Pasak jo, valstiečiai pakėlė mokesčius miestiečiams – PVM lengvatos šildymui nebelieka ir dabar savivaldybę užplūs dvigubai daugiau paramos gavėjų, o tam nėra pasiruošta. „Tam reikės ir papildomai beveik 1,5 mln. eurų, ir papildomai 17 etatų šiame Socialinės paramos centre“, – žurnalistams sakė meras ir Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio pirmininkas R. Šimašius.

Žvelgiant paviršutiniškai ir tik iš šiandienos perspektyvos, meras Šimašius yra velniškai teisus. Atrodo, kad liberalų vadas seka socialdemokratų pirmininko Gintauto Palucko pėdomis. Socialdemokratų naujasis lyderis jau anksčiau kritikavo tokį sprendimą ir pasiūlė visam laikui nustatyti lengvatinį pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą centralizuotam šilumos tiekimui. Be to, jaunosios kartos kairiesiems nėra priimtinos ne tik išaugsiančios sąskaitos daugiabučių gyventojams, bet ir pats principas, kad žmogus, pamynęs savo orumą, turi eiti į savivaldybę ir prašyti kompensacijos.

Ir jei su jaunosios kartos kairiųjų pozicija šiuo klausimu viskas aišku, tai su liberalais – nelabai. Jie yra politinio spektaklio didmeistriai, tikri vertybių chameleonai, sugebantys politinėje komunikacijoje supainioti sąvokas, jas apversti ir savo pozicijas pateikti radikaliai kitu kampu. O po to apsimesti, kad nieko neįvyko, o jei ir įvyko, pamanykit, o kas čia blogo. Juk jie tokie balti ir pūkuoti. Nejaugi? O gal liberalai mano, kad visų atmintis yra trumpa ir niekas nemato, kaip jie ciniškai apsimeta net ne „šlangu“, o tikru vamzdžiu prie Neries.

Seniai netyla kalbos, kad tiek Liberalų sąjūdis, tiek ir „ekonominės tiesos interpretavimo monopolį“ Lietuvos viešojoje erdvėje turintis Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI) yra drėbti to paties skulptoriaus iš to paties molio. Vieni politikos praktikai, kiti – teoretikai ir propagandistai. O ryšis tarp partijos politinių lyderių „paramėlės“ dėžutėse ir „Instituto“ auksinių rėmėjų sąrašo toks tvarus, kad kadrai iš vienos organizacijos sėkmingai migruoja į kitą.

O pats geriausias laisvosios rinkos instituto, kaip politinio tramplino į Liberalų sąjūdžio vadovybę pavyzdys – Vilniaus meras Remigijus Šimašius. Buvęs Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas Remigijus Šimašius šovė tiesiai į Liberalų sąjūdžio lyderius, o šiandien be to, kad yra Vilniaus meras yra ir šios korupcija susitepusios ir tikrą reputacijos krizę išgyvenančios partijos pirmininkas. Ir kodėl, stebint viešąją erdvę, tik vieniems liberalams ir jų pakalikams viešojoje erdvėje, atrodo, kad čia nieko tokio, kad jei ten ir buvo kažkas, tai čia E. Masiulio ir G. Steponavičius asmeniniai reikaliukai. Rimtai?

Bet grįžkime prie PVM lengvatos šildymui panaikinimo ir liberalų įdirbio. Prisimenate, kas visada buvo didžiausi PVM lengvatų priešininkai? Taip, fanatiškieji stambiojo kapitalizmo interesų sargai iš laisvosios rinkos instituto. Uoliai jie dirbo šį propagandinį darbą, ko gero, visą dekadą. O dabar, prašom, rezultatas yra. Pagaliau Seimo dauguma išgirdo apie „socialiai neteisingą“ PVM lengvatą turčių butams. Atrodo, džiaukis ir skalambyk svietui, va, žiūrėkit, išgirdo mus valdžia. Bet ne, šie it apgirtusios laputaitės, pabrukę komunikacines uodegas, ėmė mėtyti pėdas.

Pavyzdžiui, ankščiau LLRI mus ilgai įtikinėjo, kad siūloma PVM lengvata (centralizuotam šildymui) sumažina įplaukas į biudžetą, išskiria šildymą iš kitų prekių tarpo ir padidina paskatas šia lengvata naudotis tuos, kam ši lengvata nepriklauso. „LLRI jau ne kartą išreiškė nuostatą, kad energetikos politika turi būti atskirta nuo socialinės politikos. Kompensacijas už vartojimą tikslingiau būtų pakeisti išmokomis“, – dar 2006 m. skelbė LLRI. Ir kai dėta tiek pastangų, aplankyta valdžios atstovų, tiek prirašyta ir pasakyta komentarų, kai 2017 m. ima viskas ir taip, kaip nori tavo užsakovai nutinka... LLRI ciniškai švenčia laisvės nuo mokesčių dieną ir sako, kad, žinot, mažesni mokesčiai ne tik skatintų vidaus vartojimą bei ekonomikos augimą, bet ir sumažintų šešėlinės ekonomikos mastą.

Bet, tikriausiai, paklausite, o kuo čia dėtas Remigijus Šimašius?

Dėtas, ir dar kaip. Štai ištrauka iš 2008-jų lapkričio 11 d. spaudos puslapių. Ne vėliau kaip nuo 2009 metų sausio 1 dienos Lietuvos laisvosios rinkos instituto ekspertai siūlo naikinti mokestines lengvatas – tiek visas PVM lengvatas ir PVM kompensacijas šildymui ir karštam vandeniui, paliekant su PVM nesusietą kompensavimą už šildymą socialiai remtiniems asmenims. „Panaikinus mokestines lengvatas būtų galima sutaupyti daugiau nei 1 mlrd. litų, tačiau iš esmės tai padaryti galima mažinant išlaidas“, – ekspertų diskusijoje kalbėjo LLRI prezidentas R. Šimašius.

Tad kas nutiko, mere, dabar? Vis tik, blogai tos lengvatos panaikinimas? Kodėl taip pozicija ėmė ir, oplia, pasikeitė? Kodėl dabar pirštuku rodote, kad „čia ne aš, čia – jie“?

Atsukite laikrodžio rodykles atgalios, pagooglinkite, pamatysite, kad tokių ir panašių „instituto ekspertų“ teiginių rasite žymiai daugiau. O jei dar Seimo komitetų, visokių konferencijų stenogramas, radijo ir televizijos įrašus paklausytumėme?

Todėl ir susidaro įspūdis, kad kaip centrinėje šildymo sistemoje cirkuliuoja vanduo, taip Lietuvos viešojoje erdvėje pastaruoju metu vis dar cirkuliuoja neoliberali propaganda. Ir kažkas tam negaili nei pastangų, nei „investicijų“. Juk vienos nupjautos tujos net politinei „buržuikai“ pakurti neužteks.

Brangieji daugiabučių gyventojai, kurie esate pririšti prie centrinio šildymo ir jokio kito pasirinkimo neturite arba neišgalite turėti, tiesiog padėkime Vilniaus merui ir liberalų sąjūdžio pirmininkui Remigijui Šimašiui prisiminti jo ideologinį darbą ir didvyriškas pastangas Lietuvos laisvosios rinkos institute, bei pasakykime „AČIŪ“ už tai, kad už centralizuotai tiekiamą šilumą ir karštą vandenį nuo birželio 1 d. mokėsite daugiau. Mokėsime daugiau, nepaisant mero šypsenų ir ilgų įrašų feisbuke, lyg jis prie to visai nebūtų prisidėjęs.