Deja, Vyriausybė nusprendė viršplanines sveikatos draudimo pajamas (surinktus mokesčius už teikiamas sveikatos paslaugas) nukreipti ne atlyginimų, bet sveikatos draudimo fondo rezervo padidinimui nuo 99 mln. Eur iki 167 mln. Eur.

Sprendimas mažų mažiausiai keistas. Tokio dydžio rezervas yra nematytas ir maždaug šešis su puse karto didesnis nei įstatymo reikalaujamas minimumas. Paaiškinimas tik vienas – Vyriausybė turi užduotį subalansuoti valstybės finansus ir tai daro grubiuoju būdu, medikų sąskaita. Stabdo išlaidas sveikatos apsaugos srityje ir ta dalimi didina išlaidas valstybės biudžete.

Vyriausybės aritmetika kaip ir aiški, tik nesuprantu, kodėl taip nemyli medikų?

Kol Europos šalys intensyviai vilioja gydytojus iš Lietuvos, mes juos ir toliau sėkmingai ignoruojame. Pavyzdžiui, Skandinavijoje ne tik siūlo daug kartų didesnius atlyginimus, bet ir organizuoja pusę metų trunkančius kalbos kursus visai gydytojo šeimai, rūpinasi gyvenamosios vietos keitimu, darželiais, mokyklomis bei sutuoktinio įsidarbinimo, karjeros klausimais.

Vis daugiau gydytojų pasinaudoja tokia galimybe ir išvyksta su visa šeima. Vokietijoje, štai, lietuvis gydytojas gali nesunkiai tikėtis 6,000 Eur mėnesinio atlygio. Pridėkime ir aštuonių valandų darbo dieną, pertraukėles bei psichosocialinį rūpestį specialisto gerove.

Medicinos gydytojų išvykimą dirbti svetur lemia ir keistas paradoksas. Rezidentui gydytojui mokamas nedidelis atlyginimas ir stipendija, tačiau pabaigus rezidentūrą ir tapus savo srities specialistu atlyginimas neretai sumažėja dešimtimis eurų, nes prarandama stipendija, o siūloma alga kartais nė nesiekia 800 Eur.

Kvalifikacijos pripažinimo pažymas, sudarančias galimybę dirbti užsienyje, 2015 metais Lietuvoje išsiėmė daugiau kaip 500 sveikatos priežiūros specialistų. Tai reikšmingi skaičiai ir paaiškinimas čia paprastas – medikų atlyginimas Lietuvoje svyruoja vidutiniškai nuo 600 iki 1,200 Eur. Tam reikia dešimt metų sunkiai mokytis ir kiekvieną dieną prisiimti atsakomybę už žmonių gyvybę.

Palyginimui Danijoje metinė gydytojo alga – 77 tūkst. Eur, Šveicarijoje – 111 tūkst., Airijoje – 123 tūkst., Prancūzijoje – 128 tūkst., Jungtinėje karalystėje – 129 tūkst., 161 tūkst. Eur moka Belgijoje, o Olandijoje gydytojai per metus gauna 218 tūkst. Eur.

Gydytojai, kuriems emigracijos iššūkiai nepriimtini, yra priversti ieškoti papildomų uždarbio šaltinių Lietuvoje. Dirba keliomis pamainomis per kelias įstaigas, dėsto, įsitraukia į tyrimų studijas. Dalis neištvėrę streso, darbo krūvio ir sąlygų tiesiog išeina dirbti privačiai.

Mūsų kaimynai Latviai suprato rizikas. Todėl jau nuo 2018 metų gydytojų ir medicinos darbuotojų atlyginimus kels net 80 proc. Tam biudžete numatyta 116,9 mln. Eur.

Deja, Lietuvoje medikus ir toliau ignoruojame.

Manau, tokia Sveikatos apsaugos ministerijos pozicija neatitinka visuomenės intereso, prisideda prie gydytojų emigracijos ir kelia klausimą, ar ši institucija apskritai suvokia, kokiomis sąlygomis dirba ir gyvena sveikatos priežiūros specialistai Lietuvoje.

Tik primenu, jog pinigų yra. Reikia tik sveiko proto.