Kodėl profesionalų Vyriausybės narys darbo metu susitikinėja su Minedu? Ar Veryga nebeturi ką veikti? Iš tūkstančių ligonių atėmė įprastus vaistus, palikdamas patį pigiausią, parengė planą, kaip tautai maukti vodką virtuvėse, o ją pirkti užsieniuose, ir jau gali turėti gerą laiką su Minedu?

Ūžė tie, kurie kažkodėl mano, kad smegenys duotos tam, kad keltume klausimus. Mąstytume.

Pats Veryga savo klaidos neįžvelgė. Susitikimu su Minedu didžiavosi bemaž taip pat, kaip savo „Mein Kampf“ su vynu. Skvernelio kabineto profesionalas ir toliau susitikės su visais minedais. Užsklanda laidai „Kas geresnio, premjere?“ Jei tik valstiečiai pasinaudos Gražulio įstatymo pataisa-paslauga – suvalstietinti LRT.

Piktintis ministro Verygos ir personažo Minedo fotosesija galima. Bet ar neturėtume į ją pažiūrėti iš kitos pusės? Pažvelgti tiesai į akis, taip sakant.

Ta kita pusė pjauna aštriau nei tariamos patyčios, kurių apsčiai įžvelgė valstietininkai po pašaipų iš jų ministro susitikimo su Minedu. Įžvelgė nepaisydami to, kad didesnių patyčių už faktą, jog žaliųjų vadas laksto po Lietuvą su 6 l tūrio variklį turinčiu „Cadillac”, savavališkai apsitvėrė gabalą miško ir dar įkalino jame žvėrių, bent ES šalyje, matyt, nesugalvosi. Bet tebūnie.

O ta kita pusė rodo, kad Veryga nuoširdus. Jis tikrai nesuvokia, kodėl visi už galvų griebėsi. Ministras įsitikinęs, kad, susitikdamas su Minedu, jis susitiko su valdžios lygio veikėju. Ir ne todėl, kad kai kas šaiposi, kad koks iš Minedo dainininkas, toks iš Verygos gydytojas ir ministras. Todėl, kad klysta tie, kuriems atrodo, jog ministras ir Lietuvoje yra aukščiausio lygio valstybės veikėjas.

Taip seniai nebėr. Kaip sakė vienas „Dviračio šou“ kūrėjų, apie 80 proc. valstiečių porinkiminės veiklos – temų „Dviračiui“ kūrimas. Tai kuo Minedas blogesnis už Pūką ar pusę Seimo valstiečių?

Valstiečių frakcijoje yra teologė Širinskienė, kuri siekė, kad embrionai būtų šaldomi iki Paskutiniojo teismo dienos, o gal ir po jos. Yra Kepenis, kuris šaldo užpakalius ant ledo ir vadina tai medicina, o skiepus laiko blogiu, prikimštu beždžionių ir abortų liekanų. Seimo pirmoji vicepirmininkė yra Baškiene, kuri skelbia, kad demokratija pavojinga Lietuvai. Yra ant stalų tarp butelių šokanti Levutė. Ir ko tik ten nėra.

Pats Veryga savo klaidos čia neįžvelgė. Susitikimu su Minedu didžiavosi bemaž taip pat, kaip savo „Mein Kampf“ su vynu. Skvernelio kabineto profesionalas ir toliau susitikės su visais minedais. Užsklanda laidai „Kas geresnio, premjere?“ Jei tik valstiečiai pasinaudos Gražulio įstatymo pataisa-paslauga – suvalstietinti LRT.
R. Valatka

Tai, kad tarp jų nėra Minedo, – tik atsitiktinumas. Gal pačiam Minedui buvo per sunku sugalvoti, o niekas iš šalies nepatarė. Gal per ilgai bokso kriaušę-Radžį daužė.

