Seimo kontora rašo ir rašo. Laiškus LRT. Pagal Naisių vasarą. 80 Seimo narių ilgiau rašinėjo į LRT nei skaitė Valstybės biudžeto įstatymo projektą. Kurį eilinis Seimo valstietis skaitė maždaug tiek, kiek truko į Seimą Skvernelio atsivesto Kalvarijos policininko Gaižausko surengtas mentiškas Seimo narės Armonaitės tardymas: „Prisipažink, kad esi narkomanė, o tai, kad žiebsiu!“

Nebuvo kada. Iš pradžių jie sunkiai ėmė Valstybinės lietuvių kalbos komisiją. Paskui VLKK slapta kūrė Kalbos politikos komitetą. Po to šturmu užėmė Lukiškių aikštę. Apmovė gydytojus, slaugytojas ir ypač rezidentus. Iš tiesų, kam reikia tų jaunų gydytojų? Kad akis valdžiai draskytų?

Dar įsakė „su aistra“, kaip įprasta geležinio Felikso kontoroje, a la mentas Gaižauskas „prisipažink, kad vartoji“, ištardyti kiekvieną ligonį. Prieš gydant. O jei per tardymo metu užsilenks, tai taip tokiems ir reikia.

Tarp šių sunkių mūšių, kaip įprasta brigadininkams, pagal Pirmininko Karbauskio diktatą jie ilgai blusinėjosi, kiek uždirba jo kritikai. O dėl 9,5 mlrd. eurų, kuriuos jie turėtų saugoti kaip savo trumparegės akies vyzdį, tai didelis čia daiktas. Kaip Pirmininkas liepė, taip ir balsavo.
Ne pirmas kartas, kai Seimas daro greituką su svarbiausiu metų įstatymu.

LRT atsakymai sukėlė dar daugiau abejonių, ant balto arklio į viešas lankas joja Karbauskis. Taip, rašydamas šieno konfiskavimo kvitą, jodavo Naisių kolchozo brigadininkas, rudenį apmatavęs kaimiečio šieną ir nustatęs, kad dar vieno baudžiauninko tvarte rasta pora glėbių daugiau nei leido Partija. O kiek nuo visų kolchozo narių ir ne tik šieno nusuka Partija ir Pirmininkas savo gretoms, milenoms ir sau – ne baudžiauninkų reikalas.

Taip, rašydamas šieno konfiskavimo kvitą, jodavo Naisių kolchozo brigadininkas, rudenį apmatavęs kaimiečio šieną ir nustatęs, kad dar vieno baudžiauninko tvarte rasta pora glėbių daugiau nei leido Partija. O kiek nuo visų kolchozo narių ir ne tik šieno nusuka Partija ir Pirmininkas savo gretoms, milenoms ir sau – ne baudžiauninkų reikalas.
R. Valatka

Kaip tada su Karbauskio neatsakymais į 24 Jakilaičio klausimus apie rusiškas trąšas, pagal galimai žulikišką schemą permetamas per ES sieną apeinant antidempingo muitus? Kaip su iš ūkininkų rudenį supirktais pašariniais grūdais, kurie pavasarį stebuklingai pavirsta maistiniais?

Seimo daugumos lyderio neatsakymai į tokius klausimus, kurie liudija valdžios ir nuosavo verslo akivaizdų sulipimą, bet kurioje demokratinėje valstybėje būtų automatiškai užskaitomi kaip kaltės pripažinimas. Tik ne Lietuvoje. Čia valdžią paėmusiems verslininkams galioja kiti standartai.

Karbauskis pabandė atsikirsti, apkaltindamas Jakilaitį, kad tas sumoka tik 0,3 proc. mokesčių. Bet tik apsijuokė. Grynąjį pelną su apyvarta supainiojo. Penktokai, mokomi iš vadovėlio „Ekonomika per 31 valandą“, ir tai tokios klaidos nepadarytų. Karbauskis smagiai gavo atgal, nuliūdo, tyli, o tylomis gilią mintį audžia: ot, jeigu paimsiu po Naujųjų LRT, tai ir 24 Jakilaičio klausimus visi pamirš.

