui nepatinka Medikų sąjūdis, jis įtaria jį esant opozicijos įrankiu, tad Viktoras Pranckietis, R. Karbauskio paliepimu ir S. Skvernelio suderinimu, netgi rizikuoja savo reputacija ir ne pagal planą įvykusį balsavimą už medikų rezidentų algų kilstelėjimą keičia kitu ir galiausiai laimi. O pamynę bet kokį orumą ir pametę proto likučius, R. Karbauskiui paliepus, mat jam reikėjo atsilyginti saviems ūkininkams, tiems, kurie neina ir neskundžia R. Karbauskio dėl trąšų reikalų, už nukarpytas mokestines lengvatas, Agnė Širinskienė ir Mindaugas Puidokas bando įrodyti Seimui, kad žemė – nusidėvintis turtas ir kad ūkininkams, įsigijusiems žemę, reikia pinigų kompensacijoms netgi sandoriams atbuline data.

Sakote, nuo prastų teisėsaugininkų lietuviams šiaušiasi plaukai, tačiau S. Skvernelis su R. Karbauskiu nereikalauja, kad prokurorai ir STT agentai pradėtų dirbti geriau, kad užsidirbtų atlyginimus. Bet būtent toks reikalavimas keliamas kitiems viešojo sektoriaus darbuotojams.
Indrė Makaraitytė

Ir net po metų man vis tiek neduoda ramybės tas pats klausimas – kas yra R. Karbauskis.

Valstiečių atėjimas į valdžią išties išjudino daug užsistovėjusio vandens. Taip, tai susiję su Prezidentės Dalios Grybauskaitės įtaka šiai Vyriausybei ir jos skirtaisiais ministrais.

Tačiau šis, iš pažiūros naivus, mėlynakis iš Naisių, kuris esą nori gero, tą gerą taip, kaip geriausiai supranta. O supranta taip, kaip visada elgėsi Naisiuose ir ko išmoko iš savo tėvo – kolūkio pirmininko. STT agentai ir prokurorai iš Lietuvos neemigruoja, bet jauni gydytojai kraunasi lagaminus. Sakote, nuo prastų teisėsaugininkų lietuviams šiaušiasi plaukai, tačiau S. Skvernelis su R. Karbauskiu nereikalauja, kad prokurorai ir STT agentai pradėtų dirbti geriau, kad užsidirbtų atlyginimus. Bet būtent toks reikalavimas keliamas kitiems viešojo sektoriaus darbuotojams. Kol nebus reformų ir darbo rezultatų, tol nei medikai, nei gydytojai, nei dėstytojai didesnių atlyginimų nesulauks.

Taip, pensininkai labai skurdžiai gyvena, bet iš Lietuvos emigruoja jauni žmonės, kurie dabar jau mato, kad nei mokesčių sistema, nei būsimoji pensija jų visai neskatina čia likti. Ne jie svarbiausi. Svarbiausi – rinkėjai, o rinkėjams dabar reikia didesnių pensijų.

Smulkieji ūkininkai, nuvaryti nuo žemės už skolas, anokia čia problema. Smulkiesiems ūkininkams net nebūtų priklausiusi pataisa, kuri būtų leidusi įsigytą žemę nurašyti į nusidėvėjimus. Jie toli ir maži, jie profsąjungos nesukurs, o Tomas Tomilinas, liaudies žmonių gynėjas iš troleibuso, kažkaip nepuola nei smulkiųjų ginti, nei baudžiavos atvejų tirti, nei R. Karbauskio klausti. R. Karbauskis jį iš skurdo ištraukė, atsivesdamas į Seimą ištraukė. Galima juk prieš kai ką ir užsimerkti.