Šiais metais Laisvės nuo mokesčių diena, kaip ir tikrasis pavasaris, į Lietuvą atėjo rekordiškai vėlai – gegužės 23-ąją. Šiemet, norėdami susimokėti mokesčius, Lietuvos gyventojai dirbo net 143 dienas – penkiomis daugiau nei pernai.

Visai neseniai dėl padidėjusių mokesčių brango alkoholis ir cigaretės. Greitai brangs būsto šildymas ir karštas vanduo. Ir atrodo, kad dabartinė Vyriausybė tuo nežada sustoti. Visai realu, kad kitais metais Laisvės nuo mokesčių diena į Lietuvą ateis dar vėliau.

Esu optimistas, tikiu šviesia Lietuvos ateitimi, tačiau visiškai netikiu dabartinės Vyriausybės pažadais, kad darbo mokesčiai, kurie yra didžiausi, artimiausiu metu sumažės. Mes jau girdėjome skambių pažadų pertvarkyti urėdijas ar aukštąjį mokslą, tačiau jau dabar matyti, kad šios reformos baigsis visiška nesėkme.

Naujoji Vyriausybė dirba jau pusę metų. Tačiau, kaip keisis mokesčiai Lietuvoje ir ar jie keisis, belieka tik spėlioti. Mažinti mokesčius būtina. Įvertinant didėjančius lietuvių emigracijos į turtingesnes Europos šalis srautus, jau dabar tai darytume gerokai vėluodami.

Kodėl pastaruosius kelis metus, po finansų krizės, Vyriausybė nesiima mokesčių mažinimo? Matau dvi priežastis – tai baimė elgtis ryžtingai ir klaidingas mąstymas. Finansų ministras ar premjeras, kai kalbame apie mokesčius, pirmiausia turi galvoti ne apie biudžeto pajamas ir išlaidas, o apie Lietuvos žmones. Kai jie tai pradės daryti, žmonės Lietuvoje gyvens laimingesni ir mokesčių daugiau surinksime.

Daugybė pinigų sukasi šešėlyje. Sumažinkime mokesčius ir jie išlįs į viešumą. Sumažinkime darbo mokesčius, kad žmonės būtų motyvuoti daugiau dirbti ir užsidirbti, kad jie dirbtų Lietuvoje, o ne užsienyje.

Paskubėkime, nes laiko turime nedaug. Šalyje mažėjant gyventojų ir senėjant visuomenei, imtis esminių permainų neryžtingiems politikams ateityje bus dar sunkiau.

Negaliu atsistebėti, kiek daug energijos dabartinė Seimo dauguma išleidžia kuriant įvairius draudimus, varžant žmonių laisves ir skaldant visuomenę. Kviečiu valstiečius šią energiją išlieti visai kitur: „uždrauskime“, tai yra, panaikinkime bent vieną mokestį, kovokime prieš didelius mokesčius ir mažinkime juos.

Gerbkime mokesčius mokančius žmones – nešvaistykime jų sunkiai uždirbtų pinigų niekams. Liberalai prie šios kovos tikrai prisidės ir jums padės.