Nežinau, kas jie tokie, putoja MP SS. Liepia daktarams registruotis. Gerai dar, kad pasižadėjimo neišvykti nepareikalavo. Nes gydytojai privalo. Dar Lietuvoje kunigai privalo. Bet ypač Lietuvoje privalo gydytojai. Juk jie davė Hipokrato priesaiką. Baubia švonderiai ir kiauksi jų šarikovai, darantys po 30 klaidų tekste.

Lietuvoje nieko neprivalo tik valdžios švonderiai ir švonderių rinkėjai šarikovai. Bent skaitėt tą Hipokrato priesaiką? Apie ką ji, galit referuot? Prie Hipokrato priesaikos grįšim. O dabar – apie tai, ko reikalauja gydytojai.

Gerai dar, kad pasižadėjimo neišvykti nepareikalavo. Nes gydytojai privalo. Dar Lietuvoje kunigai privalo. Bet ypač Lietuvoje privalo gydytojai. Juk jie davė Hipokrato priesaiką. Baubia švonderiai ir kiauksi jų šarikovai, darantys po 30 klaidų tekste.
Rimvydas Valatka

Jei trumpai, tai tvarkos. Elementarios valdžios atsakomybės už medikams nuleidžiamus techniškai neįvykdomus įstatymus ir potvarkius. Reikalauja nustoti tyčiotis iš gydytojų ir medicinos.

Reikalavimas Nr. 2. Nedelsiant priimti sprendimą, ribojantį maksimalų gydytojo darbo krūvį ir nustatyti minimalų laiką, skiriamą pacientui.

Kur čia šantažas, premjere? Normalus reikalavimas. Keista, kad tokio dokumento neturite. Tai valdžia šantažuoja gydytojus, priskirdama jiems vis daugiau pareigų be finansinio pagrindimo. Kodėl gydytojai to reikalauja tik dabar? Todėl, kad valdžia galutinai su protu susipyko.

Ne tik šeimos gydytojas, bet ir gydytojas konsultantas, kurie per dieną priima ir po 30 pacientų, nuo Naujųjų turės priimti po 45. Naujas įstatymas lieps šeimos gydytojui visus norinčius primti per savaitę, o konsultantui – per mėnesį. Be papildomų biudžeto asignavimų!

Nr. 3. Gydytojai reikalauja sustabdyti įžūlų „Sodros“ ir Valstybinės ligonių kasos pasipinigavimą taikant gydymo įstaigoms ir gydytojams baudas už administracines paslaugų teikimo klaidas tais atvejais, kai nėra pakenkta pacientui.

Logiška. Kiek galima valdžios pinigus permetinėti iš kišenės į kišenę, imituojant darbą ir dar skurdinant gydymo įstaigas?

Nr. 4. Sveikatos priežiūros įstatymai ir nutarimai turi būti rengiami su medikų profesinėmis sąjungomis ir skelbiami viešai.

Jei tai šantažas, tai Skvernelio šalininkas Seime Urbšys yra moterų teisių gynėjas. Šalis, kuri medicinos reikalus patiki spręsti urbšiams, kepeniams, širinskieniems ir verygoms, galiausiai liks be gydytojų.

Nr. 5. Gydytojai reikalauja visiems slaugytojoms ir gydytojams sudaryti sąlygas kelti kvalifikaciją.

Daugiau nei teisėta. Valdžia elgiasi fariziejiškai. Ji įvedė gydytojams licenzijas. Jų nepratęs, jei gydytojas nesurinks atitinkamo medicinos konferencijų valandų kiekio. Bet pinigų gydytojų mokymuisi valdžia neskiria. Gydytojams už mokymosi dienas net jų alga nemokama.

To nėra net šalyse, kur gydytojai uždirba daugiau už seimūnus, ministrus ir prezidentę. Ar ministerijų ir Vyriausybės valdininkai patys moka už mokymus, kuriuose dalyvauja? Klausimas retorinis. Tai kur čia šantažas?

Valdžia elgiasi fariziejiškai. Ji įvedė gydytojams licenzijas. Jų nepratęs, jei gydytojas nesurinks atitinkamo medicinos konferencijų valandų kiekio. Bet pinigų gydytojų mokymuisi valdžia neskiria. Gydytojams už mokymosi dienas net jų alga nemokama.
Rimvydas Valatka

SS praleido progą parodyti, kad tinka MP postui. Čirškauja kaip kolchozo fermos žvirblis, kad medikai neįsiregistravę. O kokiai struktūrai atstovauja Skvernelis? Valdančiojoje partijoje jis vis dar neįsiregistravęs. Tai kam atstovauja? Ekskomisarų biurui?

Sakote, kad svarbiausias peticijos reikalavimas yra pirmas punktas? Nedelsiant padidinti visų gydytojų, slaugytojų ir rezidentų algas 30 proc., o per artimiausius metus – 50 proc., didinant visų paslaugų įkainius.

