Abejojantieji gali palyginti. Trečiadienio naktį sutramdyti apsinešusį pusnuogį „Lexus“ vairuotoją Vilniaus policijai pakako dviejų patrulių ekipažų.

Ketvirtadienio naktį apginti nuo viešumo garde su Greta įstrigusio Kultūros komiteto pirmininko neužteko kultūros ministrės patarėjo Kontrimo krūtinės. Į pagalbą Karbauskiui Vilniaus policija metė tris policijos ekipažus.

Trys ekipažai! Komisarų mitas, kad policija prastai aprūpinta automobiliais ir degalais, mirė. Auto ir degalų mūsų policija turi daugiau nei smegenų. Vasario 16-osios šimtmečio verta operacija – neleisti 4 repoteriams pamatyti iš gardo išeinančio vieno Seimo komiteto pirmininko.

Policija ir generalinis komisaras Pernavas pasiekė absoliutų lindimo į užpakalį valdžiai rekordą. Dar buvo galima vandens patranką pasiųsti ir Vidaus tarnybos pulką pakelti. Bet čia, matyt, jau kitam Karbauskio ir Gretos kartui.

Guinnesso rekordų knyga verkia nepasirengusi tinkamai fiksuoti rekordo. Darną ir skaidrumą žadėjęs Seimo daugumos lyderis 8 valandas nedarniai slėpėsi garde nuo skaidrumo.
Trys ekipažai! Komisarų mitas, kad policija prastai aprūpinta automobiliais ir degalais, mirė. Auto ir degalų mūsų policija turi daugiau nei smegenų. Vasario 16-osios šimtmečio verta operacija – neleisti 4 repoteriams pamatyti iš gardo išeinančio vieno Seimo komiteto pirmininko.
R. Valatka

Ar įmanoma šią šekspyrišką sceną bent įsivaizduoti Berlyne? Bundestago krikščionių demokratų frakcijos lyderis su mandato ką tik netekusia savo Pasija ir federalinio kultūros ministro patarėju susitinka kažkokiame urkštuly netoli Zoologijos sodo, o, pasirodžius žurnalistams, 8 valandas bijo iš ten išlįsti ir dar policiją sukelia ant kojų?

Be pavojaus sveikatai vaizdinio „Greta Bundestage“ nesukursi. Reikia schizofreniko vaizduotės. Bet ar galima bent scena, kai Vokietijos kultūros ministro patarėjas kūnu užstoja nuo žurnalistų Bundestago komiteto pirmininką, o į pagalbą jam skuba trys Berlyno policijos ekipažai? Kai viešųjų ryšių agentūra, turinti spręsti viešųjų ryšių problemas, pati jas ir sukuria?

Vokietis to nesuprastų. Kaip ir prancūzas, airis ar latvis. Vokietijos policija tokius politikus būtų mandagiai pasiuntusi kur nors už Zoogardeno. Bet ten ir politikams į galvą nebūtų šovę slėptis. O ir ko slėptis, jei viską Karbauskis daro tik gerai ir teisingai?

Bet Karbauskis nebūtų Karbauskis. Prasiblaivęs po naktinio gyvenimo vargų trise garde, neskaitant šuns ir policijos, Seimo daugumos lyderis ima pasakoti kažkokius blėnis, kad trijulė buvo susitikusi mokymų, kaip paneigti, kad tai ne jis išleido Gretos raštus, tikslais. Ir socialinį eksperimentą vykdė.

Kokiais dangiškaisiais mulkiais turi laikyti žmones, kad knistum protą mokymais ten, kur bet kuri turgaus prekeivė už ačiū patartų: „Pone Karbauski, pateikite sąskaitą – faktūrą, kurioje parašyta „apmokėjo tas ir tas“, o kad niekas nesikabinėtų, lai ir Greta pateikia, kokie aitvarai leido jai keliskart padidinti jos feikinės firmelės įstatinį kapitalą.“
O jei šiuo atveju Seimo daugumos lyderiui reikia mokymų, tai ar mes nekalbame apie tai, kad kultūros ministrės Ruokytės-Jonsson patarėjas Kontrimas mokė Karbauskį, kaip prikabinti mums šaltų makaronų?
R. Valatka

Išneši iš gardo porą sąskaitų faktūrų, įgrūdi į dantis žurnaliūgoms. Švilpaudamas sėdi į paslaugiai pričiuožusią viešų ir privačių interesų konflikte padažytą koncerno mašinikę. Žurnaliūgos pabrukę uodegas nubindzina.

O jei šiuo atveju Seimo daugumos lyderiui reikia mokymų, tai ar mes nekalbame apie tai, kad kultūros ministrės Ruokytės-Jonsson patarėjas Kontrimas mokė Karbauskį, kaip prikabinti mums šaltų makaronų?

Jei taip, o, matyt, taip ir yra, tai turim tokią interesų košę, kad kultūros ministrės ir Kultūros komiteto pirmininko atsiprašymai barstantis galvas pelenais dėl to būtų mažiausia, ką jie galėjo sugalvoti po to, kai košė viešai prisvilo.

Atsiprašymų neišgirdome. Vietoj jų klausėmės Karbauskio sekamų Naisių pasakėčių apie mokymus, socialinį eksperimentą ir tai, kad susitikimas trise garde buvo surengtas viešųjų ryšių agentūros iniciatyva: „Iš tikrųjų, viešoje vietoje, Vilniaus centre, viešųjų ryšių kompanijoje buvo susitikimas, kurį inicijavo viešųjų ryšių kompanija.“

– Pone Karbauski, ar jūs dažnai meluojate? – BNS žurnalistas tada paklausė Lietuvą valdančios Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderio.
– Jūs teigiate, kad aš meluoju?
– Aš klausiu.
– Aš nemeluoju šituo atveju.

