Tai kur tada problema? Atrodytų, gali net nekreipti dėmesio į tuos komunarus, tegul jie sau stovi lyg padauginę, juk paleidai balsavimo traukinį ir iš jų tik šlapia vieta liktų.

Tai, ką siūlo Ramūno Karbauskio vadeliojama „valstietija“, ir ką siūlo opozicija, yra vienas ir tas pats – 42 urėdijų bet kuriuo atveju neliktų. Skirtumas tik tas, kad opozicija siūlo Seimui panaikinti šiuo metu įstatyme įrašytą privalomą urėdijų skaičių, o premjeras tada gali iš didelio džiaugsmo kartu su visais urėdais kūliais miške vartytis, o gali ir nesivartyti, - gali atsiprašyti už sukeltus nepatogumus ir visus tiesiog atleisti.

Tačiau R.Karbauskis net neleido liberalų patriarchui to pasiūlymo įregistruoti. Tik vėliau, kai E.Gentvilas kitokiais būdais sugebėjo įrodyti, kad jis – kaip ne kaip patriarchas, pažadėjo leisti tokio įstatymo projektą pateikti Seimui.

Gal opozicijos pasiūlytas variantas trukdytų Vyriausybei įvykdyti reformą? Nieko panašaus. Visą savaitgalį varčiau ministrų ir partijų lyderių paskyras socialiniuose tinkluose, bet tokio priekaišto rasti nepavyko. Net atvirkščiai – visi, ir „valstiečiai“, ir opozicijos lyderiai remia urėdijų reformą.

Parašiau į aplinkos ministro Kęstučio Navicko paskyrą ir sulaukiau atsakymo, kad opozicijos variantas net labai tinka, esą Vyriausybės pirmas pasiūlymas ir buvęs būtent toks.

Kaip ir nieko nebesuprantu. Visiems viskas tinka, tačiau abi pusės viešai kažkodėl kalba tik apie tai, kad premjeras gali atsistatydinti, pradėjo vieni kitus siuntinėti kažkokių egzaminų laikyti. Dėl ko jis turėtų atsistatydinti? Kad „valstiečiai“ su opozicija pritaria urėdijų reformai? Kaip?

Tos visos paranojinės kalbos – audra Seimo kavinės stiklinėje. Be to, policijoje užgrūdinti kadrai taip lengvai nesitraukia. Paklauskite, kiek kartų kiekvienas eilinis kelių patrulis buvo „atstatydinamas“ sustabdytų asmenų? Jie prie tokių siūlymų nuo lopšio įpratę.

Manau, kad R.Karbauskis, priešindamasis opozicijos siūlymui, tiesiog bando apginti savo premjerą nuo piketuotojų antplūdžio (tokiu atveju reformos gairės būtų kuriamos Vyriausybėje) ir dar didesnio Valstiečių ir žaliųjų sąjungos reitingų kritimo. Kartu jis aukoja savo frakcijos narius.

Kritika Vyriausybei jau verčiasi per katilo kraštus, o dar reikia kas mėnesį kažkur kanalizuoti puolimą iš S.Daukanto aikštės. „Valstiečų“ lyderiui jau užtenka to, kad vidaus reikalų ministro kažkokie dispečeriai laiku pasportuoti neišleido ir visų televizijų žiūrovų akivaizdoje nušvilpė.

Jeigu ir toliau leisi taip švilpauti ant kiekvieno ministro, tai kas eis dirbti į profesionalų komandą? Jie juk ne politikai, prie to neįpratę.

Manau, kad R. Karbauskis yra linkęs ant savo partijos populiarumo laužo sudeginti savo frakcijos narius. Jeigu urėdijas reformuos tik Seimas, visi Valstiečų ir žaliųjų sąjungos frakcijos nariai turės vienmandatėse apygardose teisintis savo rinkėjams ir rajono valdžiai, kodėl naikina regione darbo vietas ir dar rizikuos kitą Seimo kadencija sėdėti ant atsarginių suolo.

Valstiečų ir žaliųjų sąjungos lyderiui tikriausiai patogiau aukoti tuos nepartinius ir partinius, tačiau mažai paklusnius saviškius, kurie jau rytoj gali tapti liberalais arba konservatoriais, nei stabilią Vyriausybę ir premjerą. Todėl ir verčia atsakomybę ant Seimo daugumos pečių.

O ką rinksis Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos Seime nariai?