Kas gi įvyko? Opozicija – tai yra konservatoriai ir socialdemokratai – pateikėme siūlymus, kad gydytojų rezidentų algos būtų keliamos bent 30 proc. Jaunieji gydytojai dabar gauna bazinę algą, kuri siekia apie 320 eurų „į rankas“ nuo pat 2008 m. Vienas naktinis budėjimas gali kainuoti vos 7 eurus. Gerėjant ekonominei situacijai rezidentų alga nė karto nebuvo peržiūrėta. Nemokamose studijose studijuojantys rezidentai dar gauna 364,8 eurų stipendiją, bet nuo jos neskaičiuojami socialinio draudimo mokesčiai, todėl jeigu jauna rezidentė laukiasi vaikelio, jos motinystės išmoka bus skaičiuojama nuo plikos algos, tai yra nuo 320 eurų „į rankas“.

Tuo tarpu šie jauni žmonės kuria šeimas, nori auginti vaikus, įsigyti būstą, tačiau rezidentų darbo užmokestis labai riboja jų galimybes. Dėl mažų atlyginimų jie negauna banko paskolų būstui. Tikrai nemažai jaunų medikų mes netenkame dėl to, kad atvargę tokiomis sąlygomis, jie ryžtasi išvažiuoti darbui į užsienį, kur jų gebėjimai ir profesionalumas įvertinami kur kas geresnėmis algomis ir gyvenimo sąlygomis.

Lietuvoje dirbantys jaunieji gydytojai priversti atlaikyti tuos konvejerio krūvius, kurie dabar prislėgė visą sveikatos priežiūros sistemą – kur paciento priėmimui gydytojas gali skirti keliolika minučių ir nežino, kaip jas padalinti, kad ir žmogus būtų apžiūrėtas, ir viskas teisingai įforminta.

Trumpai pristačiau žmones, dėl kurių aš pats teikiau projektą trečdaliu didinti rezidentų atlyginimus nuo kitų metų gegužės, o konservatoriai – nuo sausio. Tuo tarpu valdantieji parodė turintys kitų planų ir kitų interesų, kaip dalinti pinigus.

Seime svarstant šį klausimą – 2 balsų persvara lėmė rezidentų algų naudai. Valdantieji puolė perbalsuoti, nors iš naujo balsuoti galima tik esant vieno balso persvarai. Opozicija ėmėsi kraštutinės priemonės – protestuodami prieš drastiškas ir neleistinas Seimo pirmininko priemones paliko salę ir toliau nedalyvavo posėdyje, kol valdantieji sutiko tartis ir pripažino, kad pirminis balsavimas dėl gydytojų rezidentų atlyginimų buvo teisėtas. Vis dėlto balsuojant dėl viso įstatymo valdančiųjų balsais jis buvo atmestas. Valdantieji galutinai patvirtino, kad ne gydytojai ir ne jų algos galvoje – jie sutelkė balsus, kad būtų pasipriešinta rezidentų algų didinimui.

Tą dieną Seime skubos tvarka buvo priimtos Prokuratūros įstatymo pataisos – kur prokurorams atlyginimai keliami keliais šimtais eurų. Taip pat buvo pasirūpinta STT pareigūnų gerove.

Valdantieji pasirinko savo prioritetus – jėgos struktūras. Aišku, kad reikia dėmesio ir joms. Tačiau premjero ta proga išsakyti argumentai vis dėlto šokiruoja. Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis pareiškė, kad „jeigu mes norime proveržio valstybėje, kalbant apie skaudulius, kuriuos jiems tenka operuoti, tai prokuroras turi būti ir motyvuotas, ir socialiai apsaugotas“. Išeina, kad proveržį valstybėje, valdančiųjų manymu, gali užtikrinti pareigūnai ir skaudulius operuoja taip pat tik jie. Tuomet ką operuoja medikai? Dar vienas pareigūnų algų kėlimo argumentas – prokurorų patiriamas nuolatinis stresas. O mokytojai, medikai, kiti darbuotojai nepatiria streso?

Šioje situacijoje mane patį kaip mediką labiausiai stebinantis dalykas vis dėlto buvo tai, kad kartu su valdančiaisiais algas prokurorams skubos tvarka kėlė autoritetingi Seimo nariai, nemažai metų dirbę sveikatos priežiūros sistemoje. Tai ar dėl to reikėjo taip įsikibus likti valdančiojoje koalicijoje, kad galėtų ciniškai nusispjauti į jaunųjų medikų indėlį į valstybės proveržį?