Ši politinė satyra, parašyta kaip atsakas į 1810 metų valdymo reformą carinėje Rusijoje, man atrodo, labai taikliai atspindi šiandienos situaciją mūsų šalyje.


Poilsio namų „Palangos pušynas“ pirtelės kvartetas nusprendė kėdes perstumdyti iš esmės.
Svarbiausius valstybės registrus valdantis Registrų centras nuo šiol bus pavaldus Susisiekimo ministerijai – rėžė premjeras Saulius Skvernelis. Ir pridūrė: tai leis konsoliduoti valstybės informacinių technologijų ūkį, bus išspręstos įsisenėjusios centro skaidrumo problemos. Suprask: nuo šiol Registrų centras grieš geriau, nei griežė būdamas Teisingumo ministerijos žinioje.


Nuo kitų metų dar vienas blogai grojantis kolektyvas – Kūno kultūros ir sporto departamentas, kuris buvo pavaldus Vidaus reikalų ministerijai, pereis Švietimo ir mokslo ministerijos žinion. Atsidūrę garbingoje Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos draugijoje, „kult-sportininkai“ neišvengiamai turės pasitempti. Kadangi sportininkai atsidurs greta mokslininkų bei mokytojų, kurie šiaip jau negarsėja milijoniniais kontraktais, tai jiems ir biudžetas bus sumažintas. Pagal Finansų ministerijos parengtą projektą, sporto finansavimas sumenks 10 proc. arba 3,5 mln. eurų. Nuo sporto nurėžti milijonai bus išdalinti kitoms sritims, pavyzdžiui, krašto apsaugai.


Aha, kas dar blogai griežia?


Urėdijos. Gerai. Valstybinio miškotvarkos instituto pagrindu kuriame Valstybinių miškų urėdiją ir iškraustome ją į kaimą. Panevėžio rajono savivaldybės taryba skubiai pritaria tam ir nusprendžia perduoti Aplinkos ministerijai Velžio seniūnijoje Katinų kaime esantį buvusios mokyklos pastatą. Bendras pastato plotas – 1 841,17 kv. m. Čia įsikurs Valstybinių miškų urėdija.


Veterinarijos tarnyba taip pat blogai groja. Gerai. Perstumdom kėdes ir čia. Maisto ir veterinarijos tarnyba tampa pavaldi Žemės ūkio ministerijai. Tai leis geriau kontroliuoti tarnybos veiklą. Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas žada optimizuoti šios tarnybos veiklą, pertvarkyti regioninius skyrius, o pertvarką užbaigti iki šių metų pabaigos. O jau tuomet „veterinoriai“ tai užgrieš kaip tikri „stradivarijai“.


Dar Žuvininkystės tarnyba blogai dirba. Iškraustyti ją į Klaipėdą. Ir ne bet kur, ne į valstybines patalpas, kurios neigiamai veikia kurybines galias ir atima bet kokį ūpa darniai griežti, bet į vienam garsiam bankininkui priklausančias privačias 300-420 kv. m ploto biuro patalpas. Nesvarbu, kad tų patalpų nuoma turės būti apmokėta iš valstybės biudžeto. Pinigų yra. Biudžetas juk perteklinis.
Ką ten žuvininkystė. Liūdnai pagarsėjusi Nacionalinė žemės tarnyba išvis tegul kraustosi į Vėžaičius.


Kiek dar valstybinių kvartetų grieža negražiai? Ir ten perstumdysim kėdes, perskirstysime funkcijas. Karaustymo kompanijoms tikrai bus darbo. Juk iš Vilniaus į Kauną, jei gerai pamenu, dar reikės perkraustyti net dvi ministerijas.


Grįžtant prie pasakėčios apie kvartetą, reiktų prisiminti lakštingalą, kuri sakė, kad jei neturi klausos, tai sėsk nesėdęs, vienaip ar kitaip, visvien geresniu muzikantu tu netapsi. Šios pasakėčios pamokymas labai paprastas: kompetencija, gebėjimai ir įgūdžiai yra būtini bet kuriame darbe, kokį bedirbtum. Kėdžių perstumdymas ar geresni instrumentai kvartetui nepadės, jei jo nariai neturės klausos. Tokią paprastą taisyklę tikrai turėtų žinoti „profesionalų“ Vyriausybė.