Pagaugai per nugarą Karbauskio priešams eina: „Yra ruošiamas partijos laikraštis. Jis bus mūsų priemonė, kuria mes bandysime atnešti iki kiekvieno gyventojo, kad pasakytume mūsų vertinimus ir mūsų argumentus, kodėl ir koks sprendimas daromas, ir kokios bus pasekmės.“

Tiražas – ne šuns papas: 300 000! Tokio Lietuva nuo Atgimimo nematė. Bet svarbiausia ne tai. Svarbiausia, kaip teisingai sako pirmininkas Karbauskis, bus pasekmės.

Iš žiežirbos įsiplieks liepsna. Rašė Uljanovas-Leninas apie 1900 metus. Prieš paleisdamas į Rusiją bolševikų laikraštį „Iskra“ (žiežirba, o gal kibirkštis). Iš karbauskinio melo įsirūks Naisių pono teisibė. Praėjus 117 metų drąsiai Leniną pamėgdžioja žmonėms į akis nežiūrintis pogrindininkas Karbauskis-Pijus. Paleisdamas „Naisių pono teisybę“ į gausių priešų suklaidintą Lietuvą.

Marksizmas Naisių kolchoze nemirė. Partinis laikraštis bus.

Kaip pažymi „Trumpas VKP (b) kursas“, „Iskra“ tapo visos Rusijos politiniu laikraščiu, parengusiu idėjinį ir organizacinį pakrikusių revoliucionierių susitelkimą į partiją marksizmo pagrindu“.

Kaip rašo kultūros ministrės Ruokytės-Jonsson patarėjo kontoros, kuriai patarėjas Kontrimas nebeduoda tiesioginių nurodymų, naujienlaiškis, „Naisių pono teisybė“ taps visaliaudiniu Lietuvos politiniu organu, parengsiančiu pakrikusių valstiečių susitelkimą trijų sindromų – pagonybės, sovietinio tautinio kostiumo ir abstinencijos – pagrindu.

Iš žiežirbos įsiplieks liepsna. Rašė Uljanovas-Leninas apie 1900 metus. Prieš paleisdamas į Rusiją bolševikų laikraštį „Iskra“ (žiežirba, o gal kibirkštis). Iš karbauskinio melo įsirūks Naisių pono teisibė. Praėjus 117 metų drąsiai Leniną pamėgdžioja žmonėms į akis nežiūrintis pogrindininkas Karbauskis-Pijus.
R. Valatka

Paralelių tarp Lenino ir Karbauskio – nors mėšliniu vežimu vežk.

Leninas „Iskrą“ pradėjo organizuoti po ilgos tremties Šušenskojės kaime. Karbauskis visaliaudinį laikraštį ėmė kurti po 8 valandų saviizoliacijos Vilniaus Dominikonų gatvėje esančiame „PR Service / Edelman affiliate“ urkštulyje. Kuri, kaip visiems liūdnai žinoma, valstiečių pirmininkui baigėsi trečiuoju viešu savo Gretos išsižadėjimu prieš pragystant Naisių žinyčios gaidžiui.

Ne visi visaliaudinį laikraštį lietuvių pilkosioms smegenėlėms plauti sutiko pozityviai. Kai kurie vado Karbauskio-Pijaus priešai, kurie, kaip visiems dar liūdniau žinoma, yra konservatnikų nupirkti, suurzgė, kad Karbauskis būtų mažiau nustebinęs XXI a. urbi et orbi, jei būtų nuvykęs į „iPhone 8“ fabriką ir pasiprašęs ten padirbėti su išmaniaisiais savo atsivežtu įrankių rinkiniu „Pasidaryk pats“ bei kirviu ir lankiniu pjūklu, liaudyje vadinamu lobziku.

Treti įžvelgė Kėdainių kniaziaus paleistą ir Druskininkų caro ištobulintą kiaulinio politikos maro užkratą, kuris dabar Naisių dvarininko bus pakeltas į valstybinį lygį.

Būkime atlaidesni Karbauskiui, sako ketvirti, barstydamiesi galvas pelenais dėl to, kad pirmąjį pusmetį valstiečiams žiauriai trūko motinos žiniasklaidos meilės. Apskritai, kaip visiems liūdnai žinoma, visos žalių valstiečių partijos kyla tik iš motinos meilės akivaizdaus stygiaus vaikystėje.

Bet dabar jau viskas? Valstiečiai eis Lenino nubrėžtu keliu?

Panašu, kad Karbauskio bendražygiai Naisiuose įtikėjo visaliaudinės politinės gazietos galia. Karbauskio į Seimo pirmininkus patupdytas aktinidijų profesorius po Naisių suvažiavimo išraitė milijono vertą mintį, kad sunkiausias metas Valstiečių partijai baigėsi.

„Kadangi pagrindinės reformos jau atliktos ir dauguma jų buvo nepopuliarios, tai tas laikotarpis matomai jau baigėsi, ir dabar einant į biudžetą mes, valstiečiai, galėtume būti populiaresni“, – iš lempos nušvietė šviesią valstiečių ateitį Pranckietis.

Kai turi tokį Seimo pirmininką, tai nė priešų nebereikia. Jei žmogus, sėdintis Seimo pirmininko kėdėje, po pusmečio nesibaigiančio cirko Seime, Vyriausybėje ir kitur gali sumąstyti, kad tai buvo reformos, ar ne geriau jam grįžti prie genėjimo? Kaip ir daugeliui jo bendražygių Seime, kurie nepaklausė jo, o kur tos reformos? Gal kas matė prabėgant?

