Tačiau tai tik pirmieji ėjimai su naująja JAV administracija. Kaip viskas bus toliau, sudėtinga prognozuoti. Neabejoju, kad prasideda rimti procesai, kurie bus kitokie, nei buvo prie Baracko Obamos.

Per pastaruosius šešiolika V. Putino valdžios metų visi JAV Prezidentai pradėdavo nuo to paties – žvelgdavo jam į akis arba perkraudinėdavo santykius. Tačiau šio JAV Prezidento komanda atrodo bent jau turinti planą arba jo ieškanti.

Prezidentas Donaldas Trumpas akivaizdžiai siekia valdyti situaciją, imtis iniciatyvų (tai rodo ir Kurto Volkerio paskyrimas atstovu Ukrainai), o ne vien reaguoti į tai, ką sugalvoja padaryti Kremlius. Deja, bet charizmatiškasis ir populiarus Europoje B. Obama paliko daug vakuumo strategiškai svarbiuose regionuose. Sirija – ryškiausias to pavyzdys. O ir Ukraina iš jo negavo tokios paramos, kurios reikėjo – ginklų apsiginti.

Pacifizmas yra normalus kiekvieno geranoriško žmogaus siekis, tačiau jis atneša dideles nelaimes, jei nusikaltėliams laiku nepasakoma „NE“.

Per pastaruosius aštuonerius metus Kremlius įsitvirtino strategiškai svarbiose pozicijose palei visą NATO perimetrą: Arktis – Karaliaučius – Krymas – Sirija (žr. paveikslėlį).

Galima visaip šaipytis iš detalių, tačiau dabartinis JAV Prezidentas yra aktyvi asmenybė. Netikiu, kad Jam patiktų V. Putino dominavimas.

Suprantama didžiulė JAV atsakomybė už pasaulio ateitį. Suvaldyti agresyvų Kremlių šiandien yra svarbiausia. Gangsteris ne šiaip su šautuvu po Europą švaistosi, jo rankose didžiausias pasaulyje branduolinio ginklo arsenalas. Nuolat modernizuojamas arsenalas.

Šiandien būtina sustabdyti tą keistai užsisukusią karuselę, kai Vakarai, lyg užhipnotizuoti, tik laukia, ką vėl padarys Putinas, kokie bus kiti jo žingsniai? Manau, kad visi svarbiausi asmenys Vašingtone tai puikiai supranta.

Bus kitaip, nei buvo. JAV grįš prie aktyvios politikos. Kritikams burnas turėtų užčiaupti ir Valstybės sekretoriaus Rexo Tillersono pasisakymas Kijeve – sankcijų atšaukimo nebus tol, kol Rusija nepasitrauks iš Ukrainos.

Kokia turi būti mūsų laikysena? Aktyvi. Ypač padedant Ukrainai. Ten mūsų saugumo fronto linija.

R.Juknevičienės paveikslėlis