Šis pažadas modernizuoti aplinkosaugos valdymą virsta kūnu Seime aplinkos ministrui Kęstučiui Navickui pristačius siūlymus pertvarkyti valstybinę kontrolę vykdančias aplinkosaugos institucijas.

Kodėl reikia pokyčių?

Aplinkosauga neretai yra virtusi biurokratinių reikalavimų ir popieriuje juos įgyvendinančių priemonių realybe. O juk visi siekiame, kad realiai padaroma žala aplinkai mažėtų, aplinkosaugos darbuotojai turėtų daugiau laiko ir jį skirtų darbui gamtoje, o ne prie popieriaus kaugių.

Todėl Vyriausybė teikia siūlymą – apjungti šiuo metu veikiančias aplinkosaugos tarnybas ir vienoje vietoje sutelkti visus sudėtingus procesus, geriausius specialistus ir kartu mažinti naštą gyventojams bei verslui. Siūloma sukurti vieną įstaigą – Aplinkos apsaugos departamentą.

Teigiama, jog bene didžiausias dabartinės sistemos trūkumas – aplinkos apsaugos kontrolės planavimas ir vykdymas. Ar skirtingose įstaigose vienodai traktuojami aplinkosauginiai reikalavimai? Ar skirtingas jų aiškinimas, tarkim, Utenoje ir Telšiuose gali garantuoti vienodas sąlygas ūkinei veiklai, ar nepadidėja dėl to našta verslui? O kur dar sistemos išlaikymo kaštai ir valstybinės kontrolės efektyvumo klausimas.

Aplinkos apsaugos departamentas turėtų tapti visos valstybinės aplinkosaugos kontrolės tarnyba, kuruojanti ne tik šiuo metu atskiriems regioniniams departamentams priskiriamas funkcijas, bet ir įtraukiant susijusias funkcijas iš miškų, saugomų teritorijų ir žemės gelmių išteklių sričių.

Centralizavus bendrąsias aplinkosaugos kontrolės funkcijas padaugės tiesiogiai aplinkos apsaugos kontrolę vykdančių pareigūnų skaičius – preliminariai vertinama, jog daugiau nei 70 specialistų galės darbą „prie stalo“ keisti į tiesioginį darbą gamtoje. Leis pakankamai dėmesio skirti ir tokioms specifinėms aplinkosaugos sritims kaip, pavyzdžiui, aplinkosaugos mokesčiai, atliekų surinkimo ir tvarkymo kontrolė.

Naujas požiūris sudarys prielaidas ir sisteminiams pokyčiams – efektyviau bus užkardomi nusikaltimai ir pažeidimai, greičiau likviduojama žala gamtai, o vieningas teisės aktų aiškinimas ir taikymas panaikins dviprasmybes ir sumažins naštą gyventojams bei verslui.