Iš jų, būnant Lietuvoje, jokios naudos. Niekas nedirba, visi atostogauja, darbai sustoja. Sustoja darbai, mažėja pajamos. Kur gerumas?

Man vasara Lietuvoje yra tokia pat nesąmonė, kaip pašildyta pica. Nei skonio, nei išvaizdos, tik blogos kalorijos, ir viskas. Ir nuoširdus gailestis, kad buvo. Geriau būtum nevalgęs. Taip ir apie vasarą: geriau būčiau išvažiavęs, manydavau kaskart. Šį kartą tiksliai taip ir padariau. Susikrovėm kompiuterius ir fotoaparatus ir išvažiavom į Kaliforniją. Bet jūs jau tai žinote, tik norėjau priminti, kad nepamirštumėt.

Man vasara Lietuvoje yra tokia pat nesąmonė, kaip pašildyta pica. Nei skonio, nei išvaizdos, tik blogos kalorijos ir viskas. Ir nuoširdus gailestis, kad buvo.

O ką tuo metu Lietuva?

Vilniuje karšta ir dulkių visur, ir čia yra geras variantas. Blogiau yra, kad užpila liūtys, viskas Vilniuje patvinsta, maišosi su fekalijų nuotėkomis, žmonės iriasi plaustais, o meras sako, kad dėl visko kaltas Zuokas, o bet užtat miesto skola mažėja, jau užsmaugėme Zuoko oro liniją, tuoj nuo pastatų angelus nukrapštysim ir sugalvosim Vilniui naują šūkį „Ir sostinėje gyventi galima“, kuris bus vogtas iš seno Kauno plakato, bet tai koks skirtumas. Užtat skola mažėja ir Vilniaus gatvę pridavėm vargais negalais, su kelių mėnesių pavėlavumu. #smagu

Visi televizijos žmonės su siaubu akyse vaikšto po miestą, laukdami, ar pakvies kitam sezonui. Jei nepakvietė, tai greičiausiai ir nepakvies, galit nesvaigti. Aš žinau, kad jums, skaitytojai, nebūtinai rūpi televizijos žmonės ir jų darbai, išskyrus tada, kai jie skiriasi arba pakliūna į bėdą, bet tiesiog aš jų daug pažįstu, tai ir rašau.

Restoranai ir kavinės stena ir skundžiasi, kad visi išvažiavę ir nėra nei kas dirba, nei kas valgo. Žinote, kodėl? Todėl, kad visi, kas galėdavo pas jus valgyti, be vargo nusiperka bilietą iš Lietuvos ir dabar valgo kažkur kitur. Ir geria be apribojimų. Ir gerai.

Kas galėjo, išvažiavo į savo sodybas, kur dumblinas ežero vanduo ir uodai, ir acte išmirkyti šašlykai. Suvežti seni baldai iš giminių, nėra karšto vandens, ir niekas švariai neišsiplauna. Ir uodai, ir dilgėlės. Jei prie ežero, tai dar ir marozai atvažiuoja jums liepto sulaužyti ir mašinos nuplauti, ir po jų lieka šiukšlių ir tepalų dėmių. Jie garsiai leidžia radiją.

Kas galėjo, išvažiavo į savo sodybas, kur dumblinas ežero vanduo ir uodai ir acte išmirkyti šašlykai. Suvežti seni baldai iš giminių, nėra karšto vandens, ir niekas švariai neišsiplauna. Ir uodai, ir dilgėlės.

Paminėjau uodus? Jų milijonai, ir su jais niekas nekovoja, nes visa energija sudėta į kovą su alkoholiu, kuri absoliučiai jokių rezultatų nedavė, tik visiems nuotaikas sugadino prieš vasarą, bet tai toks ir buvo tikslas – visiems nuotaikas sugadinti prieš vasarą, o, jei pavyks, tai ir visiems laikams. Nieko negali būti baisesnio valdžiai, nei žmogus, kuriam patogu ir kuris yra geros nuotaikos.

Aš įtariu, kad ir Vilniaus oro uostą uždarė rekonstrukcijai pačiu labiausiai turistiniu laiku, kad mums, keleiviams, gyvenimas cukrum nepasirodytų. Lėktuvai skraido į kažkokį gardą, kur nesuprasi, ar oro uostas, ar lėktuvų padangų balansavimas. Tiesa, sako, uosto darbuotojai labai stengiasi. Paskui atvykusius keleivius perima taksistai, kurie rodo, kad Kaunas niekuo nenusileidžia Vilniui ir gali lygiai taip pat gerai apskabyti keleivius, kaip ir sostinėje. „Plyz, Kaunas center. 60 jievro“, kalba pilvūzai įžūliais veidais, sustoję prie savo „Šaranų“. Sezonas trumpas, Vilniaus oro uosto amžinai neremontuos, reikia derlių griebti, kol yra. Rugiapjūtė!