Tokiais atvejais ir gerasis Dievas, net jei ir labai nori kam nors padėti, tik gūžčioja pečiais.

Kai turi tokį Seimo pirmininką, tai nė priešų nebereikia. Jei žmogus, sėdintis Seimo pirmininko kėdėje, po pusmečio nesibaigiančio cirko Seime, Vyriausybėje ir kitur gali sumąstyti, kad tai buvo reformos, ar ne geriau jam grįžti prie genėjimo?
R. Valatka

Prisimenate tą seną krikščionišką anekdotą? Skęsta žmogus. Priplaukia laivas, jūreiviai šaukia „Gal gelbėjimosi ratą numesti?“ „Ne, mane Dievas išgelbės“, atsako nelaimėlis. Priplaukia antras laivas. Tas pats klausimas ir toks pat atsakymas. Ir su trečiu laivu ta pati istorija. Nuburba asilas ir kad ims priekaištauti Dievui: „Dieve, aš taip Tavimi tikėjau, kodėl Tu manęs neišgelbėjai?“ Dievas tik palinguoja galva: „Aš tau net tris laivus pasiunčiau...“

Įrašykite vietoj skęstančiojo Pranckietį ir turėsite tą patį: „Kadangi pagrindinės reformos jau yra atliktos...“ Reformos jau atliktos, Karlai!

Kodėl Karbauskis vis lipa ant to paties grėblio? Ar todėl, kad jis, kaip skelbėsi, yra žemaitis?

Kad žemaičiai yra lėti ir mažakalbiai, žino visi. Bet kad žemaičiai būtų tokie plumpročiai, jog patys pasidėtų grėblį ir ant jo triskart dienoj po valgio bukai laipiotų, šitaip gumbus rinkdamiesi, dar neteko girdėti. Kur tada valstiečių Brisius pakastas?

Kai Karbauskiui būtinai reikia kalbėti, jis užsisiuva burną ir net paaugliškai didžiuojasi tuo, kad su tuo ir tuo nekalba iš principo. O kai Karbauskiui reikia trūks plyš valandėlę patylėti, iš jo lūpų ima lietis nevaldoma logorėja. Kai taip, ar gali jam padėti visaliaudinis politinis LVŽS CK organas? Ką jam pasakytų viešųjų ryšių Dievas, jei norėtų padėti?

1. Laikraščių era Lietuvoje baigėsi. 2. Partijos CK organų era baigėsi dar tada, kai bankrutavusį konservatorių „Lietuvos aidą“ nupirko Pilvelis. 3. Kolchozų era baigėsi dar anksčiau. 4. Valdo socialiniai tinklai ir kažkiek dar televizija („Naisių vasara“). 5. Traukinys kakutį darančių nelaukia. 6. Politikoje, net jei prispaudė gamtinis ar kitoks reikalas, geriau neišlipti iš traukinio. Go, Johnny go! 7. Rinkimų rezultatus lemia moterys, todėl triskart viešai išsižadėti savo Gretos galėtų tik šv. Petras. Bet Karbauskis nėra nei Petras, nei juolab šventas, tiesa? 8. Ir niekada nekaltink kitų, nes vis tiek tavo kadencija greitai baigsis.

Dievas linguoja galvą. O jei ką nors vis tiek ėda klausimas, kodėl valstiečiai taip nuoširdžiai laipioja ant grėblių, imkit alegoriją su aktinidijomis.

Gamtoje jau taip surėdyta, kad kai kurie aktinidijų vaisiai – neskanūs ir nevalgomi. Antra, aktinidijos nėra mūsų žemės augalai. Trečia, būtina saugoti jaunus krūmelius nuo kačių tol, kol katės nebegalės pasiekti aktinidijos viršūnės. O dar katės atkapsto ir paviršines aktinidijų šaknis.

Kai Karbauskiui būtinai reikia kalbėti, jis užsisiuva burną ir net paaugliškai didžiuojasi tuo, kad su tuo ir tuo nekalba iš principo. O kai Karbauskiui reikia trūks plyš valandėlę patylėti, iš jo lūpų ima lietis nevaldoma logorėja. Kai taip, ar gali jam padėti visaliaudinis politinis LVŽS CK organas?
R. Valatka

Žodžiu, kur pažvelgsi, ten katės (priešai). Kita vertus, o kam dabar lengva? Bet Leninas su „Iskra“ tai juk laimėjo? Tai gal ir Karbauskis? Jei ne vokiečių vagonas bolševikams parvežti į Rusiją ir ne kaip šnipams sumokėti kaizerio pinigai, velnią jis būtų laimėjęs.

Laukite tęsinio. Naisių žinyčios cirkas niekur neišvažiavo. Tik senas nusišėrusias meškas ir dresuotus katinus a la Kepenis, Širinskienė ir Jovaiša dabar liepta pakeisti rašančiomis papūgomis iš visaliaudinio politinio organo „Naisių Pijaus teisybė“.

Liūdna nebus. Tai vienintelis pažadas, kurio nedavė, bet kurį įvykdys valstiečiai. Prisikėlėlio Valinsko pažadas, kurį TV pokštininkas lengva ranka paliko įgyvendinti pogrindininkui Karbauskiui-Pijui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1546)