Prieš dvejus metus, kai tik išrinko meru, labiausiai skaudino masiniai laiškai mamų, kurios buvo sunkesnėje situacijoje. Vaikai į jokį darželį nepatekdavo, auklei samdyti pinigų neužtekdavo, o namuose savo trimečio ar keturmečio auginti irgi nebūdavo galimybių, nes šeimos pajamų per mažai. Ne vienas toks laiškas baigdavosi ir gana tradiciniu “belieka emigruoti“. Trūko net 7000 vietų darželiuose.

Natūralu, kad išspręsti darželių problemą apsiėmiau kaip rimtą asmeninę ambiciją.

Pirmąjį etapą įveikėme jau prieš beveik dvejus metus. Darželių registracijos sistema yra patogesnė, nebelūžinėja. Atvirų duomenų pagalba užtikrinamas visiškas skaidrumas, kuris niekam neleidžia prasmukti be eilės. O jei kas ir pabando machinuoti, yra pagaunamas.

Šiandien jau galiu drąsiai pasakyti, kad įgyvendinome ir antrojo etapo tikslus. Visi vaikai, gimę 2014 arba anksčiau, turi galimybę lankyti darželį Vilniuje – kviečiu rinktis dar likusias laisvas 1230 vietų. Darželių prieinamumu visiems trimečiams, beje, negali pasigirti daugelis Europos miestų. 2015 metais gimusiems vaikams Vilniaus darželiuose taip pat vis dar yra 114 laisvų vietų. Per dvejus metus sukurta iš viso papildomai 2 500 vietų savivaldybės darželiuose ir 2 000 vietų privačiuose.

Savivaldybės darželiuose vietos atsirado, nes įsteigėme tris naujus darželius, vieną filialą, naujas grupes tuose darželiuose, kurie buvo dirbtinai laikomi neužpildyti (kai kiti buvo perpildyti). Naujų grupių įrengimui darželinukams ikimokyklinėse ir bendrojo ugdymo įstaigose šįmet skirta net 1,7 mln. eurų – už šias lėšas buvo remontuojamos grupės, perkami baldai, visa reikalinga įranga. Privačių darželių (įskaitant ir už prieinamą kainą) steigimosi bumas kilo dėl įvestos 100 eurų mėnesinės kompensacijos.

Pradėjome realizuoti ir trečiąjį etapą, kurio tikslas – užtikrinti darželius kuo arčiau namų, ir kuo geresnę kokybę juose (kurios sunku buvo tikėtis visur, kol buvo baisus deficitas). Jau šį rudenį atidarome du naujus darželius. Taip pat statome 12 priestatų prie esamų darželių tose vietose, kur jų poreikis didžiausias: 3 Karoliniškėse, 2 Šeškinėje ir po vieną Justiniškėse, Pašilaičiuose, Antakalnyje, Verkiuose, Žirmūnuose ir Fabijoniškėse. Statome dar keturis naujus darželius: Verkiuose, Pašilaičiuose ir net du Pilaitėje.

Šiemet pirmą kartą savivaldybė skyrė darželiams lėšų savo turtui atnaujinti. Iš viso po 68 eurus vienam vaikui: po 5 eurus patalynei atnaujinti, po 45 eurus – kanceliarijai, ūkinėms, higienos prekėms ir po 18 eurų kitoms būtinoms išlaidoms. Gėda net pasakyti, bet savivaldybė du dešimtmečius neskirdavo net pinigų patalynei darželiuose pakeisti. Turiu labai aiškią žinią – jokios rinkliavos būtinoms prekėms nei viename darželyje nėra būtinos. Jei kas nori padėti darželiui savo noru – pašom. Tačiau reikalaujantys pinigų, nes neva neužtenka popieriui, pieštukams, muilui, ar tualetiniam, tai daro nepagrįstai ir neteisėtai – praneškite apie tai.

Visi žinome, kad vaikų ugdymas labiausiai priklauso nuo auklėtojų. Nuo liepos darželių auklėtojos, kurių darbas tikrai nelengvas, gauna 150 eurų didesnį atlyginimą. Be to, šią vasarą padidinome darbuotojų skaičių, tenkantį vienam vaikui. Vidutiniškai kiekvienai darželinukų grupei tenka po pusė papildomo etato. Taip pat atsiranda kūno kultūros mokytojai. Iš viso į esamus darželius (neskaičiuojant naujų) ieškome net 600 naujų darbuotojų.

Visa tai tam, kad Vilnius, kuris ir taip yra puiki vieta gyventi, taptų miestu, dar draugiškesniu ir šeimai, ir vaikams. Miestu, kuriame norisi auginti vaikus, į kurį norisi sugrįžti iš užsienio, kuriame esi tikras, kad tavo vaikų ateitimi rūpinamasi deramai. O šiandien kviečiu į Vilniaus darželius – ir naujus vaikučius, ir naujus darbuotojus.