Tad pats laikas prisidėti formuojant fizinę kultūrą ir jaunimo gretose – mokyklose. Juk kuo sveikesnė ir ištvermingesnė jaunoji karta, tuo mažiau sveikatos problemų ji turės. Ir tai daryti ne draudimais ar ribojimais, o skatinant varžytis, dalyvauti, laimėti, tapti lyderiais ir garsinti savo mokyklas.

Privalumų ir daugiau. Tai lemia ir geresnę savijautą, padeda išvengti įvairių ligų, palaikyti gerą fizinę formą, stiprina ištvermę ir pan. Sveikatos specialistams nekyla abejonių, kad daug svarbiau ir pigiau yra išsaugoti sveikatą, nei vėliau gydyti ligas.

Mano idėja paprasta – rinkti fiziškai aktyviausias mokyklas arba didžiausią pažangą šioje srityje padariusias ir sukurti skatinimo sistemą, bei apdovanoti pažangiausias mokyklas kartą per metus. Visiems jau tapo įprasta, kad mokyklos yra vertinamos ir reitinguojamos pagal egzaminų, įstojimo rezultatus, tačiau niekada nebuvo vertinamos ir reitinguojamos pagal sveikatos rodiklius.

Skaidri ir efektyvi vertinimo sistema leistų ne tik pamatyti, kuriose mokyklos vaikai turi daugiausia su sveikata susijusių problemų ir jų fizinis pasirengimas yra prastesnis, bet ir leistų vertinti pažangą ir kurtų motyvaciją mokyklų vadovams ir steigėjams rimčiau susirūpinti vaikų sveikata ir fiziniu aktyvumu. Kaip paskatinti mokyklas aktyviau didinti mokinių fizinį aktyvumą – yra begalė būdų, įvairios programos, skaičiavimo bei vertinimo metodikos. Galbūt galima atgaivinti ir moksleivių varžybas „Drąsūs, stiprūs, vikrūs“, kurios šiuo metu yra pamirštos, joms suteikiant naujos gyvybės arba organizuoti moksleivių spartakiadas. Taip pat padėti fizinio lavinimo mokytojams kelti kvalifikaciją ir padaryti,, kad fizinio lavinimo užsiėmimai taptų mėgiami ir laukiami. Tam pasitarnautų ir “Kurk Lietuvai” entuziastų sukurta “Judrios mokyklos” koncepcija.

Na, o prizai – ne vien materialūs, bet ir visuomenės dėmesys, pasirodymai didžiausiose šalies arenose. Viena pirmųjų minčių buvo geriausiems dovanoti, pavyzdžiui, stadioną-kupolą, kokį šiuo metu planuojama statyti Kaune, arba įrengti sporto aikštes prie mokyklų, atnaujinti dušus, sporto sales ir pan. Žinoma, tam svarbu suformuoti prizinį fondą.

Kaip šią idėją paversti kuo patrauklesne – kalbuosi su kolegomis iš kitų institucijų, sporto profesionalais, mėgėjais, sveikuoliais, verslo atstovais. Tokių pokalbių būta jau ir dar tikrai bus. Pavyzdžiui, daug vertingų patarimų ir įžvalgų pateikė lenktynininkas Benediktas Vanagas, Lietuvos sveikuolių sąjungos vadovas Simonas Dailidė ir jos nariai, olimpinis bėgikas Mindaugas Norbutas, sporto treneriai, Lietuvos prekybininkų asociacijos vadovas Laurynas Vilimas, Vilniaus miesto savivaldybės sporto skyriaus vedėjas Evaldas Martinka bei kiti su sportininkais dirbantys žinomi šalies žmonės.

Bet kuriuo atveju, nepaisant to, kaip skaitytojai ir TV žiūrovai balsuos už šią idėją, aš esu pasirengęs ją plėtoti ir eiti link jos realizavimo. Džiugu, kad ši idėja jau sulaukia palaikymo. O tai, neabejotinai, yra paskatinimas dirbti, kad jau kitais metais galėtume paskelbti pirmąsias didžiausią pažangią fiziniame aktyvume padariusias mokyklas!