Blogeris Rokiškis Rabinovičius kažkada parašė daugiau nei pranašiškai: „Minedas, jei balotiruotųsi į Seimą, turi labai didelius šansus būti išrinktu. Faktiškai, tokius didelius, kad galima būti garantuotam, jog jis taps Seimo nariu. Sakyčiau, tai simptomiška. Minedas valdo.“

Tai išties simptomiška. Minedai valdo Lietuvą. Po prasilošusio patarėjo Mažrimo ir dalykinio Minedo susitikimo su alkoholio ministru, profesionalų Vyriausybėje, jei ko ir trūksta, tai nebent Napoleono ir Dievo iš penktos palatos.

Kai žiūrėjote jubiliejinį, 500-ąjį „Klausimėlį“ – TV laidą, neturinčią analogo Europoje – daug kam gal ir juokas nebeėmė, kaip žmonės, neturėdami žalio suprato apie tai, ko klausia, drąsiai skiedžia visokius blėnis. Nors iš savęs galima ir reikia juoktis, neviltis jau didesnė.

Perfrazuojant seną okupacijos laikų anekdotą, kad užtektų aptverti Kauną spygliuota viela ir visi ten žinotų, už ką sėdi, taip ir su Lietuva dabar. Užtektų ją aptverti Karbauskio miško tvora, užrašyti už Ogrodnikų ir Budzisko „Palata Lietuva“, ir niekam ES nereikėtų aiškinti, kodėl mes čia gulim.

Politikoje iš esmės tėra tik dvi galimos kryptys. Arba tu Saviečius ir Didžiasalį bandai pakelti iki Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos lygio, arba – jei tai nepavyksta – privalai Vilnių, Kauną ir Klaipėdą nusmukdyti iki Didžiasalio ir Saviečių lygio.

Stalinas ir jo gauja rinkosi antrą variantą, kurį bandė primesti visam pasauliui. Nepavyko. Europa, kad ir su kairiųjų mišugenais, išliko Europa. Net Lietuva vis dar kapanojasi.

Tačiau tam, kad pakeltum Saviečių ar Didžiasalio lygį iki Vilniaus, reikia laiko, sunkaus darbo ir neeilinių protų. Kurie valdžią tiesiog siutina. Tad jei premjeras Butkevičius dar kūrė vilties darbo grupes į niekur, valstiečių valdžia, o ir opozicija, regis, net nebetiki, kad tai išvis dar įmanoma.

Daug lengviau miestus nuleisti iki Saviečių ir Didžiasalio lygio. Sovietų okupantai su ano meto mūsų minedais tai padarė žaibu. Kodėl to nepakartojus Karbauskiui su savo Skverneliu?

Štai ir amerikonišku išsilavinimu triskart dienoj po valgio besigirianti Vyriausybės kanclerė gražiai marksistiškai porina, kad mes visi, sėdintys hipsteriškose Vilniaus lauko kavinėse, nesuprantame, kas dedasi kaimuose, koks ten baisus alkoholizmas.

Tai išties simptomiška. Minedai valdo Lietuvą. Po prasilošusio patarėjo Mažrimo ir dalykinio Minedo susitikimo su alkoholio ministru, profesionalų Vyriausybėje, jei ko ir trūksta, tai nebent Napoleono ir Dievo iš penktos palatos.
R. Valatka

Ji tai jau tikrai supranta, ania? Bet vis tiek po šių žodžių privalom įsikalti į savo kritiškas makaules, kad jei tik miestuose išnaikinsim hipsteriškas kavines, uždrausim nuo krautuvės iki automobilio neštis vyno butelį rankoje, o studentai nebegalės rengti fuksų krikštynų, tai Saviečiuose ir kt. kaimuose, kur dešimtadalis populiacijos išlaka 37 proc. šalyje parduodamo alkoholio, alkoholizmas bumpt ir išnyks.

Logikos jokios, bet ne už logiką juk dabar kancleriais tampama.