„Šį susitikimą organizavo partija“, – tą patį vakarą Karbauskį demaskavo viešųjų ryšių bendrovės vadovė. Melagis melavo, per tiltą važiavo, tiltelis įgriuvo. Tik melagis kol kas nepražuvo.

Kaip ir atveju su Medžioklės įstatymo pataisomis, apie kurių bombinį pateikimą jau po poros dienų kalbėjo Karbauskis, bet kurių nėra ir praėjus pusmečiui. Apie „Agrokoncerno“ automobilių lizingą visiems, kai „visi“ labiau reiškia „vienas“. Seimo daugumos lyderis melavo net apie tai, kad VMI tyrimas apie koncerno lizingo reikalus niekur nepaskelbtas. Paskelbė visi. Gal Naisių ponas neskaito? Ne caro tai darbas?

Kam meluoti dėl tokių niekų? Ar nėra kartais taip, kad Karbauskis kitaip nemoka? Norėtų sakyti, kaip yra, bet vos prasižioja, liežuvis pats niekus mala. Panašiai kaip tas Stargardo vykdomojo komiteto veikėjas iš „Dvylikos kėdžių“, kuris tramvajaus linijos atidarymo proga norėjo pasakyti kažką žmoniško, bet vos tik pradėjo kalbėti, nė pats nepajuto, kaip ėmė paistyti kažką apie Chamberlainą ir tarptautinį imperializmą.

Valdžios viršūnėje turime klinikinį atvejį? Skamba bjauriai, kai kas pasakytų, kad valstiečių bosas be reikalo demonizuojamas, tačiau ką įsakysite galvoti, kai melas veja melą? Karbauskis šaudo sau į kojas?

Galima pasakyti ir taip. Bet štai kas išeina. Karbauskis šaudo. Veryga su suklastota alkoholio statistika šaudo. Ruokytė-Jonsson, sakydama, kad visos valstybės sritys per Nepriklausomybės metus buvo suniokotos, šaudo. Kepenis ir Širinskienė šaudo. Bet kulkos rikošetu sminga valstybei. Daug kulkų. Aiškiai per daug net mūsų provincialiai politikai.
Kas įvertins policijos lindimą į užpakalį Karbauskiui? Ar čia normalu, kad tuomet, kai reikia apginti miestelyje mušamą moterį, policija aiškina, kad neturi degalų ir ekipažų, o kai reikia nuo žurnalistų atitverti Karbauskį, akimirksniu sulekia trys ekipažai?
R. Valatka

Po vakarėlio trise, neskaitant šuns ir policijos, yra klausimų, į kuriuos pirmiausia turėtų atsakyti valdančioji partija. Ponai Seimo valstiečiai, ar normalu, kad jūsų lyderis 8 valandas lindi kažkokiam garde, prisikviečia policijos, kad tik niekas nepamatytų jo su Greta, o po to pasakoja blėnis apie mokymus?

Kodėl leidžiate, kad Karbauskis kištų po dalgiu ir valstybę, ir jus asmeniškai? Nesuprantate, kad Karbauskis turi „Agrokoncerną“, o jums teks lėkti iš Seimo musę kandus?

Kas įvertins policijos lindimą į užpakalį Karbauskiui? Ar čia normalu, kad tuomet, kai reikia apginti miestelyje mušamą moterį, policija aiškina, kad neturi degalų ir ekipažų, o kai reikia nuo žurnalistų atitverti Karbauskį, akimirksniu sulekia trys ekipažai?

O ką daro opozicija? Ji išgelbėjo Karbauskio-Skvernelio Vyriausybės užpakalį, balsuodama už urėdijų pertvarką. Džiūgauja dabar kaip geležėlę radę, kaip jie reformą padarė. Urėdijų reikalas, be abejo, yra svarbus, net labai. Bet juk valstybė – svarbiau? O ar nėra valstybės tikslas dabar – kad šita kolchozinio kaimo rinktinė, kuria per pusmetį jau nusivylė net jos fanatikai, kuo greičiau būtų patraukta nuo valdžios?

Tai gal ne apie atskiras reformas reikėtų kalbėti, o apie valstybės likimą? Ar galima valstybę patikėti melagiui ir bailiui, kuris 8 valandas bijo išeiti iš gardo pasakyti, ką jis čia veikė?

Ar galima eiti į sandorius su tokiais veikėjais, net jei tai PVM šilumai mažinimas? Gal ir sveika būtų, kad karbauskininkai išdurtų dabar konservatorius. Nors politika ir yra galimybių menas, užsižaisti oportunizmu taip pat pavojinga. Ypač einant obuoliauti su tokiu kaip Karbauskis. Iš kurio darnios Lietuvos šūkio per pusmetį liko tik darnus melas.

Ūkiškai kalbant, visi, kurie padeda Karbauskio-Skvernelio klikai pratęsti savo buvimą valdžioje, yra Karbauskio kolaborantai. Apsimelavusio veikėjo kolaborantai. Net jei turėtume tik tą ketvirtadienio atvejį Vilniaus senamiestyje, ir jo užtektų pasakyti, kad Karbauskis diskreditavo save kaip valstybės veikėjas. O juk jau turime serialą.

Kitaip, panašu, jau nebus. Klausimas tik toks, kaip sakė klasikė, koks „sekantis“ klausimas?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1962)