Klausimų tik daugės. Žurnalistė R. Karmazaitė pridėjo dar 11. Šoumenas H. Mackevičius, prisiminęs, kad studijavo mediciną ir išmano chemiją, suveilojo Karbauskį ir jo įtartiną rusiškų trąšų permetimą per ES sieną taip, kad tam tik po zuperiniu maišu slėptis.

O čia dar paaiškėjo, kad Seimo pirmininkas metus slėpė faktą, kad jo žmona pelnosi iš Karbauskio „Agrokoncernui“ nuomojamos žemės. Bizniukas nedidelis, neša tik 5000 eurų per metus, bet malonus. Tik kam tokio malonumo gėdytis? Ar ne todėl, kad tas Pranckiečių biznio kūdikis buvo pradėtas vos dvi dienos po to, kai Pranckietis tapo Seimo pirmininku? Bonusas už būsimą lojalumą? Karbauskio karvė tiek dar suprastų.

Klausimų tik daugės. Žurnalistė R. Karmazaitė pridėjo dar 11. Šoumenas H. Mackevičius, prisiminęs, kad studijavo mediciną ir išmano chemiją, suveilojo Karbauskį ir jo įtartiną rusiškų trąšų permetimą per ES sieną taip, kad tam tik po zuperiniu maišu slėptis.
R. Valatka

Bet grįškime prie klausimų Karbauskiui ir to, ką su tais klausimais turėtų daryti Seimo opozicija, tyrimų žurnalistai, bet ypač – keli dar nenupušę valstiečiai, o pirmiausia Seimo NSGK pirmininkas Bakas, pastatytas priekyje spec. komisijos, turinčios ištirti įtartinus verslininkų ir politikų ryšius.

Bakas jau turėjo pradėti tyrimą pagal Jakilaičio klausimus. Nepradėjo. Kad tokio lėto mąstymo žmogui būtų lengviau, tenka pakartoti kelis svarbesnius klausimus, kurie patys skamba kaip kaltinamoji išvada Karbauskiui.

Bako komisiją, Muitinę ir Mokesčių inspekciją turintys supurtyti klausimai:

4. Kodėl, ES pradėjus taikyti antidempingo muitus Rusijos pagamintoms azotinėms trąšoms, su jumis susijusios įmonės pradėjo įvežti „nešvarią“ salietrą su keliais proc. fosforo ar kalio trąšų priemaišų? 6. Ar su jumis susijusios įmonės įveža maišytas trąšas, siekdamos išvengti antidempingo muitų, ar tik pateikia Lietuvos institucijoms suklastotus dokumentus, esą tos trąšos turi jau minėtų priemaišų, ir joms antidempingo muitai netaikomi?

7. Ar su jumis susijusios įmonės, įveždamos „nešvarią“ salietrą ir taip išvengdamos rusiškai salietrai taikomo antidempingo muito, galėjo Lietuvai per metus nesumokėti apie 3,25 mln. eurų mokesčių? 9. Ar paaiškėjus, kad Rusijos trąšų gamintojai su savo parankiniais Lietuvoje sugalvojo schemą, kaip apeiti antidempingo muitus, Europos Komisija tokius muitus turėtų taikyti visoms Rusijoje pagamintoms azotinėms trąšoms? 10. Ar Muitinės departamentas ir Mokesčių inspekcija neturėtų pradėti patikrinimų dėl galimai nuslėptų mokesčių įvežant rusiškas trąšas?

11. Pone Karbauski, gal galite papasakoti, kaip su jumis susijusios įmonės perėmė prekybos rusiška žemės ūkio technika verslą? 12. Gal galite prisiminti aplinkybes, kuriomis Prunskienės vadovaujama Žemės ūkio ministerija grūdų valymą ir džiovinimą prilygino perdirbimui? 14. Kokie Prunskienės vadovautos ministerijos sprendimai leido su jumis susijusioms įmonėms įsirengti grūdų elevatorius Šeduvoje ir kt.? 15. Ar galite patvirtinti, kad partijos, kurios vicepirmininkas minimu laiku buvote, vadovės Prunskienės vadovaujamos ministerijos skelbiami paraiškų priėmimo terminai galėjo būti tokie trumpi, kad paraiškas galėjo spėti parengti tik su jumis susijusios įmonės?