Aš nesuvokiu, kas yra su Lietuva ir su taksi vairuotojais. Gerai, aš suprantu, merui Šimašiui Vilniuje reikėjo išnaikinti viską, ką padarė buvęs meras (gerai, kad Katedros aikštės plytelių nenurinko, bet tai pilis tuoj pati nugrius, galėsim viską uždaryt rekonstrukcijai ir vėl perduot Kaunui, tegu rodo visiems Velnių muziejų ir Aleksoto keltuvą), ir normali taksi bendrovė „Vilnius veža“ dingo iš gatvių, kad galėtų varinėti tie užmušti grabai su kailiu apvilktomis sėdynėmis.

Aš suprantu, kad Vilniaus meras neįgalus nieko padaryti, bet gal Kauno meras galėtų paimt bytą (beisbolo lazda dar kitaip vadinamą), nuvažiuot prie Karmėlavos oro uosto ir asmeniskai kiekvienam tų dušmanų nudaužyt veidrodėlius, liuobti iš visos ukvatos per kėbulą ir bagažinę ir visiems iškulti priekinį stiklą. Nieko tokio, Kristus irgi kažkada radęs šventykloje prekybininkus ir pinigų keitėjus jiems stalus išvartė, šaukdamas, kad aš jus, lachūdros, dar kartą čia pamatysiu, aš jums ne tik stalus išvartysiu, jūs pamatysit, kas jums bus.

Muzikos festivaliai, anksčiau lipę vienas per kitą, šiemet labiau išgarsėja ne tuo, kas ten gros, o tuo, kas atsisakė groti. Nervinga aplinka pasidarė. Visi pykstasi.

Anksčiau dar buvo kažkiek laimės iš Palangos sudirbinėjimo. Na, žinote: kiekvienais metais verslininkams dar tokio blogo sezono nebuvo, kaip šiemet, kiekvienais metais nėra kas dirba, kiekvienais metais žiniasklaida nors pasidarydavo gerų istorijų iš muštynių ir areštinių. Šiemet niekam nebeįdomu ir neberūpi. Vis laukiu tų pranešimų apie tai, kaip J. Basanavičiaus gatvėje plovė nuo šaligatvio smegenis, kraują, skrandžio turinį ir cukraus vatos likučius po epinių muštynių, bet Palanga niekam nebeįdomu. Net atvykę emigrantai ramiau elgiasi, nes bijo pakliūti į žinias, be to, juos pačius greitai išvarys iš Britanijos (panašu į tai), tai nežino, kuris sezonas Lietuvoje jiems bus paskutinis.

Anksčiau dar buvo kažkiek laimės iš Palangos sudirbinėjimo. Na, žinote: kiekvienais metais verslininkams dar tokio blogo sezono nebuvo, kaip šiemet, kiekvienais metais nėra kas dirba, kiekvienais metais žiniasklaida nors pasidarydavo gerų istorijų iš muštynių ir areštinių. Šiemet niekam nebeįdomu ir neberūpi.

Tai taip ir išeina, kad vienintelės geros naujienos šią vasarą būna, kai kas nors nuvažiuoja kur nors į užsienį ir įkelia į internetus gražių nuotraukų, o kiti jiems pavydi ir galvoja, kad ir patys kitą vasarą kur nors išvažiuos, nėr čia ko sėdėt ir kirmyt toje Lietuvoje. Mano draugų ir pažįstamų ne tiek daug Lietuvoje ir beliko šią vasarą: kas tik galėjo, prie oro uosto prisiyrė valtimis ir į geresnius kraštus išskrido. Tai ir puiku.

Geriausias sprendimas todėl ir būtų – uždrausti vasarą ir padaryti, kad pavasaris lygiai ir be vargo pereitų tiesiog į rudenį. Kaip tai padaryti? Jūs valdžia, jūs ir galvokite. Juo labiau kad su tokiais orais Lietuvoje niekas ir nelaiko vasaros atėjusia. Kur yra klimato atšilimas, kai jo tikrai reikia?