Rusija vienais ar kitais būdais Baltijos valstybes (ir ne tik) bandė valdyti per energetiką (dujas, elektrą) ir toliau stengiasi tai daryti. Rusija iškraipė ir toliau bando iškreipti mūsų valstybės istoriją. Vadinkite tai politiniu šantažu ar minkštąja galia, bet ji buvo ir tebėra. Rusijos valdantysis elitas vis dar nepraranda vilties susigrąžinti Lietuvą bei visas Baltijos valstybes į savo imperijos glėbį bet kokia forma. Tai yra akivaizdu.

Žinoma, JAV priima sprendimus vedama savų interesų, bet džiugu, kad šiuo atveju jie sutampa su mūsų interesais, nes didina mūsų valstybės saugumą.

Visi sudėtingi sprendimai turi dvi medalio puses. Kita pusė tai Vokietijos bei kitų didžiųjų ES valstybių verslo interesai. Europos Komisija jau išreiškė nerimą dėl JAV sankcijų galimo poveikio ES energetinei nepriklausomybei ir perspėjo esanti „pasiruošusi veikti, kad būtų apsaugoti Europos interesai“, jeigu JAV neatsižvelgs į pareikštas pastabas. Tokia situacija žiniasklaidoje buvo įvardinta, kaip „konfliktiška“. Žinoma, didžiųjų ES valstybių ekonominiai interesai yra svarbūs ir diskutuotini, bet ieškoti optimalių sprendimų reikia visiems kartu su JAV politikais. Šioje vietoje Lietuva privalo remti tiek sprendimus, priimtus JAV, tiek vertybes, vardan kurių apgynimo, jie buvo priimti.

Europos Sąjungoje situacija nėra paprasta: „Brexit“ problemos, kitos vidinės ES problemos niekaip nesutariant ir nerandant bendros ES ateities vizijos. Tai rimti klausimai, į kuriuos reikia rasti bendrus atsakymus visoms ES narėms. Gąsdinimai ar bandymas tartis iš jėgos bei ekonominio spaudimo pozicijų nėra teisingas kelias kalbėtis ES ar NATO narėms tarpusavyje.

Tos paieškos neturi sudaryti prielaidų ES skaldymuisi ar silpnėjimui. Būtent todėl mes turime daugiau bei atviriau diskutuoti ir tuo pat metu būti vieningi tokiais klausimais, kaip sankcijos valstybėms trypiančioms tarptautinę teisę, okupuojančioms kitų valstybių teritorijas ar įžūliai besibraunančioms į nepriklausomų valstybių vidaus procesus. Todėl Lietuva privalo nuosekliai remti JAV sprendimus dėl sankcijų įvedimo Rusijai. Tikiu, kad taip ir bus.

Galiausiai, sankcijos – ne amžinos ir jos nėra nei keršto, nei ekonominės kovos priemonės. Kongresas ir D. Trumpas aiškiai pasakė ne kartą, kad kai Rusija ištrauks savo rankas iš Ukrainos ir nustos neteisėtai kištis į kitų valstybių vidaus reikalus, jos bus panaikintos. Aišku, naivu tikėtis, kad taip lengvai tai ims ir nutiks, bet su agresyviu kaimynu, koks, deja, yra V. Putinas, reikia kalbėti jo kalba.

Politikoje, kaip ir kasdieniame gyvenime labai svarbu atskirti melą nuo tiesos, gražias kalbas ar pareiškimus nuo realių darbų. Atrodo, kad JAV politikams tai pavyko. Jų nesujaudino gražios Rusijos politikų kalbos ar pareiškimai. Jie vertino realius Rusijos valdančiųjų darbus: Krymą, Donecką, Luhanską, įžūlų brovimąsi į kitų valstybių, tame tarpe JAV, vidaus reikalus, didėjančias Rusijos politikų imperinės ambicijas ir t.t.

JAV politikų priimtos sankcijos Rusijai yra prevencinė gynybos priemonė svarbi ir visoms kitoms ES valstybėms. Tai Lietuvos valstybės saugumą ginantis įstatymas ir būtent todėl Lietuva privalo ne tik remti tokį JAV politikų sprendimą, bet ir tapti šių sankcijų gynėju Europos Sąjungoje, aiškinant jų naudą kitoms ES narėms bei ieškant bendrų sprendimų jas įgyvendinant.