Gal čia ir yra tas šantažas, apie kurį kalba MP? Kur lygybė, šaukia paskui jį šarikovai su antpečiais ir pavydelnikai kiemsargiai. Ką atsakyti?

O kitiems 4 reikalavimams pretenzijų neturit? Ne. Ar tie 4 punktai kainuoja? Beveik ne. O jei taip, tai dėl pirmo punkto tai juk galima derėtis. Kaip žmonėms. Tai kodėl vis išeina keturkojiškai – tik skalijant, kaip dabar?

Yra ir kita reakcijos į peticiją pusė. Amžinas mūsų vargas dėl proto.

Kodėl nešūkavote, „kur lygybė?“ tada, kai būsimieji gydytojai aukso medaliu baigė gimnaziją, o jūs tik apeliacijas rašinėjot, kad uždaviniai ne tie ir tema ne taip formuluota? Kur buvot tada, kai medicinos studentai kalė anatomiją, o jūs šalia sociologijų ir vadybų bare alų plempėte?

Kur buvote su savo komunistiniais šūkiais, kai ministerijos ar savivaldos skylėje, be jokių naktinių budėjimų, ėmėte gauti gydytojo algą, o jūsų bendraamžiai gydytojai vis dar be algos kalė nervus, kaulus ir ligas?

Mokytojai, inžinieriai ir vadybininkai dirbti pradeda 22-ejų. Žurnalistai – dar anksčiau. O daktarai? Trisdešimties. Chirurgai ir psichoanalitikai – dar vėliau. Tai jei gydytojo alga ir prilygsta kokios premjero beždžionėlės, tai ta makaka vis tiek jau yra uždirbusi aštuonerių metų algos daugiau!

Šito šarikovai niekada nesupras. Todėl, kad šarikovai. Tačiau kai kas išties skamba kleistai.

Kai didesnio uždarbio nori menko išsilavinimo prekybcentrių kasininkės, visiems OK. Ir kai mokytojai. Kai Bako profsąjungos policininkai su komisaro Skvernelio žinia basi defiliavo prieš Seimą, irgi jokio šantažo ten, žinoma, nebuvo?

O kai gydytojai reikalauja bent nesityčioti iš jų profesijos, tai čia jau šantažas? Tai koks gi tas skirtumas tarp policininkų reikalavimų anuomet ir gydytojų – dabar? Atmetus, žinoma, tai, kad tada buvo pasaulinė finansų krizė, o dabar – ūkio pakilimas.

Skirtumas tik toks, jog tuomet Skvernelis turėjo į ką durti pirštu, o dabar pirštas duria į jį, o jis pats nė velnio nenori nieko spręsti, nes, kaip neseniai pasisakė: o ko jūs tikėjotės?

Kai mūsų Šarikovas klausia, kodėl gydytojai tokie ypatingi, tai juk ausytes ir patys, be paprotinimo, galėtų pastatyti. Pirmiausia peticijas turi teisę rašyti visi. Antra, kad ir kokią nesąmonę parašytų žurnalistas, niekas dėl to nenumirs ir sužeistas nebus. Ką jau kalbėti apie Vyriausybės patarėjo, baudų išrašinėtojo ar „Sodros“ rausvų vokelių siuntinėtojo profesijas.

Gydytojo klaidos kaina – gyvybė. Nuolatinė įtampa, adrenalinas. Gydytojas patiria stresą net tada, kai jis žino, jog buvo bejėgis prieš mirtį. Amžinai pervargęs gydytojas net Šarikovui ne į sveikatą. Bet mūsų Šarikovas, skirtingai nei profesoriaus Preobraženskio ciūcis, kuris vis dėlto jautė šunišką pagarbą gydytojui, to nepagauna.

Išsigimė šarikovai. Tapo tokie pikti, kad urzgia tą patį per tą patį: gydytojai privalo. Apie tai, kad neprivalu eiti į polikliniką, kai kur nors panižo, Šarikovui galvot per sunku. Šarikovas eina pas daktarą ir kai nėra kas veikti, ir kai neturi su kuo paloti. Ir dar jis yra labai hipochondriškas. Ligų ieškotojas.

Rudenį pensininkai sugrįžta iš kolektyvinių sodų į poliklinikas ir piktinasi, kad daktarai be empatijos. Tai pabandykit kada namuose priimti vieną po kito – 30 draugų, giminių, kaimynų, ir ypač tuos du, kurie per bendrijos susirinkimus niekam neduoda nė prasižioti. Paguoskit juos. O po to paklauskit savęs ko nors apie empatiją.

Iš proto išeisit. O gydytojai neišeina. Jie dirbs ir rytoj. O jei mūsų gydytojai nustotų dirbti pusantro etato, šitą postsovietinę medicinos sistemą akimirksniu ištiktų Brisiaus galas. Ji lūžtų taip, kaip lūžinėja korupcinis elektroninis receptas, turėjęs palengvinti gydytojų darbą, bet jį tik pasunkinęs.

