Pirmiausia apie iliustraciją, kuri ir sudaro pusę šio teksto prasmės*. Ir žurnalistai dalinasi savo asmeninėmis gyvenimo istorijomis, asmenukėmis – ir tai visiškai suprantama, nes mes pirmiausia esame žmonės. Aš manau, kad naudoti iš konteksto ištrauktą nuotrauką ir prie jos pridėti savo komentarus apskritai nesusijusius su tuo, kas yra nuotraukoje, nėra gražu.

Ši fotografija daryta iškilmingų asociacijos „Investors Forum“ apdovanojimų metu, kurioje didžiausius investuotojus į Lietuvos ekonomiką vienijanti asociacija teikia apdovanojimus už investicijas, už atsakingą verslą, apdovanoja metų ekonomikos mokytoją, apdovanoja Viešvilės vaikų namų vaikus ir vėliau parodo teminę programą. Pradėjome nuo Bitlų, vėliau dainavome operos arijas, miuziklus, roką, o šįmet atėjo laikas auksinėms „Byvio ir Tešlagalvio“ laikų MTV dainoms.

Paprastai investuotojai dainas dainuoja ir pažadus žarsto prieš investuodami. Šią metaforą mes perkėlėme į praktiką– „Investuotojų forumo“ apdovanojimuose dainuoja ne profesionalūs dainininkai, o patys investuotojai, jų darbuotojai. Kartu su jais ant scenos stengiamės pasikviesti ir verslo bendruomenės atstovus, diplomatus. Investuotojų forumo apdovanojimuose yra dainavusi ne viena Milda Dargužaitė – ant scenos „Investors Forum“ apdovanojimų metu yra pasirodę kelių užsienio šalių ambasadoriai, verslo įmonių vadovai, investuotojų artimieji ir mūsų socialiniai partneriai. Renginį stebėti nuolat kviečiame ne tik verslininkus, bet ir akademinio sluoksnio atstovus bei politikus ir valstybės tarnautojus.

Svarstau apie I. Makaraitytės susirūpinimą skaidrumu. Mūsų asociacijos rengiami apdovanojimai – visiškai vieši. Ar tikrai galima renginį, kuriame šiemet dalyvavo virš 600 žmonių ir buvo kviesti visų žiniasklaidos priemonių atstovai, prilyginti neviešam lobizmui? Savo renginius daro ir kitos verslo asociacijos, privačios kompanijos, nevyriausybinės organizacijos. Mūsų apdovanojimai skiriasi – dainuoja ne kviestiniai muzikantai, o patys verslininkų bendruomenės ir socialinių partnerių nariai. Gal jei būtų dainavusi ne Milda Dargužaitė, o Marijonas Mikutavičius, tai jau tada nebūtų viešas lobizmas?

O gal tada apskritai neiti į jokius viešus renginius? Indrė dirba LNK televizijoje, kurios laidose dalyvauja politikai. Ar tai nėra paslėptas lobizmas? Ankstesnėje I. Makaraitytės darbovietėje TV3 televizijoje ji vedė iškilmingus apdovanojimus „Lietuvos garbė“, kurioje nuolat dalyvaudavo ir kalbas sakydavo įvairūs politikai ir valstybės pareigūnai. Na, reikia pripažinti, kad nedainavo. Bet gal nemoka? Ar tai irgi kyšis ar nelegalios įtakos darymas? Gal tuomet apskritai reikėtų drausti politikų ir valstybės pareigūnų dalyvavimus bet kuriose laidose ir žiniasklaidos renginiuose?

Taip netrukus galime prieiti ir prie visiško absurdo, kuriame kaip tik ir suklestės užkulisiniai susitarimai. Investuotojų forumas vienija organizacijas, kurios kuria Lietuvos ekonomiką ir pasisako už visišką skaidrumą: netrukus vėl startuosime su savo kasmetine akcija „Šioje šalyje nėra vietos šešėliui“, kurioje kasmet dalyvauja vis daugiau dalyvių.

Ar tikrai reikėjo viską pateikti tokioje šviesoje?

Todėl dabar kreipiuosi tiesiogiai: Indre, ateik padainuoti kartu. Kaip ir mums visiems, Tau prireiks kelių repeticijų su Povilu Meškėla, bet esu tikra, kad ant scenos pasirodysi puikiai.

Aš manau, kad tada suprasi, kad dalyvavimas bendroje kūryboje nėra paslėptas lobizmas ar „reikaliukų“ tvarkymo vieta. Verslas nėra blogis. Politikai ir valstybės tarnautojai privalo bendrauti ir su žiniasklaida, ir su nevyriausybinėmis organizacijomis, ir su verslu – ir kartu siekti geresnės Lietuvos.

*DELFI: iliustracija buvo parinkta redakcijos, kadangi ji buvo glaudžiai susijusi su teksto esme.