E. Makrono vizija nuskambėjo iškart po rinkimų Vokietijoje, kur A. Merkel, nors ir laimėjo, tačiau būtinumas kurti keturių partijų koaliciją jos lyderystę ES gali akivaizdžiai susilpninti. Kelios iš Prancūzijos prezidento iškeltų idėjų reikalauja esminės diskusijos, ir gali būti, kad jos prieštarauja Lietuvos interesams.

Kelių greičių Europa ir šiandien jau egzistuoja, tačiau šią koncepciją pritaikyti euro zonai būtų itin pavojinga. Bendrų karinių pajėgų iki 2020 m. sukūrimas būtų tikras iššūkis mūsų sąveikai su NATO bei JAV lyderystei. Dvišalė ir todėl abejotina Prancūzijos–Vokietijos lyderystė gali padaryti Europos gynybines pajėgas nepakankami efektyvias, o politinis neveiksnumas konflikto akivaizdoje jas sukompromituotų. Prancūzijos paneuropinė vizija, Europos federacijos stūmimas gali destabilizuoti bendrą Europos veikimą.

Nieko neišgirdome apie Ukrainą, o jos likimas ir santykis su ES turės esminį poveikį Europos saugumui. Krymo okupacijos nepripažinimas, siejant tai su sankcijomis Rusijai, specialaus asocijuotos narystės statuso suteikimas Ukrainai turėtų būti esminė ES politikos kryptis.

Lietuvai reikia esminių diskusijų šiais ir kitais fundamentaliais ES sąrangos klausimais. Jos nevyksta, valstybė vis labiau provincialėja. Seimo Europos reikalų komitetas tampa briuseliškai biurokratiškas, jau kelinta vyriausybė praktiškai nebedalyvauja ES vadovų tarybose, iš pragmatiškos prezidentės politikos apie ES reikalus girdime tik nuotrupas. Štai kaip ji įvertino E. Makrono pasiūlymus: „Per anksti apie tai diskutuoti, nes daugelis pasiūlymų dabar yra be turinio, o pasiūlymo apibrėžimą kiekvienas taip pat vertina skirtingai“.

Vis dėlto siūlyčiau nelaukti niekieno leidimų – kalbėti, svarstyti, formuluoti pozicijų alternatyvas bei tikėtis lyderystės ir iš Lietuvos vadovų. Manau, reikėtų sukurti Lietuvos interesų ir Europos ateities diskusijų forumą, suburiant esmines Lietuvos intelektualines ir politines pajėgas. Nederėtų Europos ateities žemėlapio kūrimo palikti tik D. Tuskui, pažadėjusiam jį parodyti tik 2019 metų pavasarį Rumunijoje. Kaip apie vizijas pasakė E. Makronas – „Kai kas pasakys, kad dabar blogas laikas. Bet niekada nebus geras laikas“.