Išsigimė šarikovai. Tapo tokie pikti, kad urzgia tą patį per tą patį: gydytojai privalo. Apie tai, kad neprivalu eiti į politkliniką, kai kur nors panižo, Šarikovui galvot per sunku. Šarikovas eina pas daktarą ir kai nėra kas veikti, ir kai neturi su kuo paloti. Ir dar jis yra labai hipochodriškas. Ligų ieškotojas.
Rimvydas Valatka

Kas bus, kai visi supras, jog Veryga įvedė receptus net nekompensuojamiems vaistams, vienas gerasis Dievas težino. Ar Veryga turi kokį minedą pas save, kuris mokėtų 7 valandas padalyti iš 45?
Ką reikėtų daryti, kad sistema neišlėktų į orą, o nors pusė jaunų gydytojų neemigruotų?

Mažinti darbo krūvį. Atpalaiduoti gydytoją nuo rašymo. Kaip Norvegijoje ar Anglijoje. Baigti tas pasakas, kad gydymo įstaigos gali priimti visus ligonius visada, kai tik jiems šaus į galvą mintis ateiti. Niekur taip nėra. Net autoservise ir tai detalės reikia laukti porą savaičių. Tik ten mūsų Šarikovas kažkodėl neloja, kad mechanikai privalo.

Norvegijoje ir Anglijoje eilės pas gydytoją – ilgesnės nei Lietuvoje. Nes ten valdžia ir visuomenė gydytoją gerbia. Jis nėra prilygintas zagotskoto sąskaitinininkui, skirstančiam kiaules į mėsines ir bekonus.

Kaip sumažinti eiles, irgi dviratis seniai išrastas. Už PSD turėtume gauti tam tikrą paketą medicinos paslaugų. Yra norinčių, kad daktaras lauktų kasdien? Leiskim tiems II lygio sveikatos draudimą. Apsidraudei papildomai, gauni daugiau paslaugų. Mažiau zyziančių, daugiau mokančių.

Pradžiai užtektų, kad Vyriausybė už savo draudžiamus asmenis mokėtų tiek, kiek mokam visi, o ne tiek, kiek jai šauna į galvą. O į galvą jai vis šauna mokėti dvigubai mažiau. Dar ir dėl to apvagiami ne tik gydytojai ir slaugytojos, bet ir visi PSD mokėtojai.

O dabar apie Hipokrato priesaiką. Kas joje tokio, kad šarikovai negali neloti?

Gerbsiu savo mokytojus. Perduosiu medicinos meną kitiems. Stengsiuosi neatsilikti nuo medicinos mokslo pažangos. Ligonių labui nevengsiu konsultuotis su labiau patyrusiais gydytojais. Sąžiningai, garbingai ir nesavanaudiškai gydysiu be išimties visus, vengsiu tyrimo ir gydymo metodų, žalingų žmogaus gyvybei ir sveikatai bei pažeidžiančių žmogaus teises.

Informuosiu ligonį ir jo šeimą apie ligą, gydymo būdus ir galimas pasekmes. Niekada neskirsiu ir neduosiu mirtinos vaistų dozės, nei savo noru, nei kitų prašomas. Šventai saugosiu man patikėtas paslaptis. Visada būsiu korektiškas savo kolegoms.

Hipokrato priesaika nesako, kad gydytojas privalo dirbti už dyką, kaip dažnai yra verčiami konsultantai ir chirurgai. Nepasakyta, kad gydytojai privalo kęsti valdžios patyčias ir pacientų agresiją. Neminima, kad gydytojas per dieną turi priimti per 30 pacientų.

Jei ir galėtume prisikabinti prie gydytojo per Hipokrato priesaiką, tai nebent per šitą: „Vengsiu bet kokio nehumaniško žingsnio, paciento klaidinimo ir korupcijos.“ Bet, viena vertus, „korupcija“ į tą priesaiką įkalta ar tik ne 1997 m. Kita vertus, tai juk ir Skvernelis su Veryga davė priesaiką. Netgi dvi. Bet abu dirba ne už gydytojo algą.

Hipokrato priesaika nesako, kad gydytojas privalo dirbti už dyką, kaip dažnai yra verčiami mūsų konsultantai ir chirurgai. Nepasakyta, kad gydytojai privalo kęsti valdžios patyčias ir pacientų agresiją. Neminima, kad gydytojas per dieną turi priimti per 30 pacientų.
Rimvydas Valatka

Jei kam nors ta Hipokrato priesaika ir rūpi, tai jis turėtų pripažinti, kad visos vyriausybės trukdo mūsų gydytojams ją deramai vykdyti. Jei ne visą, tai bent šį punktą: „Stengsiuosi neatsilikti nuo medicinos mokslo pažangos.“

Po gydytojų peticijos klausimas tėra tik toks – ar mes pradėsim gerbti protą ir išsilavinimą, ar ir toliau ant pjedestalo kelsim ciūcį, kuris gerai laižo valdžios batus? Jei ką, tai Šarikovas blogai baigė.