Tai – logiški ir suprantami siūlymai. Jiems, bent jau taip atrodė, iš esmės buvo pritarta valstybės institucijų atstovų susitikimuose, kuriuose dalyvavau ir aš. Šiuos siūlymus palaikė ir EBPO ekspertas, kuris šią vasarą lankėsi Lietuvoje. Dėl kitų detalių – įmokų dydžių, jų šaltinių ir proporcijų, išmokų sistemos pertvarkos diskusijos vyksta toliau ir, tikiuosi, artimiausiu metu bus baigtos. Šių detalių ministras ir nekomentavo, tačiau vis tiek susilaukė neetiškų išpuolių ir kritikos iš Lietuvos banko vadovo bei pensijų fondų atstovo. Kritikos už tai, kad išsakė nuomonę apie tai, už ką yra tiesiogiai atsakingas – pensijų sistemą ir jos pertvarkos planus!

V. Vasiliauskas leido sau pašiepti ministrą, pavadindamas jo aiškius ir racionalius siūlymus „atskirais pasąmonės šūksniais“. Taip komentuodamas Vyriausybės nario pasisakymą jis ne tik pasielgė galimai neetiškai, bet ir, mano manymu, pažeidė centrinio banko vadovui keliamą reikalavimą nesivelti į politinius procesus ir ginčus. Smarkiai abejoju, ar Lietuvos banko vadovas apskritai turi reikiamos kompetencijos kalbėti apie pasąmonę. Nebent pastaruoju metu intensyviai studijavo psichologiją ir psichoanalizę. Š. Ruzgys, Lietuvos investicinių ir pensijų fondų asociacijos prezidentas, matyt, padrąsintas V. Vasiliausko komentarų, taip pat pasistengė neatsilikti ir savo publikacijoje užsiminė apie „balsavimą kojomis“. Ragina visus antrosios pakopos dalyvius, daugiau kaip milijoną žmonių, emigruoti iš Lietuvos?

Antrąją pakopą būtina pertvarkyti, remiantis ministro L. Kukuraičio išvardintais principais. Tokia, kokia yra dabar, ši pakopa likti negali, nes tai yra ne pensijų, o paprasčiausia kaupimo sistema. Iš beveik 40 tūkstančių jau sulaukusiųjų pensinio amžiaus ir baigusių kaupti pensijų fonduose viso labo tik vienas procentas (!) įsigijo anuitetą – teisę į pensijų išmoką. Kiti dėl pernelyg mažų fonduose sukauptų sumų tegavo vienkartinę išmoką, o jų „Sodros“ pensija sumažėjo. Kaupimas, be abejo, yra gerai, bet kodėl jis turi būti daromas dabartinių pensininkų, kitų mokesčių mokėtojų ir pačių kaupiančiųjų būsimų pensijų dydžio sąskaita?

Todėl tokia antroji pakopa, kokia šiuo metu veikia Lietuvoje – finansinis nesusipratimas, grįstas ekonominiais mitais, kai kurių valstybės pareigūnų nekompetencija ir paprasčiausiais interesais. Pirmiausia, finansiniais interesais tų, kurie pelnosi iš šios sistemos ir viešųjų finansų įmokų į ją. Tarp jų yra ir Š. Ruzgys. Taip pat interesais kai kurių ministerijose ir kitur užsilikusių biurokratų, kurie yra įtikėję, kad jie, sukūrę tokią antrąją pakopą, atliko kažkokią esminę pensijų reformą ir visomis išgalėmis stengiasi ją išsaugoti, nieko iš esmės nekeisdami. Antroji pakopa tikrai atneš naudos ir uždirbantiems kelis tūkstančius eurų per mėnesį, nes jų „Sodros“ pensija dėl dalyvavimo šiame pensijų kaupime sumažės nedaug arba nesumažės iš viso. Tokių kaupiančiųjų – vos keli procentai, tačiau abu „komentatoriai“, be abejo, yra tarp jų.

Antrosios pakopos nauda tikriausiai tiki ir dalis tų, kurie uždirba mažiau, nes jie mano, kad geriau bent kažką gauti iš „Sodros“ ir, galbūt, palikti šias lėšas savo vaikams, nei tikėtis didesnės pensijos iš socialinio draudimo sistemos. Nes kai kurie pensijų fondų ir bankų atstovai, taip pat liberalūs ekonomistai ir politikai nuolatos tikina, kad „Sodra“ ateityje gali visai išnykti, todėl neverta ja pasitikėti. Tad pensijų fondai sėkmingai veikia kaip savotiški bankomatai, padedantys antrosios pakopos dalyviams „išsigryninti“ bent dalį lėšų iš „Sodros“ ir valstybės biudžeto. Tokius „bankomatus“ būtina išmontuoti ir pakeisti juos tinkamai veikiančia pensijų sistema.

Būtent dėl tokio interesų „Gordijaus mazgo“ ir yra sunku rimtai pertvarkyti antrąją pakopą, nors ekonominių argumentų tam yra begalė. Jie ne kartą buvo viešai išdėstyti, taip pat ir prieš kelis metus, kuomet kartu su R. Lazutka ir R. Kuodžiu siūlėme ką ir kaip reikėtų daryti su šia pakopa. Tuomet buvau apkaltintas siekiu ją nacionalizuoti, nors mano tikslas buvo ir yra ją privatizuoti bei tinkamai sutvarkyti. Esu įsitikinęs, kad visos pensijų sistemos pertvarkos tikslai – a) užtikrinti didesnes pensijas iš abiejų pakopų („Sodros“ ir antrosios), sudarant galimybes mokėti didesnes nei numatyta šiuo metu kaupiamąsias įmokas iš patvarių finansavimo šaltinių ir b) panaikinti prieštarą ir konkurenciją tarp šių dviejų pakopų. Atrodo, kad panašiai mąsto ir ministras L. Kukuraitis. Belieka sulaukti, kol prie mūsų prisijungs ir kiti valstybės institucijų vadovai.

Na, o dabartinės ydingos ir neefektyvios antrosios pensijų pakopos lobistai turėtų suprasti, kad jų neetiški komentarai, gąsdinimai, sabotažas ir bandymas kurstyti emocijas bei priešinti visuomenės grupes jiems nepadės. Ši pakopa bus pertvarkyta. Su jų dalyvavimu, ar be jo.