Diskursas su fanatikais, kurie prisirauna prie valdžios, buvo neįmanomas nei 1917, nei 1933, nei 1940-aisiais, nei likus 15 min. iki tos akimirkos, kai fanatikų vežimas nudardės į bedugnę, kaip 1945-ųjų balandį Berlyne ar 1991-ųjų rugpjūtį Maskvoje.

Fanatikai, ar tai būtų Stalinas, ar Hitleris, ar tik koks Karbauskis su Skverneliu, pripažįsta tik vieną diskursą: „Heil!“ ir „Jawohl!“

Panaikini hipsteriškas lauko kavines. Uždarai barus ir restoranus, nes šalia mokyklų. Uždraudi alų muzikos festivaliuose. Galiausiai uždraudi vyskupo Valančiaus raštus, nes tas, kovodamas už blaivią Lietuvą, vietoj vodkos ragino gerti alų. Po to dar perimi LRT, išvarai iš ten savo kritikus. Įvedi vieną draudimą po kito. Tol, kol iš Lietuvos išvarai paskutinius geriausių gimnazijų abiturientus, ir misija baigta.

Nuleidai Vilnių, Kauną ir Klaipėdą iki Saviečių ir Didžiasalio lygio. O tada jau gali mėgautis valdžia, aptvertu mišku su elniais ir Greta šalia. Be baimės, kad kas nors pertrauks per dantį kaip Verygą. Tauta draugiškai buchalina savo chatose. Laukdama geros valdžios malonės.

Tik koks, po velnių, skirtumas, ar Lietuvą su protą ribojančiais draudimais pribaigs Karbauskio Skvernelis, ar Lietuva nusibaigs toliau gerdama daugiau nei rusai, kaip melagingai bando paišyti alkoholio ministras (jis nežino ką sakantis)?

Skirtumas vis dėlto yra. Valstiečių būdas pribaigti Lietuvą ir paversti ją Europos subine yra dešimt kartų greitesnis. Estijoje antrus metus iš eilės daugėja gyventojų. O tuo metu valstiečių valdomoje Lietuvoje jau per 90 proc. 15–19 metų jaunuolių šaukia: „Aš emigruosiu!“

Nuleidai Vilnių, Kauną ir Klaipėdą iki Saviečių ir Didžiasalio lygio. O tada jau gali mėgautis valdžia, aptvertu mišku su elniais ir Greta šalia. Be baimės, kad kas nors pertrauks per dantį kaip Verygą. Tauta draugiškai buchalina savo chatose. Laukdama geros valdžios malonės.
R. Valatka

Kaip jauniems žmonėms nebėgti iš šalies, kurioje Seimo daugumos lyderis viešai tėškia, kad lietuviai yra žemesnės kastos žmonės nei ispanai, todėl lietuvių net neįmanoma šviesti ir mokyti? Kur rasit kitą tokią šalį, kurioje Kultūros komiteto pirmininku apsiskelbęs pesticidų ir trąšų pardavėjas šitaip niekintų savo šalį ir jos žmones?

Valdžiai paklusni, rimbu valdoma pilka šalis. Toks visų kompleksuotų ir silpnapročių politinių veikėjų tikslas. Tie naivuoliai, kurie jaučia sąžinės graužatį, kad štai jie geria vyną hipsteriškoje kavinėje ir dėl to Lietuva yra kraupiai prasigėrusi, nenori suvokti, kad, kartą drausti pradėjusi ir nesulaukusi atkirčio, jokia valdžia draudimų kelyje nebesustoja.

Dar niekas jokios ligos niekur neišgydė, čaižydamas rimbu per sveikųjų galvas.

Popiežius Pranciškus penktadienį juk ne šiaip sau meldėsi už tuos nuoširdžius tikinčiuosius, kurie yra pasidavę griežtumo pagundai. Turime melsti Viešpatį, kad padėtų jiems pasukti nuolankumo ir gerumo keliu, ragino Šv. Tėvas. Balsas tyruose. Palatoje vardu Lietuva.