Šiandien kreipiausi į EP Pirmininką Antonio Tajani, kad būtų imtasi visų priemonių, kad EP vietoj vienijančios ES nares institucijos netaptų mus skaldančią, klaidinančią ir tarnaujančią svetimos valstybės interesams.

Kaip rašė DELFI korespondentas Vaidas Saldžiūnas, EP nariai iš Europos vieningųjų kairiųjų jungtinės frakcijos/Šiaurės šalių žaliųjų kairiųjų (GUE/NGL) pranešė rengiantys rezoliuciją, kuria bus siekiama pasmerkti Baltijos valstybes (Lietuvą, Latviją ir Estiją) dėl šių tariamo negebėjimo suvaldyti „kraštutinių dešiniųjų ir fašistinių nuotaikų“. Jų pranešime teigiama, kad „veikti nutarta po to, kai Baltijos šalyse pastebėtas nerimą keliantis kraštutinių dešiniųjų grupių mitingų ir maršų skaičius, o tokiems renginiams pritaria vietos valdžia“.

Rezoliuciją prieš Baltijos šalis kurpiantis Čekijos europarlamentaras Jiri Maštalka žiniasklaidai teigė, kad rezoliucija bus siekiama ne tik politiškai pasmerkti Baltijos šalis, bet ir imtis ekonominių sankcijų – užšaldyti ES fondų lėšas.

Kolegos iš šios frakcijos jau ne kartą yra pasižymėję radikaliais pareiškimais ir iniciatyvomis. Visuomet tai traktuodavau, kaip pigų būdą pasireklamuoti, susilaukti dėmesio, bet tokie dalykai esamame geopolitiniame fone yra labai neatsakingi ir netgi pavojingi. Jaučiu pareigą imtis man prieinamų priemonių stabdyti tokias iniciatyvas, nes vien jų svarstymas, mano nuomone, diskredituoja patį Parlamentą ir ES vieningumą.

Esu įsitikinęs, kad GUE/NGL frakcijos nariai buvo paveikti arba suklaidinti Rusijos diplomatų, nes visa eilė įvykių nėra atsitiktinė. Akivaizdu, kad viskas prasidėjo nuo NATO išplatinto vaizdo įrašo apie Lietuvos pokario partizaninį pasipriešinimą, tai tikrai įsiutino Rusiją ir ši pasinaudodama savo „draugais“ Parlamente siekia savo tikslų informacinio karo fone. Net neabejoju, kad tokia rezoliucija nesusilauktų sėkmės Parlamente, patys rezoliucijos autoriai tai supranta, bet vien faktas, kad bus gaištamas laikas tokioms iniciatyvoms svarstyti man yra nepriimtinas.

Žodžio laisvė yra gerai, bet akivaizdus bandymas falsifikuoti istoriją, kai kovotojai už savo tautos laisvę paverčiami fašistais ar žudikais – tėra paprasčiausias šmeižtas, tyčiojimasis iš ES narių piliečių, jų istorijos ir dargi tarnavimas kitų valstybių interesams – o tai neturi nieko bendro su žodžio laisve.

EP šiuo metu sesijos nevyksta ir atsinaujins rugpjūčio pabaigoje, tačiau būtina imtis veiksmų ir pasiruošti tokių provokacijų neutralizavimui.

Pats faktas, kad apie rezoliucijos rengimą informacija išplatinta išskirtinai tik Rusijos remiamose žiniasklaidos priemonėse rodo, kad tarp kai kurių EP narių ir Rusijos diplomatų vyksta aktyvus bendradarbiavimas. Suprantu, mums, EP nariams, bendrauti su užsienio kolegomis nėra uždrausta, tačiau dabartiniame geopolitiniame kontekste ir Rusijos vykdomo informacinio karo fone – tai kelia nerimą ir reikalauja į situaciją pažiūrėti rimtai.

Vien tokių iniciatyvų svarstymas, mano nuomone, diskredituotų Europos Parlamento, kaip vienintelės renkamos ES institucijos, darbą, pakenktų ES narių tarpusavio supratimui ir būtų naudinga tik Rusijos propagandinei karo mašinai, kuri niekuomet nepraleidžia progos savaip interpretuoti pokario istoriją, kad ši atitiktų jų geopolitinius tikslus.

Gerbiu kiekvieno EP nario teisę teikti pasiūlymus pagal savo sąžinę ir naudą savo atstovaujamai šaliai ir/arba visai ES, visgi turiu pagrindo manyti, kad ši būsima rezoliucija tarnaus tik Rusijos interesams, o ne ES. Neturiu kito pagrindo taip galvoti, kai Baltijos šalių žmonės, kovoję už savo tautos ir valstybės laisvę, paverčiami fašistais ar žudikais.

Galima būtų per daug ir nekreipti dėmesio į tokias iniciatyvas, gali būti, kad jos net neturėjo tikslo pasiekti dienos šviesą (EP darbotvarkę), nes pakako tik triukšmo, bet pats faktas, kad Rusija pradeda naudotis savo „draugais“ Europos Parlamente – neramina, todėl būtina nedelsiant imtis visų įmanomų priemonių, kad tokie dalykai būtų iš karto sustabdomi ir neleidžiama jiems kartotis.