17. Pone Karbauski, gal galite nurodyti, kodėl su jumis susijusios įmonės superka maistinius, pašarinius kviečius ir kvietrugius, o parduoda daugiausia tik maistinius kviečius? 18. Kiek per pastaruosius trejus metus su jumis susijusios įmonės supirko maistinių kviečių, pašarinių kviečių ir kiek kvietrugių? 21. Gal galite papasakoti, kaip pašarinius kviečius ir kvietrugius paversti maistiniais kviečiais? 22. Kaip su jumis susijusios įmonės perimdavo žemę iš skolingų ūkininkų?

24. Ar kilus įtarimų, kad asmuo jūsų vadovaujamoje frakcijoje Seime įdarbintas fiktyviai tik todėl, kad kai kurie asmenys galėtų pasisavinti jo algą, turėtų būti pradėtas ikiteisminis tyrimas?

25. Kaip įmanoma Kauno marių regioniniame parke be leidimo apsitverti mišką, pažeidžiant Miškų įstatymą, o prie to paties dar aptverti ir visą Burių gatvę? 26. Ar tik jums priklausančios įmonės gali parke be leidimo iškirsti medžius, buldozeriu suardyti reljefą, kad atvertų vaizdą į vandens telkinius pro naujai statomų vilų langus? 27. Ko siekėte sakydamas, kad prie marių kursite asteroidų stebėjimo stotį, nors iš tiesų statotės prabangią rezidenciją?

Galima būtų klausti ir plačiau. Pvz., ar gražu Skvernelio Vyriausybei bus spausti Jonavos „Achemą“, kad ši išlaikytų laivą „Independence“, kai jos vidaus rinką akyse užgrobia Seimo daugumos lyderio valdomas „Agrokoncernas“, užverčiantis tą rinką pigesne rusiška salietra?

Faktai pamąstymui: pernai, kai Karbauskio dar nebuvo valdžioje, „Agrokoncernas“ įvežė 54,9 tūkst. tonų rusiškos salietros ir jos pakaitalų. Šįmet – jau 65 tūkst. tonų. Kiek įveš kitąmet?

Ar bent įsivaizduojate, kaip ūžtų Seimo naisynė, jei tiek neaiškios salietros pro muitinės, Mokesčių inspekcijos ir Briuselio pirštus įvežtų koks Numavičius, Mockus, Dargis ar Matijošaitis? Karbauskininkai net sapne turbūt kauktų ant visų tylinčiųjų: „Nupirkti rusiškos salietros gabentojų!“

Ar bent įsivaizduojate, kaip ūžtų Seimo naisynė, jei tiek neaiškios salietros pro muitinės, Mokesčių inspekcijos ir Briuselio pirštus įvežtų koks Numavičius, Mockus, Dargis ar Matijošaitis? Karbauskininkai net sapne turbūt kauktų ant visų tylinčiųjų: „Nupirkti rusiškos salietros gabentojų!“ Kodėl dabar tylit, vaikinai?
R. Valatka

Kodėl dabar tylit, vaikinai? Todėl, kad jūsų net pirkti nereikia – tupite vėželiu Lietuvą pastačiusio Skrudžo Makdako kišenėje, ir gaudote kaifą drauge su juo. Bet dabar kiekvienas klausimas Karbauskiui – idėja žurnalistiniam tyrimui. Startas duotas.

O kur ikikalėdinis pozityvas, paklausite? Kaipgi, yra. Šįmet jie mokesčių dar labai mums nepadidino. Pasiliko kitiems metams. Gal todėl net vaikų psichiatras L. Slušnys siūlo, kad geriausia idėja Lietuvai būtų Lukiškių aikštėje pastatyti ne Vytį ar bunkerį, o pakaruoklį, ir kuo realistiškesnį.

Pernelyg sadistiškai realistiška, daktare, bet per daug negali ginčytis: 0,5 km virvės, sumazgytos ant kalėdinės Kauno eglės, labiau pritiktų Pirmininko Karbauskio ūkyje.