Tačiau kiekybė negarantavo kokybės, greičiau – priešingai. Atsirado nemažai ramių užutėkių, kuriuose studijos pradėjo darytis savitikslės ir ėmė nebeatsižvelgti į šalies ekonomikos poreikius.

Todėl pertvarkos būtinybė tapo akivaizdi, ir garbė valdžiai, kuri turės politinės valios tą pertvarką vykdyti. Tačiau man norėtųsi, jog tokios garbės būtų nusipelniusios visos ankstesnės vyriausybės, įskaitant ir tas, kurių nariu teko būti ir man pačiam, tai yra, kad ši padėtis būtų buvusi taisoma nuolat, palaipsniui.

Tačiau turbūt tai skamba utopiškai, turint omenyje realias aplinkybes. Be to, keičiasi dėstytojų ir tyrėjų kartos, reikia susigrąžinti iš užsienio savo gabiausius mokslininkus, jei norime tapti konkurencingais, reikia sudaryti geresnes sąlygas norintiems studijuoti Lietuvoje.

Manau, pertvarka neturi palikti nuošalyje mokslinio tyrimo institucijų ir kolegijų, apie ką kol kas nekalbama. Negirdžiu ir jau nuvalkiotų frazių apie studijų ir mokslinių tyrimų suartinimą.

Ir žinoma – lieka klausimas: kaip? Kol kas į jį nematau realių atsakymų. Galbūt ŠMM stalčiuose esama konkrečių planų, bet į žiniasklaidą prasiskverbia tik jų fragmentai.

Štai ir Seimo Švietimo ir mokslo komitetas tesugebėjo pritarti abstrakčiam pertvarką pranašaujančiam dokumentui. Todėl negalėjau pritarti savo kolegų, buvusių švietimo ir mokslo ministrų pasirašytam dokumentui.

Negalėjau dėl to vienintelio sakinio: „palaikome Švietimo ir mokslo ministerijos inicijuojamus pokyčius švietimo srityje bei pradėtą būtiną aukštojo mokslo pertvarką“, nes taip pritarčiau lyg ir viskam, ką valdžia sugalvojo ir dar sugalvos.

Nes ir pati ŠMM nežino, kuo pavirs jų planai po Vyriausybės ir Seimo korekcijų. Pritariu, kad universitetus ir kolegijas reikia stambinti, idant išvengtume minėtų užutėkių, konsoliduotume dėstytojų ir tyrėjų potencialą. Bet kuo stambesnė mokslo įstaiga, tuo geresnės vadybos ji prašosi. Vien administracinės reformos neduos jokio rezultato.

O žiniasklaidoje tegirdžiu svarstymus, prie ko jungti LEU – prie VU ar VDU, kai dar neaišku, ar pastarasis nebus prie ko nors prijungtas. Argumentai, kad LEU geriau būtų jungtis ne prie aukščiausią reitingą šalyje turinčio universiteto, o prie kito, esančio kitame mieste, atrodo labai nerimti ir apskritai kompromituoja reformą.

Kaip jau minėjau, vertinu dabar demonstruojamą valdžios politinę valią ir tikiuosi, kad pertvarka pagaliau pajudės į priekį.